Hudba a film

Režisér českej komédie Bajkeri: Celeste Buckingham je obrovský talent

"Kopp by bol rád, keby sa jeho letná tínedžerská komédia zapáčila aj staršiemu publiku."

TASR, 27. októbra 2017 9:00
Speváčka Celeste Buckingham. Foto: TASR/Pavol Zachar
Český film Bajkeri predstavili v stredu tvorcovia a herci premiérovo slovenskému publiku v Bratislave. Tínedžerskú komédiu podľa scenára renomovaného autora Petra Kolečka (Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka, Padesátka) nakrútil Martin Kopp. "Mňa ten film baví, stojím si za ním, je príjemný," zhodnotil svoj filmový debut režisér, ktorý sa doteraz podieľal na televíznych seriáloch Ulica, Vinári, Ohnivé kura.


Komediálny debut


"Komédia je vždy v Česku tenký ľad, hovorím, že vo filme je vždy jednoduchšie niekoho zabiť, než niekoho rozosmiať, tak to je. Všade na svete to vnímajú rovnako, pri humore je to prosto zložitejšie," komentoval Kopp pre TASR rozhodnutie zvoliť si pre svoj debut práve komediálny žáner. "Celkom som si na to trúfal, v poslednej dobe som sa venoval prevažne komédiám, veľa nakrúcam seriály pre české televízie, väčšinou komédie," podčiarkol režisér, ktorý sa pre Bajkerov rozhodol aj preto, že o scenár filmu sa postaral Petr Kolečko, držiteľ Českého leva za scenár k dráme Masaryk. "Poznáme sa dlhšiu dobu, už predtým sme robili na dvoch projektoch, myslím si, že si celkom rozumieme, bol to jeden z dôvodov, prečo som povedal áno."

Režisér M. Kopp: Je to môj prvý celovečerný film


Aj pre vyššie ročníky


Kopp by bol rád, keby sa jeho letná tínedžerská komédia zapáčila aj staršiemu publiku. "Myslím si, že tam má priestor na to, aby sa divácky sebarealizovalo," poznamenal režisér snímky, v ktorej sa na plátno vracia Celeste Buckingham. "Je skutočne perfektná, pre mňa ako režiséra bola veľkým strašiakom, čo sa týka herectva. Človek nikdy nevie, keď do takého niečoho ide, ako to bude potom na pľace vyzerať," komentoval obsadenie obľúbenej speváčky: "Celeste je obrovský talent, predikujem jej veľkú budúcnosť, som maximálne spokojný s jej pripravenosťou, s jej prácou, výsledkom, skladám klobúk."



Od počítača k bicyklu


Film prináša príbeh nevlastných bratov Jakuba a Davida, ktorí spoločne s kamarátom Sašom trávia väčšinu času vo svete sociálnych sietí, vzťahy zažívajú s virtuálnymi dievčatami, ktoré nikdy nevideli, a najväčším problémom pre nich je vybitý mobil alebo nefunkčná wifi. Na nátlak rodičov sú donútení vydať sa pod vedením Davidovej pôvabnej "macochy" Terezy na 200-kilometrový cyklovýlet. Za pár dní s prekvapením zisťujú, že tam vonku je skutočný svet, v ktorom život znamená viac než status na Facebooku, naozajstné dievčatá vyzerajú lepšie ako kreslené akčné hrdinky virtuálnych hier.



Duet so Celeste


Komédia posadila na bicykle trojicu mladých českých hercov Adama Mišíka, Jana Kmínka a Vojtěcha Machutu. V dievčenských úlohách sa predvedú Celeste Buckingham, Julie Šurková, Štěpánka Fingerhutová a Esther Lubadika. V postavách rodičov a ich partnerov sa objavia Hana Vagnerová, Pavel Nečas, Tomáš Matanoha, Vanda Hybnerová, Michal Suchánek, Václav Postránecký.

Nakrúcalo sa v Prahe, filmári sa veľa pohybovali po južných Čechách. "V oblasti, ktorej hovoríme Česká Kanada - Slavonicko, Telč a okolie. Je to celkom atypická príroda aj pre Českú republiku, čiže, keby niečo, krajina vo filme je veľmi pekná," dodal s úsmevom Kopp. Jeho komédiu s hudbou známeho skladateľa Jana P. Muchowa i duetom Mišík/Buckingham prináša do slovenských kín od 26. októbra Continental Film.

ODPORÚČAME TIEŽ:

Ondřej G. Brzobohatý prichádza s hudobne pestrým a osobným albumom
Vychutnajte si svetovú operu doma. Stačí vám rádio
VIDEO: Pili ste už modré víno?
Začiatky Karla Gotta: Debut z roku 1965 vychádza v špeciálnej reedícii

Komentáre