Hudba a film

Koncom leta príde do slovenských kín nový film Svěrákovcov

"Novinka nesie názov Po strništi bos, je to lyrický príbeh o detstve a o hrdinstve v každom z nás a tematicky uzatvára filmovú tetralógiu, ktorá rozpráva o osudoch jednej generácie."

TASR, 7. augusta 2017 10:00
Jan Svěrák, archívne foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Koncom leta príde do slovenských kín nový film z dielne autorskej dvojice Jan a Zdeněk Svěrákovci. Novinka nesie názov Po strništi bos, je to lyrický príbeh o detstve a o hrdinstve v každom z nás a tematicky uzatvára filmovú tetralógiu, ktorá rozpráva o osudoch jednej generácie. "Keď tie štyri filmy zoradíte jeden za druhým, tak môžete na pozadí životnej cesty hlavného hrdinu pozorovať veľkú časť našej histórie v 20. storočí," hovorí režisér Jan Svěrák.

Predlohou filmu je rovnomenná kniha Zdeňka Svěráka. Dej sa odohráva počas druhej svetovej vojny a zapadá do radu filmov Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v ktorých rodinná tvorivá dvojica rozpráva o rôznych fázach života mužského protagonistu na pozadí dejinných udalostí. "Toto je film o hrdinstve a odvahe. O odvahe, ktorú malý chlapec hľadá v oteckovi aj v sebe, a snaží sa nebyť zbabelec," vysvetľuje Jan Svěrák. "Už Obecná škola bola o detstve môjho otecka, Kolja potom o dospelosti a Vratné lahve o jeho starobe," dodal režisér s tým, že týmto príbehom sa časovo "posunuli" pred Obecnú školu.



Osemročný Eda je vytúžené dieťa, ktoré rodičia strážia viac ako je zdravé. Edu Součka a jeho mamičku a otecka už diváci poznajú z filmu Obecná škola. V snímke Po strništi bos sa príbeh vracia na samotný začiatok, do Edovho raného detstva. Do času, kedy jeho otecko odmietne príslušnosť k okupantom Protektorátu Čechy a Morava a celá rodina sa musí z Prahy odsťahovať na vidiek. Malé mesto, kde chlapec doteraz trávil len krátke chvíle prázdnin, sa teraz stáva jeho domovom. Eda si musí nájsť cestu nielen k miestnej chlapčenskej partii, ktorej svet je úplne odlišný od toho mestského, ale aj k nečakanému rodinnému tajomstvu, a hlavne k vlastnej odvahe.

Do hlavných úloh rodičov detského hrdinu obsadil Jan Svěrák Terezu Voříškovú a Ondřeja Vetchého. Edu hrá nadaný Alois Gréc, jeho kamarátov Otu Václav Hubka, Satíka Niklas Kinecký, Prcka Josef Bedlivý, Vlastíka Petr Uhlík a Škalouda Sebastián Pošmourný. Diváci sa môžu tešiť aj na Jana Třísku v úlohe starého otca, strýka Vlka v podaní Oldřicha Kaisera, Petru Špalkovú ako tetu, strýka Hynka Čermáka či samostatného Zdeňka Svěráka ako riaditeľa školy. Pod hudbu sa podpísal slovenský autor Michal Novinski.

Česko-slovensko-dánskymi koproducentmi filmu sú Phoenix Film, Novinski, Česká televize, RTVS, Barrandov Studio a Innogy. Do slovenskej kinodistribúcie snímku od 24. augusta uvedie Forum Film. TASR informovala za distribučnú spoločnosť Jana Studená.

ODPORÚČAME AJ:
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Atomic Blonde a Čiara prichádzajú do kín
Film Čiara sa po roku vrátil na východ
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Baby Driver
Pamätníky Johna Lennona sú po celom svete

Komentáre