Hudba a film

Film Otcova volga: Keď matka s dcérou pátrajú po otcových milenkách

"Postavy príbehu sú zachytené v neľahkej životnej situácii, napriek tomu sa Vejdělkovi podarilo nakrútiť príbeh plný humoru a optimizmu. "

TASR, 14. marca 2018 9:00
Herečka Tatiana Vilhelmová. Foto: TASR/Dano Veselský
Program kín spestrí nový film Jiřího Vejdělka Otcova volga (Tátova volha) v hlavnej úlohe s Eliškou Balzerovou a Tatianou Vilhelmovou. Režisér snímok Ženy v pokušení, Muži v nádeji či Nežné vlny ostal i vo svojom najnovšom filme verný ženským a vzťahovým témam. "Po Otcovej volge mi už nikto neodpára, že ženské témy ma lákajú. Vyznávam to, že človek by mal točiť a písať o tom, čo ho zaujíma, kam ho ťahá srdce i vášeň, nie je úplne prekvapivé, že sa tak venujem ženám," povedal v utorok pre TASR Vejdělek po bratislavskej novinárskej projekcii.

Iskrivé obsadenie


Diváci sa môžu tešiť na duo matka - dcéra v podaní Balzerovej a Vilhelmovej, aby to poriadne iskrilo, režisér do ich príbehu obsadil bývalé otcove milenky (Vilma Cibulková, Eva Holubová, Hana Maciuchová). "Je to obrovské obsadenie, čakal som, či ako režisér v takomto dámskom ansámbli nebudem trošku ako krotiteľ v klietke plnej levíc, ale boli na mňa také milé a tak si ma vodili, kam potrebovali, ako to dámy vedia, že to bolo veľmi príjemné natáčanie," priblížil Vejdělek genézu filmu, do ktorého obsadil i slovenskú hereckú hviezdu Emíliu Vášáryová a pre mužskú rovnováhu a "mužský pohľad na svet" Martina Myšičku, Boleslava Polívku či Václava Neužila.



Nečakané tajomstvo


Kostýmová výtvarníčka Eva nečakane ovdovela. Ludvík sa jej ani nestačil zveriť s tým, že okrem ich dcéry Terezy, má ešte rovnako starého nemanželského syna. To aspoň naznačuje starostlivo ukrytá a náhodne objavená detská kresba. Eva je rozhodnutá nečakané odhalenie veľkoryso ignorovať, ale Tereza, ktorej sa rozpadáva vlastný život, sa k príznaku nevlastného brata upne. Spoločne s matkou sa vydávajú Ludvíkovým veteránom volga GAZ 21 po stopách bývalých mileniek a priateľov, aby o tajomstve zistili viac.

Na snímke zľava herečka Eliška Balzerová a režisér Jiří Vejdělek. Foto: TASR/Dano Veselský


Ďalšia roadmovie


"Zaujalo ma to, že je to príbeh o tajomstve, dosť emotívny, hovoril som si, že k tomu môžem pridať v scenári i v réžii určité odľahčenie, aby tá historka nebola len uslzená a melodramatická, pretože život vnímam v kontraste medzi slzami a smiechom, ako to diváci poznajú už z mojich predchádzajúcich filmov," vysvetlil režisér roadmovie, ktorý si vyskúšal tento žáner už pri snímke ROMing.



"Je to vnútorná cesta postáv, snažia sa dostať sami k sebe, nájsť vzťah medzi sebou, vyriešiť si minulosť. Trošku prchajú zo starostí niekam inam, aby si prevetrali hlavu, vystrčili ju z okienka a čerstvý vietor im do hlavy vniesol nové myšlienky," ozrejmil voľbu roadmovie, ktorej spoluautorkou scenára je Iva. K. Jestřábová, pod hudbu sa podpísal Jan P. Muchow.

Dcéra Vilhelmová


V Otcovej volge hrá Táňa Vilhelmová podľa režiséra výrazne inú povahu, ako predvádzala vo filmoch doteraz. Jej Tereza nie je temperamentná, energická, ostrá hrdinka. Zomrel jej otec, dozvie sa že niekde existuje jej nevlastný brat. Na ceste zistí, že ani jej matka jej celý život nehovorila pravdu a navyše je vážne chorá.

"Najťažšie bolo, že som mala stvárniť postavu, ktorá mi je skutočne veľmi vzdialená, charakterovo mi nie je úplne blízka. Najťažšie bolo ju uchopiť a potom si v nej slobodne žiť," priznala Vilhelmová, ktorá si s Balzerovou zahrala dcéru a matku už v snímke Teória tigra.



Postavy príbehu sú zachytené v neľahkej životnej situácii, napriek tomu sa Vejdělkovi podarilo nakrútiť príbeh plný humoru a optimizmu. "On je maximalista, a to ja mám rada. Má taký veľký zmysel pre humor, niekedy až čierny, a to mám tiež rada," komentovala spoluprácu s režisérom Balzerová.

Komentáre