Hudba a film

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: LEGO® príbeh 2 a Potomok

"Tento týždeň si môžete pozrieť v kine tieto premiéry."

Webmagazin.sk, 7. februára 2019 8:00
Záber z filmu LEGO® príbeh 2. Foto: Continental film

LEGO® príbeh 2


Po úspechu filmu Lego príbeh®, ktorý položil základnú kocku nového fenoménu, sa opäť stretneme s hrdinami z mestečka Brickburg. V novom akčnom dobrodružstve sa obyvatelia pustia do boja za záchranu svojho milovaného domova.

Uplynulo takmer 5 rokov, odkedy bolo „všetko super“, a teraz musia čeliť novej obrovskej hrozbe, nájazdníkom z LEGO DUPLO®, ktorí ničia všetko rýchlejšie, ako to stíhajú obyvatelia znova vystavať.

V snahe poraziť nepriateľov a nanovo vyskladať harmóniu v Lego svete sa Emmet, Lucy, Batman a ich priatelia vydajú do vzdialených a neprebádaných galaxií. Na spoločnej ceste otestujú svoju odvahu, kreativitu, majstrovské staviteľské schopnosti a v neposlednom rade odhalia, akí sú v skutočnosti výnimoční.



Mária, kráľovná škótska


Dve výnimočné ženy v spore o jeden trón. Takáto kombinácia nikdy nemôže dopadnúť dobre. Na troch Oscarov nominovaná Saoirse Ronan v titulnej roli vo filme Mária, kráľovná škótska, ukazuje, kadiaľ vedie cesta na popravisko.



Striedavá starostlivosť


Snímka ukazuje, že domáce násilie nie je jednoduché, že to nie je niečo čo príde a odíde. Musíte byť stále v strehu. Človek, ktorý vás ohrozuje, vás nechce nechať len tak odísť. A ak s ním máte syna, stáva sa jeho najväčšou zbraňou. Pri boji o opatrovníctvo stojí vaše svedectvo proti jemu. A sudkyňa nemusí rozhodnúť vo váš prospech.



Amatéri


Ospalé švédske mestečko Lafors nutne potrebuje nakopnúť. Postarať sa o to má reťazec Superbilly. Aby mesto presvedčilo nemecký diskont investovať, rozhodne sa vyrobiť bombastické reklamné video, ktoré vyzdvihne jeho klady. Proti tomu sa však postavia Aida a Dana, dve dospievajúce dievčatá z imigrantských rodín. Vyzbrojené mobilmi a selfie tyčami sa rozhodnú dať hlas tým, ktorí sa do oficiálnej verzie rozprávania o Laforse nehodia.



Na streche


Profesor Rypar (Alois Švehlík) poskytne dočasné útočisko Songovi (Duy Anh Tran), mladému Vietnamcovi, ktorého našiel ukrytého na streche svojho domu. Môžu však dvaja odlišní ľudia vôbec zdieľať jeden priestor tak, aby z toho nakoniec nebola katastrofa? Pomôže im v tom ich bezočivý plán? Spolužitie nie práve najpriateľskejšieho pána, nahnevaného na celý svet, ktorý mu neuchopiteľne uniká a mladíka, ktorý hľadá východisko zo zúfalej situácie v neznámom meste, prináša množstvo trecích plôch, tragikomických situácií, ale i prekvapivých nápadov a riešení. Každý z nás totiž potrebuje, aby ho niekto potreboval. A Song potrebuje okrem teplého oblečenia a strechy nad hlavou niekoho, kto mu bude dôverovať. Je však možné dôverovať neznámemu mladíkovi? Profesor Rypar sa o to pokúsi i za cenu, že musí sem tam poľaviť zo svojich zásad a jeho strecha sa musí trochu rozšíriť. Ale dokáže Song túto dôveru skutočne oplatiť?

Na streche je druhým celovečerným filmom v réžii Jiřího Mádla, ktorý úspešne strieda vo svojej kariére post pred i za kamerou. V posledných rokoch patrí k vyhľadávaným českým hercom, s úspechom sa stretol aj jeho štart na poli réžie. Za debut Pojedeme k moři získal v Čechách pri vyhlasovaní Cien českej filmovej kritiky 2015 Cenu RWE za objav roku.

„Na streche je príbeh o stretnutí s niekým, koho považujeme za cudzinca, avšak môže byť súčasťou, ktorá nám chýba. Pokiaľ máte kamaráta, môže byť život zatratenca, ktorého nikto nechce dokonca zábavný. Trocha ilegálneho správania s úmyslom niekomu pomôcť je motorom tohto filmu,“ hovorí režisér.



Potomok


V rovnakom čase ako prišiel na svet malý Miles, sa na inom mieste odohrala tragédia. Dve zdanlivo nesúvisiace udalosti sa o niekoľko rokov prepoja desivým spôsobom. Milesova mama Sarah so znepokojením sleduje synovo nevyspytateľné a agresívne správanie. Postupne sa zmieruje s myšlienkou, že malého chlapca ovláda nejaká zlá, nadprirodzená sila. Musí potlačiť svoj materinský inštinkt milovať a chrániť vlastné dieťa a podrobiť ho testom, aby pochopila, prečo robí tie hrozné veci. Chce sa za každú cenu dozvedieť pravdu – kto alebo čo získalo moc nad jej synom. Odpovede na všetky otázky sa skrývajú hlboko v minulosti a Sarah čoskoro pochopí, že skutočnosť je ďaleko horšia ako jej predstavy...

Komentáre