Hudba a film

Legendárna kapela U2 vydáva nový album Songs of Experience

"Výsledkom je pôsobivá kolekcia piesní vo forme intímnych listov adresovaných miestam a ľuďom, ktorí sú Bonovmu srdcu najbližší. "

TASR, 6. decembra 2017 9:00
Členovia írskej skupiny U2 zľava gitarista The Edge, spevák Bono a basgitarista Adam Clayton, archívna snímka. Foto: TASR/AP
Jedna z najpopulárnejších rockových kapiel sveta U2 vydáva dlhoočakávaný štrnásty album Songs of Experience, ktorý je pokračovaním predchádzajúceho albumu Songs of Innocence. Na pultoch obchodov s hudobnými nosičmi sa objaví v piatok 1. decembra. Obidva tituly odkazujú na rovnomenné dielo anglického básnika 18. storočia Williama Blakea.

Návrat na vrcholy hitparád


Prvý vydaný singel You're The Best Thing About Me sa stal po viac ako desiatich rokoch prvou skladbou, ktorá sa dostala medzi 20 najhranejších piesní, dokonca sa dočkala vydareného remixu z dielne nórskej DJ-skej superstar Kyga.

Nový album nadväzuje na veľký úspech, ktorý kapela zaznamenala s výročnou reedíciou albumu The Joshua Tree a kritikmi ospevovaným turné, počas ktorého U2 odohrali neuveriteľných 51 koncertov pre tri milióny fanúšikov.



Akoby bol mŕtvy


Tematicky je album silne ovplyvnený radou írskeho básnika, spisovateľa a profesora dublinskej univerzity Brendana Kennellyho: "...píš, ako by si bol mŕtvy“. Výsledkom je pôsobivá kolekcia piesní vo forme intímnych listov adresovaných miestam a ľuďom, ktorí sú Bonovmu srdcu najbližší. Predmetom sú najmä rodina, priatelia, fanúšikovia, ako aj spevák sám.

Silný tím producentov


Album Songs of Experience sa nahrával v Dubline, New Yorku a Los Angeles pod dohľadom uznávaného producenta Jacknifea Leeho, ktorý spolupracoval napríklad aj s R.E.M., One Direction či Taylor Swift. Ďalším producentom a skladateľom albumovej novinky je Ryan Tedder, ktorého poznáme najmä ako speváka úspešnej kapely One Republic. V minulosti sa však Ryan producentsky podieľal napríklad aj na nahrávkach Madonny, Beyoncé alebo Eda Sheerana.

Spevák skupiny U2 Bono. Foto: TASR/AP


Rodinná fotografia


Autorom originálneho obalu albumu, na ktorom je Bonov syn Eli a Edgova dcéra Sian, je Antony Corbijn, ktorý stojí za kultovými klipmi Depeche Mode (Personal Jesus), Nirvany (Heart-Shaped Box) a režíroval tiež životopisný film o Ianovi Curtisovi z Joy Division.



Informáciu pre TASR poskytla Dominika Dirgasová, PR manažérka vydavateľstva Universal Music.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Z NEZNÁMYCH KONČÍN: Asteroid Oumuamua šokuje vedcov
Prichádza čas adventných kalendárov. Poznáte ich históriu?
Nightwish oslávi 20. narodeniny aj na Slovensku
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Paddington 2 a Život za život

Komentáre