Hudba a film

Ocenená Piata loď v kinách: Deti sa pokúsia napraviť chyby dospelých

"Dojímavý, poetický, hravý i napínavý film vznikol podľa knižnej predlohy od Moniky Kompaníkovej. "

TASR, 17. marca 2017 12:00
Film Piata loď ocenili na festivale Berlinale. Foto: FB: Piata loď/Little Harbour
Od štvrtka 16. marca je v kinách nová slovensko-česká snímka Piata loď ocenená na Berlinale Krištáľovým medveďom za najlepší film sekcie Generation Kplus. Rodinnú drámu, ktorú na berlínskom festivale ocenili deti, nakrútila Iveta Grófová. Nielen detského diváka má ambíciu osloviť jej príbeh 12-ročného dievčaťa, ktoré sa pokúša napraviť nie práve ideálny svet dospelých - ukradne dve batoľatá a v opustenej záhradnej chatke sa hrá na rodinu, akú by chcela mať.

"Je to film o tom, ako človek v každej situácii dostáva príležitosti od života, ako tie situácie zvrátiť tak, aby z toho získal niečo pozitívne," uviedla v rozhovore pre TASR režisérka, spoluscenáristka a spoluproducentka, ktorej predchádzajúci film Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012.



V prípade snímky Piata loď sa Grófová rozhodla sfilmovať silný príbeh z úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej. "Aj dieťa, ktoré možno nemá ideálnu rodinu a nemá dostatok lásky v rodine, práve tým, že je dieťaťom, vie si nájsť inú cestu ako niektoré veci nasýtiť. To, ako to urobí hlavná hrdinka je veľmi pekné a dojemné," zdôvodnila výber knižnej predlohy. Do príbehu inšpirovaného skutočnou udalosťou obsadila v hlavných úlohách nehercov. Postavu malej Jarky zverila nadanej Bratislavčanke Vanesse Szamuhelovej. Jej kamaráta Kristiána stvárnil Matúš Bačišin z Vranova nad Topľou a Jarkinu mamu mladá speváčka z Košíc Katarína Kamencová. Za obsadením filmu bolo podľa režisérky dlhé hľadanie. "Hlavné detské postavy som hľadala vyše roka. Vanesska jednoznačne má herecký talent. U 10-ročných detí nie je obvyklé, aby dokázali zvládnuť herecky, psychologicky náročnejšie polohy. To práve Vanesske ide, som šťastná, že som takéto dievčatko objavila a že to tak výborne zvládla."

Záber z filmu Piata loď Foto: Cinemart SK


V dojímavom, poetickom, hravom i napínavom filme, ktorý môžu vidieť diváci v jednosálových kinách, kluboch i všetkých multiplexoch, si zahrala aj skúsená herečka. Postavu babky zosobňujúcej problém medzigeneračných vzťahov, stvárňuje 71-ročná Johanna Tesařová. "Cítila som, že je to ten správny človek, zodpovedala aj predstave, akú som mala z knižky. Johanna Tesařová je profesionálna česká herečka známa hlavne z pražského Národného divadla, ale hrala aj vo filme Díra u Hanušovic. Bola to pre mňa úžasná skúsenosť, tak ľahkú réžiu som ešte nezažila. Ona je úplne iný level, neskutočne si vážim, že som s ňou mohla spolupracovať."



Veľkou trpezlivosťou sa museli filmári vyzbrojiť pri snímaní scén s batoľatami, o ktoré sa Jarka s Kristiánom starajú. "Čakali sme na tie správne momenty," smeje sa režisérka pri spomienke na nakrúcanie, do ktorého išla pôvodne s inou predstavou. "Myslela som si, že budem mať viac bábätiek na pľaci a budeme ich striedať podľa toho, ktoré bude mať kedy akú náladu. To sa však neosvedčilo, lebo kým sme si nachystali záber, už dávno malo bábätko úplne inú náladu. Emócie sa im menia veľmi rýchlo. Nakoniec sa nám osvedčilo dobre bábätká spoznať, vedieť, aký majú režim a jednoducho čakať," priblížila "bábätkovské scény", vďaka ktorým môžu mladé mamičky vnímať film Piata loď ako napínavý horor. "Viem si predstaviť, že maminy, ktoré majú malé deti, budú oveľa intenzívnejšie prežívať skôr osud tých bábätiek ako hlavných hrdinov, ale je to veľmi individuálne," uzavrela Iveta Grófová.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Rozlúčka so slobodou so Scarlett Johansson skončí mŕtvym striptérom
KINO NOVINKY TÝŽDŇA: Ocenená Piata loď je už v kinách
VIDEO: Premiéra Nesmrteľného lesa ukáže stromy staršie ako tisíc rokov
Kirchhoffov film otvára zabudnutú tému rómskeho holokaustu

Komentáre