Hudba a film

Kino novinky týždňa: Plátno ovládnu rýchle autá a pomsta

"Medzi premiérami týždňa sa tentoraz objaví aj filmová verzia kultovej hry Need For Speed. Rozprávka pre veľkých chlapcov bude plná drahých áut, ich bezhlavého ničenia a pomsty."

Veronika Rosputinská, 12. marca 2014 10:00
Záber z filmu Need For Speed Foto: Youtube


Medzi najočakávanejšie premiéry tohto týždňa rozhodne patrí akčný film Need For Speed, ktorého predlohou je obľúbená počítačová hra. Okrem toho sa v kinách objavia aj dokument o arcibiskupovi Bezákovi, česká dráma zo športového prostredia a veľké hollywoodske hviezdy.

Need For Speed


Toto slovné spojenie je známe hádam každému. Počítačová hra plná super rýchlych áut sa konečne dočkala svojho filmového spracovania a práve tento týždeň sa dostáva aj na plátna našich kín. Hlavný hrdina Aaron Paul, pouličný jazdec, vo svojej autodielni upravuje drahé autá, aby vyhrávali preteky. Spokojný život naruší vražda jeho najlepšieho priateľa, z ktorej je Aaron obvinený. Keď ho prepustia z väzenia, rozhodne sa pomstiť skutočnému vrahovi.


Fair Play


Česká dráma režisérky Andrey Sedláčkovej sa odohráva v Prahe v osemdesiatych rokoch. Hlavnou hrdinkou je bežkyňa Anna, ktorá sa chce aj napriek zlému „kádrovému profilu“ prebojovať na olympijské hry. Jej výkonnosť je čoraz vyššia, ale kde-tu sa objavujú zdravotné komplikácie. Môžu za to anabolické steroidy, ktoré sú jej podávané bez jej vedomia. Môže za to jej odhodlaná matka?


Koľaje osudu


Dráma plná hereckých hviezd, lásky, trestu, bolesti i odpúšťania. Hlavný hrdina v podaní Colina Firtha bol zajatcom počas druhej svetovej vojny a pracoval na stavbe železnice medzi Barmou a Thajskom. Dozorcovia u neho objavili amatérske rádio, čo mu dali patrične „vyžrať“. Kruté obdobie sa mu podarí prežiť, ale spomienky mu nedajú pokoj. Jeho manželka, Nicole Kidman, mu chce pomôcť a presviedča manžela, aby sa stretol s jedným zo svojich mučiteľov.


Kráska a zviera


Romantika na plátne v dobre známom príbehu ožije znova. Bohatý kupec príde o všetko, cestuje po svete a raz sa dostane do panstva zvieraťa, ktoré ho za krádež ruže odsúdi na smrť. Jedna z kupcových dcér je rozhodnutá vymeniť svoj život za život otca a tak odchádza na veľké panstvo, kde sa deň čo deň stretáva so zvieraťom a dostáva sa mu čoraz viac pod kožu. Príbeh plný lásky, kúziel a tragického osudu osamelej bytosti.


Arcibiskup Bezák Zbohom...


Dokumentárny film o arcibiskupovi Bezákovi je režisérskym dielom Oľgy Záblackej, ktorá chcela osobnosť, milovanú i nenávidenú, priblížiť divákovi v jeho súkromných aj verejných momentoch. Róberta Bezáka vo filme uvidíte nielen očami verejnosti, ale aj z pohľadu jeho najbližších.


Rozbitý svet


Film o láske a ideáloch, ktoré sú neuveriteľne krehké, prináša príbeh 11-ročnej Skunk, diabetičke, ktorej práve začínajú letné prázdniny. Všetky krásy, šťastia a nádeje sa nečakane rozbijú, keď sa stane svedkom útoku svojho suseda na mladíka Ricka. Keďže snímka patrí do kategórie britského nezávislého filmu, určite nečakajte žiadne hollywoodske klišé.


Operation Libertad


Film švajčiarskeho režiséra Nicolasa Wadimoffa sa odohráva v 70-tych rokoch plných vzbúr a nepokojov a zachytáva skupinu mladých revolucionárov, ktorí chodia po rôznych demonštráciách a zaznamenávajú atmosféru. Po svojom uvedení získal film nominácie na švajčiarsku národnú cenu Swiss Film Prize v kategóriách najlepší film, najlepší scenár a najlepší herec vo vedľajšej úlohe pre Antonia Buíla.


Moja vlasť


Mladý Francúz sa počas choroby otca na jeho žiadosť vydáva do Alžírska, aby zachránil rodinný dom pred demoláciou. Spoznáva množstvo ľudí, ktorí ho chytia za srdce. Napríklad bratranca, ktorý túži emigrovať do Francúzska. Zneužije svojho francúzskeho bratranca, aby sa dostal k vytúženému životu mimo vlasti?

Komentáre