Hudba a film

IMT Smile s Ondrejom Kandráčom spoločne nahrali pieseň k filmu Čiara

"Zaujímavosťou piesne Hej, sokoly! je, že Ivan s Ondrejom v nej jednu slohu spievajú v ukrajinčine."

TASR, 18. júna 2017 8:00
Záber z filmu Čiara Foto: ciara.sk
Skupina IMT Smile je na hudobnej scéne už viac ako 20 rokov. Za toto obdobie vydali desať radových albumov obsahujúcich desiatky hitov. Spolupracovali na muzikáli Jesus Christ Superstar, spevák Ivan Tásler zložil piesne pre viacerých svojich kolegov, do seriálu i cestopisu, ale filmová pieseň sa v ich repertoári nenachádzala. Až keď Ivana oslovila Wanda Hrycová, producentka filmu Čiara, vznikla skladba Hej, sokoly!



„Hej, hej, hej sokoly, z výšky hľadia na to všetko, čo nás bolí,“ je časť refrénu piesne Sokoly, ktorú pred rokom vydali na rovnomennom albume Kandráčovci. Ide o ľudovú skladbu, o ktorej pôvode sa dodnes nevedia dohodnúť obyvatelia Ukrajiny a Poľska. Ivan Tásler pieseň poznal, páčila sa mu. Celú ju však prearanžoval, doslova ju odel do nového kabáta, vložil do nej srdce IMT Smile a nazval ju Hej, sokoly!

Spevom a hrou na husliach pieseň obohatil Ondrej Kandráč zo spomínaných Kandráčovcov. „Keď som Ivanovu verziu piesne počul prvýkrát, povedal som nahlas vetu: 'Prečo to nenapadlo mne?' Spravil to geniálne,“ teší sa zo skladby Kandráč.



„Veľmi ma teší táto spolupráca. Medzi IMT Smile a Ondrejom to fungovalo úplne prirodzene,“ prezradil Tásler.

Skladba sa nahrávala v štúdiu Art Village na bratislavskej Kolibe. Jej text napísal Vlado Puchala. Počas celého nahrávania bolo v štúdiu cítiť uvoľnenú atmosféru, vzájomný rešpekt a úctu oboch interpretov. „Pracovať na piesni do skvelého filmu je radosťou a film Čiara ním určite je. Som rád, že už tento piatok (16.6.) pieseň odpremiérujeme aj koncertne, na Dobrom festivale v rodnom Prešove spolu s Kandráčovcami,“ dodáva Tásler.

„Vždy som na Ivanovi obdivoval jeho slobodu. Keď sa mu niečo páči a stotožní sa s tým, je mu jedno, koho si prizve k spolupráci. Má obrovský dar intuitívne vycítiť silu a emóciu piesne. Aj to je dôvod úspechu jeho, ale i IMT Smile. Veľmi im fandím a mnohé ich piesne si pospevujem nielen ja, ale aj moje deti,“ neskrýva nadšenie zo spolupráce Kandráč.

Zaujímavosťou piesne Hej, sokoly! je, že Ivan s Ondrejom v nej jednu slohu spievajú v ukrajinčine. Film Čiara, ku ktorému bola pieseň nahratá, bude mať celosvetovú premiéru 3. júla na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch. Do slovenských kín sa film dostane o mesiac na to, 3. augusta. Režisérom filmu je Peter Bebjak (Čistič, Zlo) a v hlavných úlohách sa v ňom predstaví slovenská herecká špička Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Andy Hryc a ukrajinskí herci Eugen Libezňuk (Pokoj v duši, Želary) a Stanislav Boklan (Sprievodca).

TASR informoval PR manažér vydavateľstva Universal Music Marek Kučera.

ODPORÚČAME AJ:
Richard Müller a Adela Banášová idú na spoločné Ona a On Tour
Osobné predmety herečky Audrey Hepburnovej pôjdu v septembri do dražby
Helena Vondráčková zaspieva v Bratislave srdcovky z Mamma Mia!

Komentáre