Hudba a film

Rok 2014 je rokom filmových remakeov

"V tomto roku sa dočkáme mnohých filmových spracovaní už existujúcich filmov. "

Erik Stríž, 14. februára 2014 14:00
Dawn of the Planet of the Apes (2014) Foto: Chernin Entertainment


Remake, reboot, reštart príbehu, prerábka. Filmové spracovania už existujúcich filmov sa nazývajú rôzne a zaujímavosťou je, že prakticky vždy sú divácky úspešné. Ľudia majú radi zmenu, najmä ak je jej súčasťou množstvo moderných filmových efektov a tak trocha iný pohľad na už známy dej alebo postavy.

V tomto roku sa dočkáme viacerých filmových prepracovaní známych príbehov. Tvorcovia remakeov sa už zvyčajne neinšpirujú minulými spracovaniami tak výrazne, aby nám neponúkali neustále ten istý film v novom kabáte,

The Amazing Spider-Man 2

Premiéra: 2. mája 2014
Réžia: Marc Webb
Hrajú: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx

Druhé pokračovanie filmového oživenia slávneho Spidermana diváka opäť zavedie do sveta, v ktorom sa prelína to skutočné a komiksové. Očakávania, že prerobený Spiderman bude o niečo viac realistický, ľudský alebo po vzore Batmana temnejší, sa nenaplnili, stále ide o toho istého, ako keď bol jeho predstaviteľom Tobey Maguire. V druhom pokračovaní nového Spidermana sa v jeho postave predstaví herec Andrew Garfield, popri ňom uvidíte aj Emmu Stone a Jamieho Foxxa. O zábavu bude postarané, keďže bude proti pavúčiemu mužovi stáť naraz hneď niekoľko protivníkov.



Teenage Mutant Ninja Turtles

Premiéra: 8. augusta 2014
Hrajú: Megan Fox, Will Arnett, William Fichtner, Noel Fisher
Réžia: Jonathan Liebesman
Produkcia: Michael Bay

Populárne “nindža korytnačky” sa v tomto roku dočkajú veľkého oživenia. Prvýkrát v histórii tohto komiksového príbehu s bojovnými korytnačkami v hlavnej úlohe sa bude ich podoba vytvárať v počítači. Korytnačky síce budú hrať skutoční herci, ich tváre a postavy sa však postprodukčne upravia do podoby, ktorú očakávajú diváci. Najnovšie filmové spracovanie bolo opradené množstvom špekulácií, často nepravdivými, preto dodnes nevieme, ako nám scenárista a režisér vyrozprávajú príbeh týchto pizzu pojedajúcich a v kanáli žijúcich korytnačiek. Isté je iba to, že pôvodná vízia producenta Michaela Baya o ich mimozemskom pôvode nakoniec nebola použitá. Zatiaľ o samotnom filme veľa nevieme, tvorcovia dokonca strážia aj podobu samotných zmutovaných korytnačiek. Isté je iba to, že si vo filme zahrá aj postava novinárky April O’Neil, ktorú stvární Megan Fox a herec William Fichtner v koži protivníka Schreddera.

Godzilla

Premiéra: 16. mája 2014
Hrajú: Aaron Taylor-Johnson, Bryan Cranston, Elizabeth Olsen
Réžia: Gareth Edwards

Fenomén Godzilla má už 60 rokov a za celý svoj život sa dočkal niekoľkých filmových spracovaní. To najnovšie bude opäť o niečo veľkolepejšie, drahšie a brutálnejšie. Podľa odhadov výška Godzilly každým filmom narastá a zatiaľ čo tá posledná z roku 1998 mala výšku okolo 100 metrov, tá nová dosahuje výšku až 150 metrov. Či sa v novom spracovaní dočkáme prepracovanejšieho deja a reálnejších zvratov, to zatiaľ nevieme, na film je stále uvalené veľké informačné embargo. Zatiaľ sme videli iba trailer a niekoľko plagátov.


Dawn of the Planet of the Apes

Premiéra: 11. júla 2014
Hrajú: Gary Oldman, Toby Kebbell, Judy Greer
Réžia: Matt Reeves

Nevedno, či by sa Pierre Boulle, autor knihy Planéta opíc, tešil zo súčasnej filmovej podoby jeho predlohy. Svet sa však mení a novodobá predstava tohto príbehu si vyžaduje jeho celkom odlišné prerozprávanie. Pokračovanie nového filmového spracovania Planéty opíc patrí k najočakávanejším filmom tohto roka a je akoby ešte prológom k skutočnému remakeu už existujúcich filmov. Ten príde na rad až po tejto druhej časti. Druhá časť nás zavedie do sveta v roku 2026, celých 10 rokov po skončení prvého filmu, v ktorom šimpanz Ceasar vedie stále početnejšiu skupinu geneticky vylepšených opíc a v ktorom prevláda pandémia Simianovej chrípky. Zaujímavosťou je, že na scenári filmu sa podieľali až štyria scenáristi, očakávania sú teda o to väčšie.


I, Frankenstein

Hrajú: Aaron Eckhart, Yvonne Strahovski, Deniz Akdeniz
Réžia: Stuart Beattie

Najzvláštnejšie a najokázalejšie filmové spracovanie Frankensteina - tak by sa dal označil film Ja, Frankenstein. Nesmrteľný Adam, ktorého stvoril profesor Frankenstein z kusov ľudských tiel, putuje po svete už 200 rokov a bojuje s nadprirodzenými bytosťami. Tento film sa snáď ani nepovažovať za remake existujúcich filmových spracovaní, pretože jeho cieľom je poskytnúť divákovi jednoduchú zábavu s komplikovanými vizuálnymi efektmi. Nechýbajú ani lietajúce príšery, zombíci, démoni a, samozrejme, ich spoločný cieľ zničiť ľudstvo.


Macbeth

Hrajú: Michael Fassbender, Marion Cotillard
Réžia: Justin Kurzel

Macbeth sa spomedzi ostatných uvedených filmov vymyká. Jeho prioritou nie sú špičkové vizuálne efekty, akčné scény rozsiahlej deštruktivity a nadprirodzené bytosti. Naopak, Macbeth z pera Williama Shakespeara, je už druhou filmovou adaptáciou britskej tragédie. Úlohy výbušného škótskeho kráľa Macbetha sa zhostil Michael Fassbender a zlú Lady Macbeth stvárňuje Marion Cotillard, ktorá nahradila pôvodne zvažovanú Natalie Portman. Príbeh samotný je archetypom túžby po moci a následnej zrade priateľov, pričom jeho moderné vyrozprávanie by nemalo byť významne odlišné od toho pôvodného. Film sa začína nakrúcať tento rok, do kín sa však dostane pravdepodobne až v ten budúci.

Komentáre