Hudba a film

Film Čiara ocenili v Chicagu. Uvidia ho diváci v Česku aj na Ukrajine

"Napriek tomu, že film nemal českú koprodukciu, záujem oň je veľký."

TASR, 28. októbra 2017 9:00
Záber z filmu Čiara Foto: ciara.sk
Film Čiara, ktorý v slovenských kinách zaznamenal enormný záujem a doteraz ho videlo viac než 320.000 platiacich divákov, sa teší z ďalšieho festivalového úspechu. Po Karlových Varoch získal ocenenie na prestížnom filmovom festivale v americkom Chicagu. Z 53. MFF Chicago si hlavnú cenu v kategórii Best Art Direction odniesol filmový architekt Václav Novák.

Úspech v Chicagu


Informáciu priniesol príspevok na facebookovej stránke filmu, ktorý ďalej uvádza, že "porota ocenila citlivo vybrané lokácie, ktoré vďaka jemným detailom významne dokresľujú atmosféru filmu, a zároveň na seba nevzťahujú zbytočnú pozornosť". Porotcovia tiež kladne ohodnotili, že sa film v jeho farebnosti vyhýba zbytočným vizuálnym klišé, ktoré by sa od film noir dali očakávať. Čiaru v Chicagu neocenila len porota, ale i diváci: "Všetky projekcie boli beznádejne vypredané a o pozitívne reakcie nebola núdza."



V Česku po slovensky


Po pražskej premiére si slovenského nominanta na Oscara môžu pozrieť diváci od štvrtka 26. októbra v českých kinách. Napriek tomu, že film nemal českú koprodukciu, záujem oň je veľký. "Českí diváci sa môžu tešiť na herecké výkony Emílie Vášáryovej či Andyho Hryca, ktorí sú českým divákom známi z mnohých tunajších filmov, ale napríklad aj na českého herca Filipa Kaňkovského," komentovala českú distribúciu snímky jej producentka Wanda Adamík Hrycová. Podľa nej sa film snaží zaujať aj početnú komunitu Slovákov žijúcich v Česku a aj takýmto spôsobom im pripomenúť ich domovinu. "Film prichádza do českých kín v pôvodnom znení s českými titulkami, takže slovenských hercov si diváci môžu vychutnať v origináli," dodala.

Hlavnú postavu filmu Čiara stvárnil Tomáš Maštalír. Foto: TASR - Pavol Zachar


Premiéra v Kyjeve


"Čiara cez víkend premiérovala aj v Kyjeve a do ukrajinskej distribúcie sa dostane tiež v najbližších dňoch," TASR informovala za tvorcov filmu Monika Želasková. Snímku podľa nej už uviedli aj v talianskom mestečku Kaltern. "Skupina Slovákov a Čechov žijúca a pracujúca v talianskych Alpách, ktorí nemali možnosť ísť si film pozrieť domov na Slovensko, sa pričinila o svoju vlastnú projekciu. Všetko od prvotnej myšlienky až po prepravu originálneho filmu si zabezpečili sami a výsledkom bola do posledného miesta zaplnená kinosála," objasnila s tým, že výťažok zo vstupného a dobrovoľné príspevky v hodnote 455 eur následne putovali detskej onkológii v Košiciach.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Rovný a rovnejší. Orwellovu Farmu zvierat odpremiérovali v Nitre
Alexandra Dubčeka vo filme stvárni A. Jastraban. Objaví sa aj Brežnev
Milujete dokonalé hotelové postele? Takto si ich vyčarujete aj doma
Začiatky Karla Gotta: Debut z roku 1965 vychádza v špeciálnej reedícii

Komentáre