Hudba a film

Iné Kafe rozhýbalo Bratislavu albumom spred 20 rokov

"Ateliér Babylon ožil pri skladbách z prvého albumu Vitaj!. "

Anton Krajčoviech, 1. februára 2019 10:00
Zľava Dodo, Vratko Rohoň, Cibi, Wayo a Vlado Bis po koncerte Iné Kafe v rámci turné Vitaj! 20 rokov tour špeciál, 26.1.2019 v Bratislave. Foto: Facebook/INEKAFE (official)
Iné Kafe sa už pomaly ale isto stáva viacgeneračnou kapelou. Ich najstarší a najväčší fanúšikovia, ktorí si pamätajú začiatky z polovice 90-tych rokov sú štyridsiatnici, no vo fanúšikovskej základni majú stále bohaté zastúpenie aj tínedžeri.

Áno, kapela funguje už takmer 25 rokov a najstarší štúdiový album je len o niečo mladší, minulý rok oslavoval dvadsiatku. Na album Vitaj! sa už pomaly zabudlo, na koncertoch sa z neho príležitostne hráva len pesnička 090X, singel, ktorý dostal Kafe do televízie, rádií pieseň, ktorá sa ako prvá dočkala videoklipu.

Takmer naň zabudla aj samotná kapela, z vtedajšej štvorčlennej zostavy zostali len spevák Vratko Rohoň a bubeník Dodo (Jozef Praženec). Práve Dodo prišiel na konci minulého roka s návrhom urobiť špeciálne turné venované dvadsiatemu výročiu albumu. Kapela to síce nestihla v roku 2018 ale verným fanúšikom to dostatočne vynahradila.

Počas troch koncertov odohralo Iné Kafe celý album Vitaj! v zostave, v ktorej vznikol. Vratka Rohoňa vystriedal na poste speváka Cibi (Marek Cibula) a Vlada Bisa na basgitare Wayo (Mário Praženec), Dodov brat.

Okrem prvého albumu mali chalani na sobotu nachystané do Bratislavy aj dve prekvapenia, piesne Zrkadlo a Sám proti všetkým, ktoré sa objavili len na demonahrávke Situácia z roku 1997. Tú nahrala kapela v rovnakej zostave ako Vitaj!.

Koncert bol hlavne o tomto albume, ale nielen o ňom, začal terajšou zostavou, po niekoľkých piesňach nastúpila stará zostava a šou dokončila nová.

Väčšina ľudí do Ateliéru Babylon prišla najmä na starú klasiku a pre jedinečnú možnosť počuť ju znovu naživo. Najväčší úspech malo podľa očakávania 090X, ale diváci sa „chytali“ na každý jeden kus, ktorý im kapela naservírovala.

To ocenil aj samotný Vratko, keď v závere špeciálneho setu povedal: „Je vidieť, že viete, načo ste sem prišli.“
A čo robili dvaja bývalí členovia kapely posledných 20 rokov? Wayo nahral s Kafe ešte album Čumil, z ktorého je zrejme najznámejšia pieseň Vianoce. Po ňom kapelu opustil za nie veľmi priaznivých okolností a spolu s Cibim, Dodom a Robom Bopom založili vlastnú kapelu, Plus Mínus.

Po comebacku Kafe v roku 2010 sa Wayo nakrátko do kapely vrátil, na nových albumoch však nespolupracoval.
V súčasnosti je známy najmä ako člen a zakladateľ hudobno-zábavného projektu pre deti Paci Pac. Projekt tvorí duo, Mário skladá, píše, hrá a vystupuje pod menom Pac, Adriana Pešinová spieva a vystupuje pod menom Paci.

Wayovo pôsobisko spomenul počas koncertu aj Cibi pri zmienke o tom, že vo videoklipe k 090X účinkovali aj deti. Nasledovalo hromadné skandovanie publika „Paci Pac“.



A čo robil Cibi? Z Kafe odišiel po Vitaj! a po prvom albume s Plus Mínus opustil v roku 2000 hudobnú scénu. Do pôvodnej kapely sa vrátil pri príležitosti špeciálneho turné v roku 2005, na ktorom kapela hrala len piesne zo Situácie a Vitaj!.

Pôvodne boli v pláne tri koncerty v priebehu troch dní, jeden v Prahe, druhý v Brne, posledný v Bratislave. Pre veľký záujem pridalo Iné Kafe ešte jedno vystúpenie. Túto sobotu je možné špeciálny koncert vidieť v bratislavskej MMC aréne.


Komentáre