Hudba a film

Film Chata na predaj zobrazuje rodinné stretnutie. Hrá v ňom J. Bárdos

"Nádeje na idylický víkend na samote v lese sa rýchle skončia, ale skutočné dobrodružstvo sa začne nadránom, keď rodina zistí, že sa niekam stratil starý otec."

TASR, 9. augusta 2018 9:00
Slovenská herečka Judit Bárdos, archívna snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer
V období letných prázdnin vstúpila do kín komédia Chata na predaj. Vo filme mladého českého režiséra Tomáša Pavlíčka, ktorý divákov vráti do jesennej atmosféry a času Dušičiek, si zahrala okrem slovenskej herečky Zuzany Kronerovej v úlohe realitnej maklérky aj Judit Bárdos. V snímke o tom, čo všetko sa môže stať, keď sa cez víkend stretne rodina na poslednej rozlúčke s chatou, stvárnila postavu Lucie. V príbehu funguje ako slovenská priateľka, resp. expriateľka postavy menom syn. "Oni sami v tejto chvíli nevedia, ako to medzi nimi je a síce veľmi pasívne, ale pokúšajú sa počas pobytu na chate riešiť túto krízu," komentuje svoju najnovšiu postavu herečka známa z filmov Backstage, Fair Play, V tichu alebo rozprávky Láska na vlásku.

Rodinné stretnutie


"Bolo pre mňa veľmi zaujímavé sa s Luciou stotožniť. Hlavným dôvodom však, prečo som kývla na túto prácu, bol scenár. Je veľmi úprimný, vtipný a dojímavý zároveň," ozrejmila Bárdos, ktorá filmovú novinku označila za trpkú komédiu. V úlohách rodinných príslušníkov sa predstavia Ivana Chýlková ako matka, ktorá sa rozhodne usporiadať na chate poriadnu rodinnú stretávku. Zvyšok príbuzenstva neprejavuje nadšenie. Starý otec (Jan Kačer) je už duchom neprítomný, otec (David Vávra) tieto akcie odmieta, syn (Jan Strejcovský) je skoro stále pripitý a ironicky glosuje svet okolo seba vrátane rozpadávajúceho sa vzťahu so slovenskou priateľkou. Stará mama (Jana Synková) je špecialistka na úprimné otázky, ktoré ostatných privádzajú do rozpakov. Nevyrovnaná dcéra (Tereza Voříšková) zoberie na chatu svojho úspešného nemeckého priateľa (Michael Pitthan), ktorý sa jediný na rodinný výlet teší, pretože nevie, do čoho ide. Nádeje na idylický víkend na samote v lese sa rýchle skončia, ale skutočné dobrodružstvo sa začne nadránom, keď rodina zistí, že sa niekam stratil starý otec.

Tak trochu mrcha


"Mám pocit, že hlavná úloha v tomto filme nie je. Hlavná úloha je jedna - štvorčlenná rodina, ja hrám expriateľku syna. Vo filme syn a dcéra nemajú mená, neoslovujú sa," uviedla pre TASR herečka k vtipnému filmu o rodinných vzťahoch v súčasnej dobe. Ku charakteru svojej postavy označovanej ako "slovenský poklad" poznamenala: "Nie je to prvoplánová mrcha, ale je to rozhodne typ baby, čo sa odo mňa líši. Trošku viac berie život ako hru, rada si zahráva s mužmi, nevie, čo myslí vážne a čo nie, koná pudovo."

Nové herectvo


Podľa Bárdos je v Chate na predaj badateľné, že sa filmové herectvo zmenilo: "Čím viac je civilné, tým viac to majú filmoví režiséri radi." Režisér Tomáš Pavlíček priznáva, že pri písaní scenára ešte nad kastingom, neuvažoval. Hľadať hercov, ktorí "vo svojom prejave dokážu prepojiť humor s jemnou tragikou situácie predaja chaty", začal až po dokončení prvej verzie. "Hľadal som obsadenie, ktoré bude typovo prekvapivé, ale pritom úplne civilné a presné," potvrdil 30-ročný filmár, ktorý pri svojej práci s hercami vychádza z dôkladných hereckých a kamerových skúšok.

"Počas nich skúšam nielen hercov, ale tiež funkčnosť scenára. Často sa stalo, že som musel dialógy po skúške prepisovať, pretože nesedeli hercom do úst. Na pľace si potom dávam pozor na rytmus celej scény a predovšetkým jej živosť. Práve preto rád miešam hercov s nehercami. Vzájomne sa dokážu prekvapovať a výsledná herecká akcia je potom svieža a neopozeraná," vysvetlil Pavlíček.



Spoznáte sa


Režisér priznal, že vo filme uplatnil viacero autobiografických momentov. "Ale vždy mi išlo o to, aby jednotlivé scény a repliky mali univerzálny presah. Aby to fungovalo, musíte sa v tých scénach prosto spoznávať! A to sa dialo nielen hercom, ale i celému štábu." Podľa režiséra sa v jeho zábavnej rodinnej snímke, v ktorej "sa na rodinné problémy nazerá jemne a s humorom a ktorá sa predovšetkým snaží nájsť spoločnú reč medzi jednotlivými generáciami", všetci diváci určite aspoň trochu spoznajú.

Aj podľa slovenskej herečky maďarského pôvodu sa každý z divákov vo vlastnostiach nejakej postavy tohto filmu spozná. "Ten, kto sa v týchto postavách nespozná, nájde tam vlastnosti niektorého člena svojej rodiny. Chata na predaj nám pomocou dobrého humoru nastavuje zrkadlo," uzavrela Bárdos, ktorú tento rok ešte čaká festivalová premiéra filmu Sunset režiséra Lászlóa Nemesa a pred Vianocami ju diváci uvidia v rozprávke Čertí brko z dielne režiséra Marka Najbrta.

Komentáre