Hudba a film

Katka Knechtová a Šarišan pripravujú spoločný koncertný projekt Puto

"Na pódiu bude viac ako 50 účinkujúcich vrátane Knechtovej sprievodnej kapely. Koncept projektu bude založený na kontrastoch, najmä hudobných. "

TASR, 26. septembra 2018 10:00
Speváčka Katarína Knechtová. Foto: TASR/Andrej Galica
Speváčka Katarína Knechtová a prešovský folklórny súbor Šarišan pripravujú spoločný koncertný projekt, ktorý dostal názov Puto ako symbol puta k tradíciám, k folklóru a k Slovensku. Prvú dvojicu koncertov uvedú 23. a 24. októbra v prešovskom Divadle Jonáša Záborského, ďalšími zastávkami budú Žilina (27. 10., Dom odborov), Košice (29. 10., Spoločenský pavilón) a Bratislava (5. 11., Istropolis).

Pripútaná k svojmu kraju


„Folklórny súbor Šarišan je z nášho regiónu, vznikajú rôzne fúzie, ale táto má pre mňa veľký význam, keďže stále žijem v Prešove a mám prirodzené puto k tomuto regiónu, k tomuto folklóru a práve Šarišan ju prezentuje v plnej kráse,“ uviedla na úvod pre TASR speváčka.

Myšlienkou na tento projekt sa zaoberám už možno päť rokov, necítila som sa však pripravená na takýto veľký projekt. Okrem toho mám aj rešpekt pred folklórom, je to úplne iný žáner aj spievanie ľudových piesní je celkom iné a pri prepájaní týchto žánrov sa pohybuješ opäť na hrane. Je to pre mňa veľká výzva, zároveň veľká zodpovednosť. Tentoraz to vychádza, všetko do seba zapadá, dohodli sme sa a v týchto dňoch už skúšame,“ dodala Katarína.

Postavené na kontrastoch


„Už pri prvej myšlienke som sa snažila vytvoriť projekt, ktorý bude trošku iný, v podstate je to divadelno-hudobné predstavenie, ktoré bude mať režisérsky dohľad, ten má na starosti Jaroslav Moravčík. Čo do hudby, chcela som to od začiatku postaviť na kontrastoch, to znamená moja hudba, v ktorej budú folklórne prvky, niekedy možno až pohanské, opäť úplne iné aranžmány, intimita, obrazotvornosť v hudbe. Na druhej strane energický Šarišan, ktorý nastúpi s ľudovou hudbou. Budú vznikať rôzne prepojenia, ktoré sa budú niesť celým predstavením. Viac nechcem prezrádzať, ľudia by to mali vidieť a počuť,“ doplnila pre TASR speváčka.



Potešenie pre všetky zmysly


Dohľad nad celým projektom má režisér a choreograf Jaroslav Moravčík. Pozná Šarišan, pozná ich tance, ich predstavenia, pozná javisko Divadla Jonáša Záborského, kde bol choreografom v troch muzikáloch. Na pódiu bude viac ako 50 účinkujúcich vrátane Knechtovej sprievodnej kapely. Koncept projektu bude založený na kontrastoch, najmä hudobných. Okrem hudobného obsahu a dokonalej umeleckej výpovede program splní aj náročné vizuálne kritériá. Diváci sa môžu tešiť na kostýmy, scénografiu, zvukové, svetelné a javiskové efekty.

„Od tohto projektu očakávam opäť novú skúsenosť, je to naozaj niečo, čo som predtým nerobila, všetko bolo postavené na báze hudby a koncertu, kým toto je hudobno-tanečný projekt. Pre mňa niečo nové, spolu s tanečníkmi a folklórnym súborom budem na doskách, ktoré znamenajú svet,“ povedala na záver pre TASR Katarína Knechtová.

Komentáre