Hudba a film

Filmový festival predstaví v Košiciach vyše 60 snímok, budú zadarmo

"Milovníci filmu tešte sa. Od 18. do 21. júna vás čaká festival, ktorý na plátna prinesie viac ako 60 filmov. Vybrať si budete môcť zo širokej ponuky hraných, animovaných aj dokumentárnych snímok."

Veronika Rosputinská, 16. júna 2014 13:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc


Košický filmový festival nie je na scéne novinkou, tento rok sa bude konať už šiesty raz. Trvať bude štyri dni, od stredy 18. do soboty 21. júna a divákom postupne predstaví vyše 60 filmov z európskej produkcie, chýbať nebudú ani tie slovenské. Pozrieť si ich budete môcť v Kasárňach/Kulturparku a v SterCentury Cinemas.

Tento filmový festival je zameraný na nekomerčnú európsku produkciu, prinesie teda akúsi alternatívu k bežnej filmovej produkcii, na akú sme zvyknutí z kín z nákupných centier. Ide vo väčšine prípadov o filmy, ktoré by divák iným spôsobom ťažko našiel na veľkom plátne. Priestor bol poskytnutý aj študentom filmových škôl, chýbať nebude ani seminár – na tému vývoja filmového projektu, ktorý povedú nielen domáci, ale aj zahraniční lektori.

Dokumentárna Európa


Hlavným ťahúňom festivalu je projekt Dokumentárna Európa, v rámci ktorého bude odprezentované množstvo dokumentárnych snímok. Pre ilustráciu spomenieme aspoň dve – český film Pevnosť či slovenské dielo Krvavé piesky Líbye o slovenskej zdravotnej sestre, ktorá opustila rodnú krajinu a vydala sa na sever Afriky.

V kategórii hraných a animovaných filmov zaujme nezávislý český film Liga nepotrebných – paródia na úspešné zahraničné filmy či slovenské „animáky“ Sneh a Fongopolis. Tešiť sa tiež môžete na posledný film Pavla Barabáša Stopy na hrebeni.

Informácie nám poskytol Michal Klembara. Detaily o programe a filmoch nájdete na stránke Košického filmového festivalu.

Komentáre