Hudba a film

VIDEO: Korben Dallas vás privedie do temného Stredoveku

"Skladby z nového albumu si môžu fanúšikovia vypočuť aj na turné skupiny, v rámci ktorého sa v marci a apríli predstaví v piatich slovenských a piatich českých mestách."

TASR, 10. marca 2017 13:00
Väčšinu textov ma albume Stredovek napísal basgitarista kapely Lukáš Fila. Foto: TASR/Martin Palkovič
Skupina Korben Dallas vydala piaty štúdiový album. Dostal názov Stredovek a ponúka jedenásť skladieb. Okrem speváka a gitaristu Juraja Benetina, basgitaristu Lukáša Filu a bubeníka Oza Guttlera sú na albume počuť aj gitary pravidelného hosťa skupiny Ľubomíra Petrušku a v niektorých skladbách aj klávesové party zvukára kapely Miloša Brunclíka. Väčšinu textov napísal Fila, po jednom texte prispeli Benetin s Guttlerom, jedným aj spisovateľka a novinárka Jana Shemesh.

„V porovnaní s naším ostatným, orchestrálnym albumom Kam ideme je na Stredoveku menej nástrojov,” hovorí basgitarista a textár Fila. „V porovnaní s Banskou Bystricou má možno viac tvrdých pesničiek, v porovnaní s Karnevalovou vranou mi príde o čosi temnejší a v porovnaní s naším debutom Pekné cesty je na ňom viac pesničiek o vzťahoch. Každopádne platí, že tak ako v minulosti, aj dnes sa v našej tvorbe snažíme hľadať nové polohy a témy,” uzatvára Fila.



Skupina tento týždeň zverejnila klip k druhej skladbe z nového albumu. Po piesni Oranžová, ktorá sa objavila aj na kompilácii Ostrov hudby, došlo na pieseň Nič sa nepýtaj. Autorom pokojného vizuálu, korešpondujúceho s atmosférou skladby, je Matúš Grega-Jakub. Klip vyskladal zo záberov z cesty po Islande.

„Myslíme si, že sme natočili vyvážený album,“ hovorí spevák a gitarista Benetin. „Aj preto sa budeme snažiť čo najviac skladieb z neho predstaviť fanúšikom v podobe videoklipov. Väčšina z nich bude mať podobu nízko-rozpočtových vizuálov, ale chceli by sme, aby ľudia album Stredovek spoznávali aj takýmto spôsobom,“ dodáva Benetin.



Hneď po vydaní albumu vyráža kapela aj na turné, v rámci ktorého sa v marci a apríli predstaví v piatich slovenských a piatich českých mestách. „Momentálne sme vo fáze prípravy nového programu,” hovorí bubeník Guttler. „Vyzerá to, že bude obsahovať dosť veľa skladieb z nového albumu, nezabudneme ale ani na staršie pesničky.”

Verejná generálka nového koncertného programu sa uskutoční 18. marca v Klube za rampami v Novom Meste nad Váhom. Samotné turné začínajú 24. marca v Košiciach, ďalšími zastávkami budú Žilina (25. 3.), Zvolen (30. 3.), Nitra (31. 3.), Praha (1. 4.), Bratislava (6. 4.), Plzeň (19. 4.), Brno (20. 4.), Ostrava (21. 4.) a Olomouc (1. 5.).

Vstupenky na slovenské koncerty turné Stredovek sa dajú kúpiť na Predpredaj.sk a v sieti Ticketportal. TASR informoval manažér skupiny Matúš Németh.

ODPORÚČAME TIEŽ:
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: KONG: Ostrov lebiek a Skryté čísla
Jay Z sa ako prvý rapper dostane do Skladateľskej siene slávy
VIDEO: Najlepším klubovým filmom za rok 2016 je Sloboda pod nákladom
Film Únos pripomína kontroverzné témy našej nedávnej histórie

Komentáre