Hudba a film

Dlho očakávané kinohity konečne aj v našich kinách

"Premiérovo si už tento týždeň môžeme pozrieť Vlka z Wall Street aj Zlodejku kníh."

Veronika Rosputinská, 15. januára 2014 6:00
Záber z filmu Vlk z Wall Street Foto: Youtube


Tento týždeň sa milovníci kina môžu tešiť na tri novinky, každá je pritom úplne iná - komédia Vlk z Wall Street ocenená Zlatým glóbusom pre najlepšieho herca v komédii/muzikáli, vojnová dráma Zlodejka kníh inšpirovaná knihou Markusa Zusaka a dokument Perverzný sprievodca ideológiou.

Perverzný sprievodca ideológiou


Dokumentárny film vzniknutý pod režisérskou taktovkou Sophie Fiennes sa podobne, ako predošlý film z tohto súdka - Perverzný sprievodca filmom z roku 2006, spája so Slavojom Žižekom, pomerne kontroverznou osobnosťou zo Slovinska. Ten sa postaral o scenár a je tiež vo filme hlavnou hviezdou. Vyše dvojhodinový dokument sa venuje podstate ideológie, najmä z uhla filozofického.



Od divákov si na portáli IMDb.com vyslúžil rating 7,5 z desať, čo je pomerne slušné číslo. Perverzný sprievodca filmom bol o čosi úspešnejší.

Vlk z Wall Street


Medzi očakávané filmy roka určite patrí Vlk z Wall Street, v ktorom hviezdi Leonardo DiCaprio. Za svoju rolu drzého burzového makléra Jordana Belforta získal Zlatý glóbus. Film natočený podľa skutočného príbehu približuje život muža, ktorý bol schopný tučné sumy rozbiť rovnako rýchlo na večierkoch, ako ich bol schopný zarobiť na burze.



Film režiséra Martina Scorseseho si od divákov na portáli IMDb.com vyslúžil rating 8,7 z desať, čo sa nevidí často. Určite sa ho oplatí vidieť.

Zlodejka kníh


Dojímavý, podmanivý, srdcervúci, taký je príbeh Liesel Memingerovej, ktorá sa ako dieťa dostala do pestúnskej starostlivosti. Na pozadí vojnou zmietaného sveta sa zbližuje s novou rodinou, nachádza si kamarátov a prežíva detstvo, aké si dnes sotva vieme predstaviť. Silný vzťah si vytvorí so Židom Maxom, ktorého ukrývajú doma v pivnici. Nad vodou ju držia aj knihy, ktoré si požičiava z domov mestských zbohatlíkov, ktorým ich nevlastná matka perie posteľnú bielizeň.



Silný vojnový príbeh má aj svoju knižnú verziu. Zlodejka kníh od Markusa Zusaka bola slovenskými čitateľmi v roku 2010 zaradená medzi najlepšie knihy roka. Prečítali sme si ju aj my v redakcii a ak sa filmárom podarilo dostať tie emócie aj na plátno, určite bude mať pozitívne ohlasy aj film.

Komentáre