Hudba a film

Katarzia napísala svoju prvú filmovú pieseň, pre snímku Piata loď

"Pieseň Kde sa slzy berú sa nahrávala na prelome rokov v štúdiu Beloud v Prahe a v bratislavskom štúdiu LVGNC, kde sa robil aj jej mix. Okrem verzie pre rádiá vznikol tiež špeciálny mix pre kiná. "

TASR, 26. januára 2017 11:00
Z natáčania filmu Piata loď. Foto: http://filmpiatalod.sk/
Titulnú pieseň k novému slovenskému filmu Piata loď - Kde sa slzy berú zložila, otextovala a naspievala Katarzia. "Je to jej prvá spolupráca pre film. Katarzia si z príbehu filmu vybrala tému - keď deti majú deti," TASR informovala PR manažérka slovensko-česko-maďarskej snímky Zuzana Golianová. Pesničku s vokálmi Juraja Benetina z kapely Korben Dallas nahrávali a mixovali v štúdiách v Prahe a Bratislave. Je tiež súčasťou trailera k novej snímke režisérky Ivety Grófovej, ktorej predchádzajúci dlhometrážny titul Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012. Piata loď bude mať svetovú premiéru na Berlinale (9.-19.2.), do slovenských kín príde 16. marca.

"K vytvoreniu titulnej piesne som nemohla nájsť vhodnejšiu autorku. Katka Kubošiová - Katarzia má jedinečnú schopnosť písať originálne a zaujímavé texty a to je presne to, čo som potrebovala," komentovala spoluprácu Iveta Grófová a na margo diela excentrickej pesničkárky dodala: "Na základe jednoduchého zadania vytvorila nádherný text, ktorý filmu pristane. V spojení s autorom celej hudobnej stránky filmu Piata loď Matejom Hlaváčom, ktorý titulnú pieseň zaranžoval a postrážil hudobnú produkciu nahrávky, vznikla originálna a silná skladba, ktorú som sa rozhodla použiť aj v traileri k filmu."



Grófovej novinka vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu slovenskej autorky Moniky Kompaníkovej. "Pre mňa bola dôležitá linka nedospelých ľudí, ktorí majú deti v období, keď sú ešte sami deťmi. U niekoho to však môže byť aj po tridsiatke, no je to menej pravdepodobné. Rozmýšľala som dramaturgicky nad tým, ako vyextrahovať celý dej do niekoľkých veršov, s pokusom o zachovanie poetiky. Keďže väčšina mojej doterajšej tvorby obsahovala početné množstvo slov, bolo pre mňa výzvou skresať princíp práce s textom vo forme rapu na minimalistické riadky," opísala proces tvorby Katarzia, ktorá na slovenskej scéne debutovala v roku 2013 albumom Generácia Y.

Pieseň Kde sa slzy berú sa nahrávala na prelome rokov v štúdiu Beloud v Prahe a v bratislavskom štúdiu LVGNC, kde sa robil aj jej mix. Okrem verzie pre rádiá vznikol tiež špeciálny mix pre kiná. "Režisérka Iveta mala požiadavku, aby zvuk nahrávky pripomínal vodné vlny, akoby tá hudba na nich plávala a tak sme začali plávať v jazere fantázie ako v Katkinom texte. Je úžasné, že som dostal voľnú ruku a neostal hudobne spútaný mainstreamom, aj keď viem, že si takáto hudba bude hľadať cestu k poslucháčom asi ťažšie,“ priznal hudobný producent a aranžér piesne Matej Hlaváč.

Piatu loď prinesie do slovenských kín CinemArt SK. Film vznikol v slovenskej spoločnosti Hulapa film, v koprodukcii s českým partnerom Endorfilm a maďarským partnerom Katapult Film.

ODPORÚČAME AJ:
Slovenský film Piata loď bude mať svetovú premiéru na Berlinale
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Rozpoltený a Zakladateľ
Historický film Mlčanie hovorí o prenasledovaní kresťanov
Najúspešnejší film z našich končín za hranicami? Ja, Olga Hepnarová

Komentáre