Hudba a film

Nový album Márie Čírovej stelesňuje jej zlom v umení i osobnom živote

"Fanúšikovia speváčky si práve pieseň Unikát spájajú so speváčkiným hlasovým prerodom, za ktorým stáli hodiny spevu u renomovaného pražského hlasového pedagóga. "

TASR, 11. októbra 2017 11:00
Speváčka Mária Čírová. Foto: TASR/Pavol Zachar
Mária Čírová vydala nový, v poradí štvrtý album, ktorý dostal názov #2017. Speváčka ho predstaví na turné, ktoré sa začína už o dva dni.

Začiatok novej éry


V apríli 2016 otvoril hit Unikát dvere do novej éry speváckej kariéry Márie Čírovej. Pieseň sa zároveň stala neprehliadnuteľnou prvou lastovičkou jej avizovaného nového štúdiového albumu. Na pripravovanú štúdiovku fanúšikovia čakali ešte presne rok a pol. Album ponúka jedenásť songov, sú nimi Niekoľko rokov, Unikát, Dokonalý svet, Vloupám se, Iba tebe (M.K.), Heroes, Kto vie, Chýbaš, Precitám, Nikdy nezanikne... a Osudová láska.

V súvislosti s novou platňou speváčka otvorene priznáva osobnostno-umelecký životný zlom, ktorý výrazne poznačil tvorivý proces vzniku nových piesní na albume.

„Nechcem, aby to znelo ako klišé, ale cítim sa slobodnejšia a chcem tento pocit preniesť na všetkých, ktorí vnímajú hudbu srdcom,“ vysvetľuje Mária.



Buďme unikátni


Aký je teda odkaz albumu pre fanúšikov, ktorí si ho vypočujú? „Posolstvo skladby Unikát je akoby posolstvom celého albumu - buďme sami sebou, buďme unikátni, a tým pádom krásni a obohacujúci pre všetkých okolo,“ dodáva.

Fanúšikovia speváčky si práve pieseň Unikát spájajú so speváčkiným hlasovým prerodom, za ktorým stáli hodiny spevu u renomovaného pražského hlasového pedagóga. Ten od základov zmenil jej techniku, vďaka čomu už v skladbe Unikát bolo počuť novú Máriu Čírovú s naturálnym hlasovým prejavom.

„Tento hlas som mala v sebe odjakživa. Bolo to len o rozhodnutí, začať ho zase používať,“ vysvetľuje. Ako prezrádza producent albumu Marián Kachút (Creative Music House), na Máriin naturálny spevácky prejav sa môžeme tešiť aj v ďalších nových skladbách. „Ten naturálnejší prejav Márii už ostal a myslím, že je cítiť vo všetkých skladbách. Aj v tých dynamickejších, aj v tých intímnejších,“ doplnil.



Sedmička noviniek


Zbierka 11 Máriiných nových piesní pod názvom #2017 prichádza necelé dva roky po speváčkinom Vianočnom albume (2015) a šesť rokov po predchádzajúcej štúdiovke Na dosah (2011). Všetky skladby sú naspievané v slovenčine, sedem z nich je celkom nových a štyri single už boli zverejnené, no doteraz nevyšli na žiadnom Máriinom albume (Chýbaš, Kto vie, Vloupám se, Unikát).

Ako to má Mária zvykom, nový album vyskladala ako mozaiku skladieb, ktoré zložila sama, a piesní z pera autorov, s ktorými spolupracuje. „Album je síce inšpirovaný mojimi emóciami, životom a zážitkami, ale veľmi by som si priala, aby sa v ňom našiel každý, kto ho bude počúvať. Dúfam, že si moje pesničky ľudí nájdu v tej správnej chvíli - aby im odovzdali to, čo potrebujú počuť,“ dodáva Mária.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Twiins vydali nový singel Yes It Is!, nakrútili k nemu aj videoklip
Highlighty týždňa: Slovenský dokument uspel v konkurencii 2500 filmov
Nosíte topánky na podpätkoch? Takáto by mala byť ich výška
Martin Harich nahrával nový album vo svete. Vychádza aj na kazete

Komentáre