Hudba a film

M. Vašut po Románe pro ženy opäť na svahu, v Špindli si aj zalyžoval

"Český herec sa od svojich ôsmich do sedemnástich rokov venoval závodnému lyžovaniu. V Špindli mal možnosť ukázať svoje schopnosti."

TASR, 27. decembra 2017 10:00
Marek Vašut vo filme Špindl. Foto: Youtube/Totalfilm.cz
Spoločne s prvým zimným dňom vstúpila do českých i slovenských kín nová komédia Špindl. Tri sestry v nej vyrážajú do hôr, do zasneženého Špindlerovho mlyna, aby si užili dámsku jazdu. Novinku s podtitulom Čo sa stane na horách, ostane na horách, nakrútil režisér Milan Cieslar (Láska je láska, Život je život). Hlavnú hrdinku stvárňuje Anna Polívková a menšiu úlohu si zahral aj Marek Vašut.

Úloha starnúceho seladóna


"Je to zimný, vianočný film a ja tam mám skutočne okrajového úlohu starnúceho seladóna po sezóne, ktorý ale aj tak si vyhliadne jednu z hlavných hrdiniek a druhá hlavná hrdinka nás zrazí na lyžiach," priblížil pre TASR Vašut svoje účinkovanie v novinke od českých tvorcov.

"Pre mňa to končí dobre, pretože neúspech v jej prípade je vyvážený tým, že tam zrazím bývalého pána prezidenta, a to pre mňa ako burzového brokera je omnoho lepší a väčší úlovok než tá slečinka," vysvetlil herec, ktorý si nakrúcanie na zasneženom svahu vyskúšal už pred 12 rokmi vďaka divácky úspešnej komédii Román pro ženy natočenej podľa rovnomenného románu Michala Viewegha. "Tam som, bohužiaľ, na svahu len sedel, tu si aj zalyžujem," pochvaľuje si Vašut, o ktorom je málo známe, že sa od svojich ôsmich do sedemnástich rokov venoval závodnému lyžovaniu.



Obľúbený šport


"Nikdy som nedosiahol výsledok, ktorý by stál za to, aby bol zaznamenaný, ale zjazdové lyžovanie ostalo mojím obľúbeným športom. A celý život som si prial, aby som hral pretekára, potom možno trénera, to sa nezadarilo," prezradil s úsmevom. Ďalej priznal, že nepatrí medzi fanúšikov vianočných komédií a rozhodne ich počas sviatkov nebude pozerať ani v televízii. "Snažím sa odolávať buldozéru konzumu, skôr si vypočujem dobrú hudbu, myslím tým vážnu hudbu, barokovú, alebo jazz. Vianočné komédie - to nie je moja šálka kávy."

Zimná komédia


Česi sú národ lyžiarov a veselohry z prostredia hôr patria k najobľúbenejším filmovým titulom. Práve na ne chceli tvorcovia Špindla nadviazať a zaradiť ho do skupiny filmov ako boli Anděl na horách, S tebou ma baví svet, Sněženky a machři či Snowboarďáci. V novinke ďalej hrajú Kateřina Klausová, Anita Krausová, Jitka Sedláčková, Oldřich Navrátil, David Gránský, Karel Zima, Jakub Kohák, Jan Révai, Alice Bendová, Lukáš Langmajer, Leoš Noha a iní.

Pôvabná a ľudská Polívková


Režisér Milan Cieslar pre TASR potvrdil, že Špindl je komédia v štýle tých najlepších zimných komediálnych klasík ešte z čias bývalého Československa a výkon hlavnej predstaviteľky zhodnotil slovami: "Anička Polívková je zjavenie, to je herečka podľa môjho gusta. Je veľmi pôvabná a zároveň hrozne ľudská, tieto dve polohy sa v nej krásne miešajú. Má vlastný a veľký osobitý šarm."
Špindl prináša do slovenskej kinodistribúcie od 21. decembra Bontonfilm.

Komentáre