Hudba a film

Režisér Evy Novej nakrúca psychologickú drámu o slovenskej rodine

"Hlavné úlohy stvárni Milan Ondrík a Zuzana Konečná."

TASR, 19. marca 2018 11:00
Herec Milan Ondrík. Foto: TASR/Pavol Zachar
Jednu zo záverečných scén psychologickej drámy Nech je svetlo nakrúcali v piatok v Mlynskej doline. Hlavné epicentrum príbehu tvorí oravská obec Krušetnica a jej okolie, kde filmári strávili dva zimné mesiace. Úvodné scény vznikali pred nemeckým zámkom Hohenschwangau. "Chcel som, aby film začal tak trochu ako rozprávka a v Bratislave už robíme dokrútky," priblížil scenárista a režisér Marko Škop, ktorý zaujal divákov i kritiku svojím predchádzajúcim filmom Eva Nová (2015).

Scénu s veľkým komparzom v Záhorskej Bystrici v kostole sv. Petra a Pavla nakrúcali vo štvrtok (15.3.). Technický sklad v RTVS si režisér vytypoval ako vhodný priestor pre policajnú kanceláriu, kam prídu vypovedať hlavné postavy príbehu.

Rodina v problémoch


Nech je svetlo je psychologická dráma o slovenskej rodine, ktorá sa ocitne v problémoch. Slovenský gastarbeiter v Nemecku Milan zistí, že jeho 16-ročný syn sa počas jeho neprítomnosti zaplietol s nebezpečnou polovojenskou partiou a obviňujú ho zo šikanovania a smrti spolužiaka. Otec začne zisťovať pravdu o tom, čo sa stalo, pravdu o stave vecí, pravdu o sebe samom, ale aj o ľuďoch okolo seba. Postavu otca stvárňuje Milan Ondrík a jeho manželku Zuzana Konečná. Vo filme tiež hrajú Daniel Fischer, Csongor Kassai, Marián a Marek Geišbergovci.

Režisér Marko Škop a herci Emília Vášáryová a Milan Ondrík získali ocenenie Slnko v sieti v jednotlivých kategóriach za film Eva Nová 16. apríla 2016 v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Hviezdi Milan Ondrík


"Je to príbeh bežného človeka, "človeka milión", ktorému sa napriek jeho dobrým úmyslom a všetkému, čo by chcel urobiť správne pre svoju rodinu, všetko pokazí," opísal Škop. "Je to úžasný herec a fantastický spolupracovník s obrovským množstvom energie," poznamenal na adresu Milana Ondríka s tým, že je nesmierne potešený, že prijal ponuku na hlavnú úlohu.


Dilemy slovenských ľudí


Podľa Ondríka film poukazuje aj na otázku, ktorú si kladú mnohí na Slovensku - je lepšie zostať sedieť doma a žiť z podpory, alebo ísť pracovať mimo domova a rodina sa vám rozbíja? "Myslím si, že takto sa to deje u viacerých rodín," dodal.

Producentom celovečerného filmu je Artileria, jedným z koproducentov RTVS. TASR informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Komentáre