Hudba a film

Môže nás umelá inteligencia ohroziť? Odpovie nový triler s Marcinkovou

"Film režiséra Karola Janáka postaví diváka pred otázku - kde sa vlastne končí nebezpečná tenká hranica, za ktorou mu umelá inteligencia prestáva byť sluhom a začína byť pre neho hrozbou."

TASR, 10. apríla 2018 9:00
Herečka Gabika Marcinková, archívna snímka. Foto: TASR/Michal Svítok
Dôverný nepriateľ je názov thrilleru, v ktorom si slovenskí a českí filmári zobrali na mušku smart technológiu v podobe inteligentného domu budúcnosti. V novom slovenskom filme sa v réžii českého tvorcu Karla Janáka stretli Gabriela Marcinková a Vojtěch Dyk.

Hra s ohňom


"Väčšina z nás chce mať v živote stále viac moderných technológií, lenže tým si na seba pletieme bič, ktorý sa nám raz môže vypomstiť. Trochu sa zahrávame s ohňom, a to ma na tom práve fascinuje. Som rád, že sme mohli natočiť film, ktorý na všetky tie riziká upozorní," komentoval svoj vzťah k tzv. smart technológiám režisér Karel Janák, ktorý sa podpísal pod snímky Snowboarďáci, Rafťáci, Korunný princ či Cuky Luky Film.

"Umelá inteligencia nám čím ďalej tým viac robí život pohodlnejším. Vďaka tomu si technológie púšťame stále bližšie do súkromia, čím si vlastne púšťame do života niečo, čo nás môže raz pomerne zásadne ohroziť," tvrdí režisér a upozorňuje na prístroje, ktoré predstavujú bezpečnostné riziko - počítače, smartfóny, autá nabité elektronikou, inteligentné prístroje v domácnosti.



Skrytá hrozba


"Môže ich ovládať inteligencia, ktorá s nami nemusí mať dobré úmysly. Keď sa vám napríklad šikovný hacker nabúra do telefónu, razom vám môže len pomocou telefónu urobiť zo života peklo - posielať falošné správy, mazať dôležité e-maily, upravovať váš kalendár," vysvetľuje režisér, ktorý nakrútil thriller o inteligentnom dome nabitom modernými technológiami. Diváka postaví pred otázku - kde sa vlastne končí nebezpečná tenká hranica, za ktorou mu umelá inteligencia prestáva byť sluhom a začína byť pre neho hrozbou?


Česko-slovenská dvojica


Hlavných hrdinov stvárnila slovensko-česká herecká dvojica Gabriela Marcinková a Vojtěch Dyk. Okrem nich si vo filme zahrali Zuzana Porubjaková, Ondřej Malý, Ady Hajdu, Roman Luknár a ďalší. Snímka v týchto dňoch prechádza trikovými úpravami a postprodukčným procesom.

Dôverný nepriateľ sa nakrúcal od 5. októbra 2016 do 15. novembra 2017 v Bratislave, v Prahe a na Spišskej Magure. Okrem réžie sa Karel Janák chopil aj scenára. Autorom námetu a spoluscenáristom snímky je Ľubomír Slivka. Za kamerou stál Martin Šácha. O hudbu sa postaral skladateľ a producent Ondřej Gregor Brzobohatý. Film vznikol v produkcii spoločnosti Attack Film. Koproducentmi sú RTVS, Česká televize a Bohemia Motion Pictures. Slovenskú distribučnú premiéru bude mať 16. augusta.

TASR informovala Adriána Čahojová, PR manažérka agentúry Soul For Show.

Komentáre