Hudba a film

Filmový horor onedlho oslávi 120 rokov, prešiel dlhou cestou

"Prvý horor sa na plátnach kín premietal už v roku 1896. O takmer 120 rokov neskôr vyzerá tento filmový žáner celkom inak, ale stále dokáže ľudí desiť. "

Erik Stríž, 7. marca 2014 14:00
Klasický horor Nosferatu (1922) sa natáčal aj na Slovensku Foto: Jofa-Atelier Berlin-Johannisthal


Vo všeobecnosti je ťažké posudzovať kvalitu filmových hororov, pretože na každý jeden z nich existuje množstvo rôznych pohľadov. Keď si však prezriete internetové rebríčky, fóra a hodnotenia, dospejete k prehľadu najlepších hororov, v ktorých sa miešajú tie moderné s klasickými čiernobielymi. Tie moderné sa so staršími nemôžu porovnávať prakticky po žiadnej stránke, pretože samotný proces výroby a aj samotné deje sa výrazne zmenili, napriek tomu ich je možné zaradiť do rovnakého rebríčka - ich spoločným cieľom je vzbudiť v divákovi strach a držať ho v napätí.

Prvé horory sú z Francúzska


Vedeli ste, že prvý hororový film bol natočený už v roku 1896? Volal sa “Le Manoir du diable” a jeho režisérom bol Francúz Georges Méliès, ktorý si vo filme aj zahral hlavnú úlohu. Tento krátky 4-minútový filmový počin zaznamenal úspech a tak ešte v tom istom roku Méliès pripravil druhý krátky horor s názvom “Une nuit terrible”. Tieto krátke čiernobiele filmy bez autentickej zvukovej kulisy pôsobia v porovnaní s horormi druhej polovice 20. storočia skôr komicky, sú však prvými krokmi spejúcimi až k dnešnému multimiliardovému filmovému biznisu.


V minulom storočí ešte neboli upíri tak romantickí


Napriek tomu, že sa prvý horor na plátnach kín objavil koncom 19. storočia, väčšia z nás má pri otázke prvého filmového hororu na pamäti skôr škaredú ušatú postavu bez vlasov stvárnenú hercom Maxom Schreckom. Horor “Nosferatu” z roku 1922 je adaptáciou klasického románu “Dracula” (1897) od spisovateľa Brama Stokera, avšak s významne pozmeneným dejom a aj samotnými postavami.

Klasický horor Nosferatu (1922) sa natáčal aj na Slovensku Foto: Jofa-Atelier Berlin-Johannisthal
Píše sa, že tvorca filmu, F.W. Murnau, sa nedohodol s vlastníkmi práv na dej príbehu Dracula a tak si ho upravil po svojom. Z kniežaťa Draculu sa stal gróf Orlok, z Johnatana Harkera istý pán Hutter a Mína Harkerová sa premenovala na Ellen Hutterovú. Takisto aj postava samotného upíra prešla radikálnou úpravou, zmenil sa jeho charakter aj výzor. A podľa finálnej scény filmu usudzujeme, že prišiel aj o inteligenciu, ktorá bola pre pôvodného Draculu príznačná.

Napriek týmto a mnohým ďalším úpravám pôvodnej predlohy sa stále tvrdí, že je film natočený podľa Draculu od Brama Stokera a nezabránilo to veľkému úspechu snímky. Zaujímavosťou je, že dej odohrávajúci sa na zámku grófa Orloka sa natáčal na Slovensku v interiéroch a exteriéroch Oravského hradu. Porovnanie podoby hradu v roku 1922 a v súčasnosti nájdete vo videu nižšie.



Filmového spracovania s presnejšou adaptáciou knižnej predlohy sa Dracula dočkal až v roku 1931, keď ho na plátna kín priniesol Tod Browning s Belaom Lugosim v hlavnej úlohe.

A Nightmare on Elm Street (1984) Foto: A Nightmare on Elm Street

Éra hororových filmov


Za hororovú klasiku sa zvyčajne považujú filmy natočené v druhej polovici 20. storočia. Práve sem patria legendárne snímky ako “The Texas Chainsaw Massacre” (1974), “Poltergiest” (1982), “Psycho” (1960), “A Nightmare on Elm Street” (1984), “The Shining” (1980) a zrejme najdesivejší film vôbec - “The Exorcist” z roku 1973.

Práve tieto filmy predznamenali vznik nového filmového trendu, ktorého sa neskôr chytili veľké filmové štúdia, naliali do nich nesmierne množstvo peňazí a spravili z nich lacnú zábavu pre väčšinového diváka. Napríklad snímky Texasský masaker motorovou pílou a Nočná mora z Elm Street sú dodnes predlohou pre rôzne tínedžerské filmy, v ktorých ide viac o krviprelievanie a rôzne štýlové formy úmrtia, než o samotný dej.

Nie je však pravda, že by novšie filmy boli vyslovene odpad. Práve naopak, aj moderné horory majú potenciál zapísať sa do histórie kinematografie buď ohlasom, ktorý vzbudili alebo netradičným poňatím deja. Typickým predstaviteľom nového typu spracovania filmu je “The Blair Witch Project” z roku 1999, ktorý sa v posledných rokoch snažilo napodobniť nespočetné množstvo lacnejších či drahších snímkov. Séria Paranormal Activity sa celá zakladá na amatérskych záberoch, ktoré vo svete filmu spopularizovalo práve The Blair Witch Project. Do zabudnutia by tiež nemali upadnúť ani snímky “The Others” (2001) s Nicole Kidman, “The Woman in Black” (2012) s Danielom Radcliffom a ani neuveriteľne napínavý “The Descent” z roku 2005.

The Descent (2005) určite nie je vhodný pre klaustrofobikov Foto: Celador Films

Filmové triky pomocou nožníc


Zvykne sa hovoriť, že filmy zo začiatku 20. storočia nemali žiadne filmové efekty a aj tak boli pre divákov zaujímavé. Nie je to pravda, pretože história špeciálnych efektov siaha tak hlboko do minulosti, ako je starý film ako taký.

Samozrejme, nie je reč o efektoch, ktoré máme možnosť sledovať dnes. V týchto časoch sa filmové triky robili pomocou nožníc, keď sa strihali jednotlivé filmové okienka a nalepovali k iným. Takto vznikali postupné prechody alebo bolo možné do jednej scény vložiť postavu z iného záberu.

The Blair Witch Project (1999) zmenil spôsob, akým sa nakrúcajú moderné horory. Amatérčina je trendy. Foto: The Blair Witch Project

Tento rok bude na horory pestrý


Aj keď už nežijeme zlatú éru hororových filmov, stále vznikajú nové a mnohé z nich sú veľmi očakávané. Tento rok sa môžete tešiť na snímky ako “Oculus”, “The Quiet Ones”, “Deliver Us From Evil”, “See No Evil 2” či “Hellions”. Nie je na mieste očakávať, že by sa dostali na piedestál filmovej hororovej klasiky, určite však stoja za zhliadnutie.

Komentáre