Hudba a film

Od čašníčky po džezovú hviezdu: Hanka G žne úspechy doma i vo svete

" Za svojimi úspechmi vidí predovšetkým veľmi pevnú vôľu, cieľavedomosť, každodennú mravenčiu prácu a schopnosť poučiť sa z neúspechov, rýchlo sa "otriasť" a ísť ďalej. "

TASR, 28. marca 2018 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok
Len pred niekoľkými dňami dokončila v New Yorku nahrávanie originálneho albumu na motívy básní slávneho amerického spisovateľa Walta Whitmana a pripravuje sa na turné po Slovensku. Na konte už má niekoľko ocenení zo Slovenska aj zo zahraničia. Reč je o džezovej speváčke Hanke G.

Osudový džez


Hudbu síce milovala už od malička, ale k džezu a spevu vôbec sa dostala až neskôr. Prvú pesničku, ktorú ako dieťa spievala, bola slovenská Vyletela prepelička z prosa. Potom mala bližšie k tancu. Na rodinných oslavách imitovala Michaela Jacksona a v rôznych tanečných zoskupeniach tancovala spoločenské aj folklórne tance. Riaditeľka hudobno-tanečného konzervatória ju dokonca nahovárala na balet.

V 14 rokoch začala spievať v prvej pop-rockovej kapele Backstage a odvtedy sa venovala už len spevu. Prešla si viacerými hudobnými žánrami a jej učiteľka spevu ju nahovárala aj na operu. Osudovým sa jej však stal džez, ktorý si zamilovala práve v Spojených štátoch, kde v súčasnosti pôsobí.

Spievajúca čašníčka


Do USA sa vybrala po prvý raz na letné prázdniny počas štúdia na vysokej škole. Dostala sa do Washingtonu a v prestížnej reštaurácii Mimi's pracovala ako spievajúca čašníčka.

"Veľmi som chcela spievať a na konkurze mi umelecký riaditeľ navrhol spievať džez. Podal mi moju vôbec prvú kazetu s džezovými skladbami a požiadal ma, aby som sa ich naučila. Vtedy som si džezovú hudbu zamilovala natoľko, že už som sa nikdy od tohto žánru neodklonila," povedala Hanka G pre TASR.



Prvý album


Hoci džez si zamilovala v Spojených štátoch, spevácku kariéru v tomto žánri rozbehla doma na Slovensku, kde to zvládla popri dokončení štúdia manažmentu a neskôr popri práci manažérky v medzinárodnej firme. Vo veku 27 rokov vydala v roku 2007 svoj debutový album Reflections of My Soul.

"Vydala som ho vďaka podpore Hudobného fondu. Album produkoval Radovan Tariška, vynikajúci džezový saxofonista a celá kapela bola zložená z tých najlepších slovenských džezových muzikantov z nastupujúcej mladej slovenskej generácie. Po vydaní albumu som cítila akúsi potrebu sa ďalej, vážnejšie venovať džezu," zaspomínala Hanka G.

Zaujala za oceánom


O niekoľko rokov vydala druhý sólový album Essence, s ktorým absolvovala na Slovensku aj turné. Album bol venovaný slovenskému folklóru, ktorý virtuózny klavirista Ondrej Krajňák zapracoval do džezu. Album zaujal dvojnásobnú držiteľku Grammy a najlepšiu americkú džezovú speváčku podľa časopisu TIME Cassandru Wilsonovú, ktorá bola na európskom turné. Hanka G dostala nielen príležitosť otvárať jej koncert v Bratislave, ale Cassandra jej ponúkla profesionálne sa venovať džezu v Spojených štátoch.

"Nasledoval serióznejší pobyt v USA, keď som už spievala v rôznych džezových kluboch a hosťovala v kapele Erica Wyatta v najlepšom džezovom klube v New Yorku - v Small Jazz Club. Zoznámila som sa tiež s vynikajúcim džezovým klaviristom a producentom Rodney Kendrickom, ktorý bol dvorným klaviristom džezovej speváckej legendy Abbey Lincolnovej, a ktorý ma zavolal vystupovať v jeho kapele," uviedla Hanka G s tým, že začiatky v USA však jednoznačne neboli ľahké. Na Slovensku opustila nielen rodinu, ale aj výbornú prácu v medzinárodnej spoločnosti, kontakty v hudobnej sfére a rozbehnuté koncertovanie.

"Bolo to pre mňa veľmi veľké rozhodnutie a možno aj najväčšie rozhodnutie doterajšieho života," priznala speváčka.



Oceňovaná


Hanka G sa vlani stala laureátom najvyššieho ocenenia na Slovensku v oblasti džezovej hudby - ceny Ladislava Martoníka Jazzman roka 2017, ktorú udeľuje Hudobný fond.

"Bola to pre mňa veľká pocta, keďže som len druhá žena v dlhej 26-ročnej histórii tohto prestížneho ocenenia," uviedla Hanka G.

Jej sólové albumy zase získali nomináciu na najlepší džezový album v Radio_Head Awards - album Essence v roku 2015 a album Twin Flame tento rok.

Pripravuje novinku


V uplynulých dňoch Hanka G dokončila v New Yorku nahrávanie originálneho albumu inšpirovaného poéziou Walta Whitmana, ktorý vyjde vo vydavateľstve Real Music House v tomto roku.
"Bola som prizvaná ako súčasť zaujímavého americko-slovenského zoskupenia a poslucháči sa majú na čo tešiť," povedala Hanka G.

So svojím posledným sólovým albumom Twin Flame pripravuje tiež na máj turné na Slovensku a v Českej republike. V lete a na jeseň zase plánuje priviesť na slovenské turné svoju americkú kapelu. Okrem toho pracuje aj na niekoľkých nových hudobných projektoch, napríklad s klaviristom a organistom Johnom Petersom, ktorý spolupracoval aj s takými hviezdami ako Alicia Keys. V USA vystupuje Hanka G. v rôznych džezových kluboch v New Yorku, ako aj v kapele vynikajúceho džezového bubeníka Taru Alexandra.



Cesta za úspechom


Za svojimi úspechmi vidí predovšetkým veľmi pevnú vôľu, cieľavedomosť, každodennú mravenčiu prácu a schopnosť poučiť sa z neúspechov, rýchlo sa "otriasť" a ísť ďalej.

"Tiež byť dobre zorganizovaná, vytvárať si ciele, aby človek neupadal do zbytočných depresií a hĺbania o tom, čo sa nedeje a prečo. Pobyt v USA mi pomohol nezaoberať sa zbytočne tým, čo si kto myslí, ale sústrediť sa na to, čo chcem ja a ísť si za tým," povedala Hanka G.

Za jej úspechom je samozrejme aj talent a výborný sluch, a ako sama dodala aj jej prístup k interpretácii skladby – nie hlavou, ale srdcom.

Komentáre