Hudba a film

Marie Rottrová vydáva novú kompiláciu Lady Soul

"Pod týmto názvom vydala v Supraphone kompiláciu svojich 21 najobľúbenejších soulových skladieb."

TASR, 28. októbra 2018 9:00
Marie Rottrová, archívna snímka. Foto: TASR/Branislav Račko
Speváčka Marie Rottrová mapuje svoje soulové obdobie novou kompiláciou Lady Soul. Špeciálnou kapitolou v jej tvorbe a zásadnou srdcovou záležitosťou je tzv. černošská hudba. Svojou jedinečnou interpretáciou žánrov, ako sú soul, blues, gospel či black dance music si napokon právom vyslúžila prezývku Lady Soul. TASR informovala PR manažérka Adriana Čahojová.

Pod týmto názvom vydala v Supraphone kompiláciu svojich 21 najobľúbenejších soulových skladieb, sú nimi Blues řetězů, Kde kdo ví, že, Labutě, Dlouhá černá limuzína, Oči, Chain Of Fools, Pane můj, Volej známý číslo, The House That Jack Built, Muži jsou stejní, The Weight, Pyšná dáma, Když hvězda padá, Začlo lejt, Jaká zvláštna láska, On má, Kdo má rád, Tobogán, Ranní loučení, Teď právě máš svou šanci a Má se stát.

Medzi vybranou dvadsaťjednotkou sú pesničky s mohutnou energiou, výbornými českými textami zahraničných predlôh (V. Čort, A. Brumovská, Z. Borovec, P. Vrba nebo J. Fikejzová) a vydarenými domácimi príspevkami z okruhu kapely Flamingo/Plameňáci, ale trebárs tiež z pera Jaroslava Wykrenta. Pesničky, ktoré vždy zaujmú expresívnym a dokonale frázovaným spevom i značnou dávkou nepredstieraného zážitku.



„Soul bola úplne iná hudba, než akú som dovtedy počúvala, úplne ma okúzlila, bola plná emócií, ale tiež veľmi ťažká na spievanie. Tak som to začala skúšať a samú ma prekvapilo, že mi to ide. Dostala som v Ostrave šancu spievať každú nedeľu na 'čajoch', a tak sme tam začali hrať soulovú muziku," spomína Marie Rottrová na svoje začiatky, ktoré sa datujú do druhej polovice 60. rokov.

Hoci Marie Rottrová postupne túto skvelo zvládnutú, ale časom predsa len mierne limitujúcu hudobnú formu sčasti opustila, rada sa k nej počas svojej kariéry priebežne vracia, čoho dôkazom je jej obsiahly soulový repertoár. Album Lady Soul si zastavila speváčka sama. Zároveň priznáva že výber nebol jednoduchý: „Bolo pre mňa celkom ťažké vybrať 21 pesničiek, všetky sa na CD nedostali, ale myslím, že tie zásadné soulové pesničky tam sú. Nahrávky vznikli v období 1969-1990, takže sú medzi nimi značné zvukové rozdiely, preto som ich zoradila postupne, ako vznikali."

Vo výbere nechýbajú samozrejme ani tie, ktoré sú najobľúbenejšími Marie Rottrovej. „Sú to všetky veci z repertoáru Arethy Franklin, ktorú som naozaj obdivovala, obzvlášť blízka je mi pesnička Kdo má rád s českým textom Jiřiny Fikejzovej," dodáva.

Marie Rottrová pripravuje jesenné turné desiatich koncertov, päť z nich bude v decembri na Slovensku, začne v Košiciach 1. decembra, ďalšími zastávkami budú Dubnica (02. 12), Nitra (03. 12.), Nové Zámky (10. 12.) a Bratislava (17. 12.).

Komentáre