Hudba a film

KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Podoba vody a Dovidenia tam hore

"Tento týždeň si môžete pozrieť v kine tieto premiéry."

Webmagazin.sk, 15. februára 2018 8:00
Záber z filmu Podoba vody. Foto: Cinemart SK

Podoba vody


Trochu iný príbeh o láske si pre nás prichystal majster rozprávania Guillermo del Toro. Nemá upratovačka sa v tajnom vládnom laboratóriu zblíži s nezvyčajným vodným tvorom a s pomocou svojej najlepšej kamarátky, suseda a niekoľkých špiónov naplánuje jeden z najpodivuhodnejších a najromantickejších únosov v dejinách filmu.


Dovidenia tam hore


November 1918. Do konca svetovej vojny ostáva len pár dní. Poručík Henri d’Aulnay-Pradelle je napriek tomu ochotný kvôli uznaniu a povýšeniu ísť aj cez mŕtvoly a posiela svoju jednotku do nezmyselného útoku. Tento zbytočný útok na kótu 113 nerozlučne spojí dvoch vojakov, nenápadného účtovníka Alberta Maillarda a nadaného umelca z bohatej rodiny Édouarda Péricourta. Albert skončí po výbuchu zasypaný v zákope a Édouard ho vyhrabe a zachráni. Hneď nato ho ale zasiahne črepina a príde o kus tváre. Toto znetvorenie ovplyvní životný príbeh oboch vojakov aj po demobilizácii. Albert sa stane Édouardovým opatrovateľom a nakoniec spoločne pripravia monumentálny podvod postavený na národnom uctievaní vojnových hrdinov pomocou pomníkov. A poručík Pradelle medzitým nehanebne zarába na štátnej zákazke založenej na exhumácii padlých a na výstavbe vojnových cintorínov. Ich cesty sa tak musia zákonite pretnúť.


Čierny panter


Ďalší príbeh z marvelovského impéria predstavuje Čierneho Pantera v prvom samostatnom filme.

​Po udalostiach, opísaných vo filme Captain America: Občianska vojna, sa bojovník T'Challa po smrti svojho otca, vládcu Wakandy, vracia domov, aby sa stal novým kráľom tejto skrytej, avšak technologicky vyspelej africkej krajiny.

​Objavuje sa však dávny nepriateľ a tak musí T'Challa zmobilizovať svojich spojencov a ako Čierny Panter využiť všetky schopnosti, aby zabránil vojne, ktorá by ohrpzila Wakandu aj celý svet...


Tak káže Boh


Uštipačný, sarkastický a dojímavý rodinný portrét inšpirovaný slávnou biografiou dánskeho dramatika Jensa Blendstrupa sa odohráva v druhej polovici 80. rokov - v čase, keď explodoval Černobyľ. Zachytáva nevšednú rodinu, v ktorej pevnou rukou vládne čudácky psychiater Uffe, muž mnohých podivných záľub. Patria medzi ne domáce pitky s pacientmi i rázovitá výchova synov. Uffe sa doma cíti ako Boh. Ale bohovia nemusia byť dvakrát láskaví. Nevšedná tragikomédia o podivnej láske, odpustení a polievke z pálenky.


Disaster Artist


Skutočný príbeh o vzniku a nakrúcaní kultovej filmovej klasiky režiséra Tommyho Wiseaua filmu The Room (2003), označovanej ako jeden z najhorších filmov všetkých čias, ako „Občan Kane zlých filmov“. Disaster Artist je príbehom dvoch outsiderov, idúcich za svojim snom. Keď ich svet odmietne, rozhodnú sa nakrútiť svoj vlastný film – ktorý je však kvôli neúmyselne vtipným momentom, príbehovým zvratom či zlým hereckým výkonom – hrozne milou a zároveň príšernou komediálnou drámou. Film už pred svojou oficiálnou distribučnou premiérou, stačil obehnúť niekoľko významných festivalov a vyhrať Zlatú mušľu na MFF v San Sebastiane a bol remastrovaný pre technológiu a kiná IMAX. James Franco získal za svoj herecký výkon Zlatý glóbus. V epizódnych úlohách sa objavia i Sharon Stone a Mellanie Griffith.


Pomsta


Troch samoľúbych frajerov čaká pekne brutálna lekcia chovania. Bohatí milujúci oteckovia rodín sa ako každý rok, zídu uprostred púšte, aby posilnili svoje mužstvo a vybili si stres poriadnym lovom. Tentoraz však jeden z nich privezie na stretnutie svoju milenku, neuveriteľne sexi lolitku, o ktorú sa rýchlo začnú zaujímať aj ostatní. Veci sa vymknú kontrole a muži nechajú umierajúce dievča uprostred púšte. V pekle púšte sa však ponížená a znovuzrodená mladá žena vydáva na cestu pomsty...


Obyčajná tvár


Dojímavý príbeh o tom, aké ťažké je pre malého chlapca zapadnúť medzi rovesníkov v škole, ktorí sú úplne iní...úplne obyčajní.

August (Auggie) Pullman má 10 rokov, miluje Hviezdne vojny a práve nastúpil po prvýkrát do školy, pretože je výnimočný. Keď prišiel na svet, lekári predpovedali, že sa nedožije rána. V detstve podstúpil toľko operácií, čo iní nezakúsia za celý život. Pre vrodenú poruchu, ktorej názov väčšina ľudí nevie ani vysloviť, má silne zdeformovanú tvár. A predsa chce žiť normálny život. Preto teraz stojí pred najťažšou skúškou zo všetkých – konečne ide do školy medzi „normálne“ deti. Musí sa pripraviť na zdesené pohľady spolužiakov aj posmech neprajníkov. Nájde v sebe dosť síl, aby si našiel priateľov a v škole vydržal, alebo sa vzdá a radšej zostane doma?


Komentáre