Hudba a film

Film Dana Svátka zobrazuje mužov, ktorých alkohol dostal až na dno

"Svoju tragikomédiu rozpráva úspešný spisovateľ, ktorý k práci aj k rozprávaniu sa s inými ľuďmi potrebuje najskôr len pohárik neskôr aj celú fľašu. "

TASR, 24. novembra 2018 9:00
Záber z traileru snímky Úsmevy smutných mužov. Foto: Totalfilm.cz
Do slovenských kín vstúpil nový český film Úsmevy smutných mužov režiséra a scenáristu Dana Svátka. Tragikomédia, ktorú nakrútil podľa rovnomenného knižného bestselleru Josefa Formánka, priblíži príbehy úspešných chlapov, ktorí sa cez dno fľaše dostali na samotné dno života.

V pláne bol iný film


"Pôvodne sme chystali inú Josefovu knihu - Hovoriť pravdu, čo je pre mňa skutočne príbeh, biblia, mám tu knihu veľmi rád, tak sme sa zoznámili," prezradil Svátek, ktorý po prečítaní obľúbenej knihy napísal Formánkovi, či by neuvažoval o jej sfilmovaní. "Zaujalo ho to, oslovili sme i hollywoodskeho scenáristu Mitcha Markowitza. To je človek, ktorý napísal Dobré ráno, Vietnam. Začali sme pracovať na scenári, ale film je veľmi náročný, pochopili sme, že ho nezrealizujeme v českých alebo stredoeurópskych podmienkach," priznal režisér, ktorý tento týždeň v Bratislave odpremiéroval titul Úsmevy smutných mužov.

Vychádzal z reálnych skúseností


"Josef začal mať dosť veľký problém s alkoholom, skončil na liečení. Prežíval som to s ním, v tom období to už bol môj blízky kamarát. Ničilo ho to," uviedol k spisovateľovi, ktorého vo filme zosobňuje herec David Švehlík. Formánek po návrate z liečenia napísal knihu Úsmevy smutných mužov (zápisky z liečebne) a rukopis dal prečítať Svátkovi. "Mal som pocit, že je to veľmi filmové. Oslovil som producentov v Česku, či by to nechceli, a veľmi tomu neverili. Hovorili, že je to veľmi temný, drsný príbeh a ľudia na to nebudú chodiť," konštatoval režisér, ktorému sa napokon predsa podarilo zohnať peniaze za pomoci priateľov.

O chľaste, vôli a vesmíre


Tému alkoholizmu už v českej kinematografii spracovali tvorcovia filmov ako Dobří holuby se vracejí (1988) či Rok ďábla (2002). "Tých filmov je viac, ale máme pocit, že ten náš je videný očami súčasného človeka. Chceli sme to poňať po novom. Nemali sme pocit, že téma alkoholu je vyčerpaná, problém alkoholu je a asi dlho bude. Tým, že to Josef videl sám, napísal skvelú predlohu, samo sa to ponúkalo," povedal pre TASR Svátek.

Svoju tragikomédiu "o chľaste, vôli a vesmíre" rozpráva úspešný spisovateľ, ktorý k práci aj k rozprávaniu sa s inými ľuďmi potrebuje najskôr len pohárik neskôr aj celú fľašu. V liečebni sa potom Jozef stretáva s ďalšími osudmi tých, ktorí sú, či donedávna boli, v pití alkoholu ozajstnými majstrami. Vzniknú tak priateľstvá a situácie, ktoré v obyčajnom živote ani nie sú možné.

Alkohol už zo života nedostanú


Josef na vojnovej ceste s alkoholom stretáva napríklad Honzu, bývalého reprezentanta v triatlone a účastníka najťažších pretekov sveta - Ironmana. Úradník a geniálny matematik Milan zase verí, že je vyslancom z vesmíru. Niekoho zradila žena, niekto hral v nemeckom gay porne a svoj príbeh má aj Tomáš, ktorý zašiel vo vzťahu so svojou nevlastnou dcérou až príliš ďaleko. Pod dohľadom prísnej primárky a v pevnom režime teraz spoločne spoznávajú, ako ľahké bolo opojnému alkoholu prepadnúť a ako, naopak, ťažká je cesta zo závislosti von. Zo závislosti už ale cesta von nevedie, jediná šanca je nahradiť alkohol niečím iným.



Od zábavy až po závislosť


"Do určitej fázy je to sranda, zabezpečuje nám to sebavedomie, s pitím nám všetko pripadá vtipné, ale má to svoje hranice. My ukazujeme, že keď sa tá hranica prekročí, kam až to môže dôjsť," objasnil Svátek s tým, že jeho nový film rozpráva veľa o nádeji: "To, čo sa stalo Jozefovi, že začal behať a zabehol maratón, tak to je jedna z ciest, ako sa vyrovnať so závislosťou. Nie je to recept, ako ju pokoriť, ale jedna z ciest. Klobúk dole pred Josefom, že sa mu to podarilo, všetci mu držíme palce, aby to ďalej ustál."

Pozorovali život na psychiatrii


Hlavnú postavu zveril Davidovi Švehlíkovi. "Bola to moja vôbec prvá voľba, pracovali sme spolu na filme Hodinu nevíš, tam mal menšiu úlohu. Poznali sme sa, ale potom mal som aj ďalšie nápady, tá úloha je veľmi ťažká. Som rád, že som sa vrátil k pôvodnému nápadu obsadiť Davida, pretože jeho prístup bol neuveriteľný, ako sa tomu oddal a veľmi starostlivo sa na to pripravoval, bol veľmi sústredený a na tom filme to vidieť," dodal Svátek, ktorý sa pred nakrúcaním zavrel s celým štábom a hercami na týždeň do psychiatrickej liečebne, aby zistili ako funguje, zažili chod zariadenia - budíček, rozcvičku, terapie.

Herci s alkoholickou skúsenosťou


"Veľa hercov s tým už skúsenosť malo. Bola to jedna z priorít, chcel som obsadiť hercov, ktorí už nejakú skúsenosť s pitím a liečením malo, čo nie je prípad Davida. Na hercoch to poznať, keď má niekto ťažšiu skúsenosť s alkoholom, podpísalo sa to na vizáži, v očiach," konštatoval Svátek a dodal: "Popíjanie je našou národnou tradíciou. Pitie a dokonca aj pobyt v liečebni prináša veľa komických situácií, bohužiaľ, to tiež často zle končí."

Komentáre