Hudba a film

Film Dobrá smrť bodoval na festivale Jeden svět

"Skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Angličanky Janette so svojím štábom spracoval režisér a producent Tomáš Krupa, ktorý si bol cez víkend prevziať cenu v Prahe osobne."

TASR, 19. marca 2019 9:00
Ilustračné foto Foto: TASR
Film Dobrá smrť získal na Festivale dokumentárnych filmov o ľudských právach Jeden svět Cenu poroty v kategórii Česká súťaž. Odborná porota ocenila "nevtieravú prácu s kamerou, snahu nesúdiť a filmársku schopnosť vystavať portrét o práve človeka na dôstojnú smrť". Snímku, ktorá je koprodukciou Slovenska - Česka - Francúzska - Nemecka a Rakúska, zároveň diváci ohodnotili ako tretí najlepší film festivalu. TASR o tom informovala PR manažérka filmu Zuzana Golianová.

Skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Angličanky Janette so svojím štábom spracoval režisér a producent Tomáš Krupa, ktorý si bol cez víkend prevziať cenu v Prahe osobne. "Z doterajšej skúsenosti môžem povedať, že sa ukázalo ako veľmi ťažké umiestniť film na tému eutanázie na medzinárodných filmových festivaloch a predstava získania ocenenia ako skoro nemožná," uviedol režisér a poďakoval festivalu za zaradenie snímky do programu a medzinárodnej porote za "odvážne rozhodnutie udeliť nám cenu". Krupa venoval poďakovanie najmä Janette Butlin, ktorej príbeh dokument rozpráva: "So slovensko-českým filmovým štábom sme mali veľké privilégium prijať jej pozvanie a byť svedkami a dokumentaristami jej silného životného príbehu a osudu."

O výsledkoch v Českej súťaži rozhodovala na festivale Jeden svět trojčlenná odborná porota v zložení Harry Vaughn (dramaturg amerického festivalu Sundance), Juste Zavisaite (výkonná riaditeľka ľudskoprávneho festivalu Inconvenient Films a projektová manažérka Litovského centra pre ľudské práva), Alia Damaihati (riaditeľka indonézskeho festivalu v Jakarte s fórom Festival Film Dokumenter). V sekcii figurovalo 12 filmov, osem z nich malo na festivale svoju premiéru.



"Téma eutanázie je veľmi citlivá problematika. Pri spracovaní si vyžaduje maximálny jemnocit a ten sa tvorcom podarilo docieliť. Tému smrti, umierania či samovraždy sme v tohtoročnom výbere Jedného sveta zaznamenali citeľne viac než v predchádzajúcich ročníkoch. Film Tomáša Krupu patril k tým najpozoruhodnejším na danú tému - a to práve vďaka veľmi intímnej kamere a blízkosti hlavnej hrdinky," zhodnotil programový riaditeľ festivalu Ondřej Moravec.

Film Dobrá smrť, skutočný príbeh nevyliečiteľne chorej Janette, ktorá by rada ukončila svoj život dôstojne, preto sa rozhodne pre dobrovoľnú, lekárom asistovanú smrť vo Švajčiarsku, sa k slovenským divákom dostane vo štvrtok 21. marca.

Komentáre