Hudba a film

Jamestown

"Prvá britská kolónia v Severnej Amerike, ktorej jedinými obyvateľmi boli viac ako desaťročie len muži."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 18. januára 2019 14:02 Svetoznámy režisér Bill Gallagher sa rozhodol jej príbeh priblížiť v strhujúcom šesťdielnom seriáli Jamestown, ktorý môžete sledovať na televíznej stanici EPIC DRAMA od nedele 20. januára 2019 o 21.00h.
JAMESTOWN – prvá britská kolónia v Severnej Amerike, ktorej jedinými obyvateľmi boli viac ako desaťročie len muži Foto: EPIC DRAMA

Začínať život v nehostinnej krajine nie je žiadna vábna predstava. Prináša so sebou odlúčenie od rodiny, domova, mnohé odriekania, častokrát až nadľudskú trpezlivosť, duševnú a fyzickú silu na prekonávanie rôznych prekážok. Avšak na druhej strane aj nádej na nový, lepší život.

Svoje o tom vedeli generácie, ktoré či už z vlastnej vôle alebo donútením, ako súčasť trestu, boli odvezení na neprebádané miesta s cieľom zakladania nových kolónií.

Kolonizácia Ameriky “napísala” mnohé príbehy a k jedným z nich neodmysliteľne patrí Jamestown – mesto obchodu a tabaku, ktoré v podstate môžeme považovať za zrod Ameriky. Je spájané so vznikom prvej americkej legislatívy, demokracie a prvým príchodom otrokov. Bolo založené 14.mája 1607 v oblasti zátoky Chesapeake.

Prvých osadníkov vyslala obchodná spoločnosť Virginia Company Londýn so zámerom konvertovať domorodých obyvateľov na protestantskú vieru a preskúmať možné zdroje, z ktorých by mohla komerčne profitovať spoločnosť v ich domovskej krajine.

Skupinu 105-tich osadníkov priviezli tri lode Discovery, Susan Constant a Gospeed a tvorili ju len muži, väčšinou bohatí anglickí džentlmeni alebo nemajetní šľachtici, ktorí neboli zvyknutí pracovať. Nádejali sa, že zbohatnú hľadaním zlata, predajom olivového oleja alebo dreva, vhodného na stavbu lodí. Čoskoro však zistili, že realita je oveľa drsnejšia a netušili, na čom vlastne kolónia v budúcnosti zbohatne a zabezpečí si trvalé prežitie. Svoj čas trávili hraním kariet a kociek, čo sa nepáčilo ich veliteľovi, a preto zaviedol pravidlo “Kto nebude pracovať, nebude jesť”.

Neoddeliteľnou súčasťou života v Novom svete boli aj neustále strety osadníkov s domorodým obyvateľstvom (indiánmi), či rôzne choroby, ktorým podľahlo množstvo osadníkov.

Nepostrádateľnou súčasťou života pre mužov v Jamestown boli chýbajúce ženy, ktoré spoločnosť Virginia Company nedovolila priviezť. Jej prioritou bolo vybudovať základňu, preskúmať a určiť najlepšie využitie zdrojov na komerčné zisky spoločnosti v domovskej krajine. Preto nesúhlas s privezením žien obhajovala tým, že ide skôr o výskumnú expedíciu ako o snahu kolonizovať, a preto nie je zatiaľ ich prítomnosť potrebná.

Lenže pre rast zisku spoločnosti bolo nevyhnutné trvalé udržanie kolónie a zachovanie stability, preto nakoniec Virginia Company súhlasila a po 12-tich rokoch od osídlenia v roku 1619 dala priviezť ženy.

Jamestown by neprežilo ako trvalé osídlenie bez odvážnych žien, ktoré boli ochotné opustiť svoje anglické domovy a čeliť výzvam nehostinnej novej krajiny. Tieto ženy vytvorili mužom pocit stability a pomohli osadníkom vidieť Virginiu nielen ako dočasné miesto alebo dobrodružstvo, ale ako krajinu, v ktorej sa dá vytvoriť nový domov.

V roku 1916, ešte pred príchodom žien, osadníkom bola pridelená pôda, čím vznikli počiatky pozemkového súkromného vlastníctva mužov Virgínie.

Viac o živote a príbehoch prvých osadníkov Jamestown môžete sledovať v šesťdielnom historickom seriáli, ktorý začína 20.januára o 21h na televíznej stanici EPIC DRAMA.
www.epicdrama.cz
https://www.facebook.com/EpicDramaCZ/

Komentáre