Hudba a film

Martin Harich nahrával nový album vo svete. Vychádza aj na kazete

"Pesničky z nového albumu aj známe songy z predchádzajúcich platní predstaví Martin s kapelou na prvom slovenskom klubovom turné s názvom Provendios Tour."

TASR, 7. októbra 2017 11:00
Spevák Martin Harich. Foto: TASR/Pavol Zachar
Martin Harich, jeden z najosobitejších slovenských popových spevákov a skladateľov novej generácie vydal štvrtý štúdiový album, ktorému dal názov Mapy. Okrem klasického CD sa na pultoch predajní s hudobnými nosičmi objaví aj ako vinylová platňa a dnes už raritná magnetofónová kazeta. V stredu podvečer (4.10.) ho v bratislavskom Martinuse do života uviedla speváčka Sima Martausová.

Novinka prináša pätnásť nových piesní, sú nimi Marilyn Monroe, Do neba, To prejde, Pantomíma, Kým sa máme, Kvapka, Gurmánka, Staré gramofóny, Z druhej strany, Mapy, Loďka, V neznáme, Páv, Sopečná činnosť a Namiesto vecí (Do neba, part 2.). Hudba a texty sú z pera Martina, na album si prizval viacerých hostí, medzi nimi speváčky Tinu, Simu Martausovú a Nikolu Benedikovičovú či českého speváka Thoma Artwaya. Obal albumu vytvorila Abbie Puskailer, britská ilustrátorka žijúca v Bratislave, manželka speváka Thomasa Puskailera.



"Mapy, ako už názov albumu napovedá, som nahrával kade-tade po svete. Jeho základ vznikal v štúdiu v Prahe pod vedením môjho producenta Lukáša Chromka. Podľa mňa je 15 piesní dnes na albume relatívne odvážne číslo, chcel som, aby to bolo farebné. Z toho dôvodu som sa rozhodol nespievať v štúdiu, ale zobrať si mikrofón po cestách, lebo posledné dva roky som sa trocha rozcestoval. Vznikli z toho veľmi zaujímavé veci, ktoré som začal nahrávať s malou dušičkou na rôznych miestach. A keď sme si ich v štúdiu porovnávali so štúdiovými nahrávkami, tak z toho vzniklo niečo veľmi zaujímavé. Veľakrát pri porovnaní boli nahrávky z vonku lepšie ako na štúdiových mikrofónoch, ktoré stoja viac ako moja kapelová dodávka. Rozhodli sme sa s producentom stavať na tej energii, ktorú človek má, keď má voľnosť času, nemusí riešiť platené štúdio, keď môže pracovať s energiou až do tej polohy, keď si povie že toto je ten správny pocit, ktorý chcel so nahrávky dostať a stojí si za ním," povedal Martin pre TASR k atmosfére prípravy albumu.



"Som veľkým zberateľom vinylových platní a MC kaziet, chcem povedať, že z iných nosičov vlastne ani hudbu nepočúvam. Tá dnešná hudba je vypracovaná k takej dokonalosti, že šum vinylovej platne hudbe samotnej mnohokrát prospeje," dodal k zámeru vydať nový album na vinylovej platni aj kazete Martin.

Pesničky z nového albumu aj známe songy z predchádzajúcich platní predstaví Martin s kapelou na prvom slovenskom klubovom turné s názvom Provendios Tour. Začína v Trnave, ďalšími zastávkami sú Banská Bystrica (6. 10.), Nové Mesto nad Váhom (12. 10.), Nitra (13. 10.), Bratislava (14. 10.), Poprad (26. 10.), Liptovský Hrádok (27. 10.), Žilina (28. 10.), Prešov (09. 11.) a Košice (10. 11.).

Spevák, skladateľ a muzikant Martin Harich (*29.8.1995, Liptovský Mikuláš) začínal so spevom vo folklórnom súbore. Hudobné nadanie podedil po otcovi, ktorý je aktívnym hudobníkom. Otec bol tým, kto mu dal do ruky prvú gitaru a kúpil mu aj prvé bicie nástroje. Mal desať, keď prvýkrát vystúpil s otcovou kapelou. V druhom ročníku Česko Slovenskej Superstar v roku 2011 sa umiestnil na štvrtom mieste. Hrá na gitare aj bicích, spolu s klaviristom Marekom Masarikom založili skupinu Musitany Hope. V júli 2011 vyšiel prvý singel Nezvestná, v októbri 2011 vydal debutový album Príbeh. Klip k piesni Nezvestná odvysielala hudobná stanica MTV. V ankete Purum hudobné ceny Óčka 2011 vyhral kategóriu Objav roka. V máji 2013 vydal druhý album s názvom Nech. V marci 2014 vyšiel akustický komplet G2 Acoustic Stage. S Petrom Cmorikom nahrali duet Oh My Bro. Súťažil aj v britskom X Factor 2015. V septembri 2016 vydal EP platňu Pátram a v septembri 2017 nový album Mapy.


ODPORÚČAME TIEŽ:
Talentovaná Janais prichádza s novinkou Hlavolam
V októbri sa na Slovensku predstaví husľová virtuózka Midori
ROZHOVOR s textárom ĽUBOŠOM ZEMANOM: Hudba je zvláštne esperanto
Kristína predstavila nový videoklip: Vznikal v historickej Bratislave

Komentáre