Hudba a film

Film Tlmočník zabojuje o Oscara

"Snímka mala svetovú premiéru vo februári na Berlinale a SFTA ju už vyslala aj ako hraného zástupcu Slovenska do boja o Európske filmové ceny."

TASR, 8. augusta 2018 10:00
Na snímke vľavo český režisér a herec Jiří Menzel a vpravo rakúsky herec Peter Simonischek počas nakrúcania celovečerného filmu režiséra Martina Šulíka Tlmočník v lokalite pod hradom Strečno. Foto: TASR/Erika Ďurčová
O sošku známeho Oscara, ocenenia americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS), súperia každoročne na konci februára snímky z celého sveta. V kategórii najlepších cudzojazyčných filmov môže zabodovať aj slovenské dielo. Jedného nominanta do pomyselného boja vyberá z domácich titulov aj Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA). Slovenskú republiku bude na základe jej hlasovania v "oscarovskom" boji reprezentovať dráma Tlmočník režiséra Martina Šulíka.

Dvaja páni na ceste


Roadmovie, nakrútená podľa scenára Mareka Leščáka, rozpráva príbeh nesúrodej dvojice starších pánov, ktorých na ceste Slovenskom spája i rozdeľuje čiastočne spoločná minulosť. Snímka mala svetovú premiéru vo februári na Berlinale a SFTA ju už vyslala aj ako hraného zástupcu Slovenska do boja o Európske filmové ceny. Hlavné úlohy v nej stvárňujú nemecký herec Peter Simonischek, známy najmä z filmu Toni Erdmann, a legendárny český režisér Jiří Menzel.



12 kandidátov


Tento rok vyberali členovia SFTA nominanta na Oscara spomedzi 12 prihlásených filmov, medzi ktorými sa stretli hrané, dokumentárne aj animované diela. Medzi hranými snímkami nechýbala historická dráma Dubček (režisér Laco Halama) alebo thriller Dôverný nepriateľ (r. Karel Janák), ktorého distribučná premiéra je naplánovaná na 16. augusta. Dokumentárne filmy zastupovali okrem iných aj snímky Mečiar (r. Tereza Nvotová), Válek (r. Patrik Lančarič) či oceňovaná Ťažká duša (r. Marek Šulík), ktorú akademici navrhli ako národného nominanta aj v prípade boja o Európske filmové ceny v kategórii dokumentov. Animované filmy zastupoval tohtoročný titul Parralel (r. Matyas Brych, Vladimír Kriško).

Víťazné filmy a ocenené tvorivé výkony za rok 2018 vyhlási AMPAS na udeľovaní svojich výročných cien v nedeľu 24. februára 2019. Miestom udeľovania Oscarov bude tradične hollywoodska sála Dolby Theatre v Los Angeles.
TASR informoval Peter Gašparík, PR manažér SFTA.

Komentáre