Hudba a film

Dominika Morávková hviezdi vo filme Špina. S kapelou chystá novinku

"Po úlohách vo filmoch Pirko a Špina túži mladá herečka po príjemnejších postavách."

TASR, 27. júna 2017 10:00
Herečka Dominika Morávková má za sebou náročné dramatické postavy. Foto: TASR/Dano Veselský
Dominika Morávková zaujala divákov na filmovom plátne v dráme Pirko, kde stvárnila Martinu alias Shakiru, ktorá vyrástla v detskom domove a po odchode z neho spadla na dno. V hranom celovečernom debute režisérky Terezy Nvotovej Špina, ktorý vstúpil do kín minulý týždeň, si herečka, známa aj z hudobného projektu S hudbou vesmírnou, zahrala opäť dramatickú postavu - 17-ročnú Lenu, ktorú znásilnil jej učiteľ.

Počas nakrúcania sa stala matkou


"Doteraz som sa tak intenzívne s problematikou znásilnených obetí nestretla, viac som sa jej dotkla. Aj prostredníctvom mňa sa momentálne táto problematika rieši. Je to nová situácia v mojom živote, že som súčasťou niečoho takého, a som rada, pretože by sa to nemalo diať. Treba zobraziť, ako sa obete znásilnení cítia po tom, aký majú život," komentovala pre TASR Morávková, ktorá sa počas nakrúcania Špiny stala matkou.

"Keď som nebola ešte matka, skôr som si tú hrdinku prirovnávala k sebe a teraz mi, samozrejme, prebehne hlavou - toto sa môže diať aj mojej dcére," pripustila 26-ročná herečka. Jej filmová Lena, obeť znásilnenia, ktorá musí bojovať s vlastnými démonmi a okolie jej prestalo rozumieť, sa ocitne aj v psychiatrickej liečebni. V rámci príprav na nakrúcanie si takéto zariadenia bola pozrieť aj jej herecká predstaviteľka.



Téma, o ktorej treba hovoriť


"Spolu s kolegami sme zažili jedno veľmi intenzívne sústredenie aj s režisérkou a scenáristkou, kde sme si prechádzali konkrétne prípady znásilnených obetí. Tereza s nami robila aj rôzne cvičenia, ktoré nás mali vtiahnuť do života ľudí, ktorým sa stane niečo zlomové, ale reálne na psychiatrii, kde sú pacienti, som nebola, to nebolo potrebné," priznala Morávková.

Podľa nej ľudia často žijú v predstave, že znásilnenie prebieha zásadne v tmavej uličke, "kde sa schováva veľký muž v kabáte". "Realita je pritom vo väčšine prípadov celkom iná a my sme sa jej chceli vo filme čo najviac priblížiť. Ja sama mám medzi priateľmi osoby, ktorým sa niečo podobné stalo, a myslím si, že je mimoriadne dôležité o tom hovoriť," podčiarkla Dominika, ktorá má v poslednom čase šťastie na dramatické postavy. Asi aj vďaka nim sa momentálne nemôže sťažovať na nedostatok ponúk.

Náročnú postavu stvárnila herečka aj vo filme Pirko. Foto: Youtube.com


Túži po príjemnejšej postave


"Chcela by som teraz zvoliť príjemnejšiu postavu, pretože chcem či nechcem, svoje postavy si beriem domov a analyzujem ich. Niekedy to veľmi dlho trvá, kým sa dostanem do svojej postavy," vysvetľuje s úsmevom Morávková, ktorá si zahrala aj v rozprávke Johankino tajomstvo, to jej ešte písali za krstným menom priezvisko Zeleníková.

V rozhovore ďalej prezradila, že s projektom S hudbou vesmírnou, s ktorým moderovala televíznu šou Zem spieva, nedávno dotočili klip. "Boli sme o tretej ráno pozerať východ Slnka," smeje sa a dodáva, že fanúšikovia tria sa môžu tešiť na vizuálny "prierez kariérou" skupiny, ale aj koncerty počas celého leta.
Televízni diváci ju poznajú z projektu Zem spieva. Foto: TASR/Dano Veselský


A kde bude Dominika Morávková oddychovať? "Nejdem na dovolenku do zahraničia, mne je doma najlepšie, ja mám doma dovolenku každý deň. Čakajú ma cesty po festivaloch so Špinou, všade by som chcela byť a všade beriem aj rodinu, aby sme tieto chvíle strávili aj spolu," uzavrela rodáčka z Bánoviec nad Bebravou.

Dráma Špina vstúpila do českých kín 20. apríla, v slovenskej kinodistribúcii je od 22. júna.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Pozrite si videoklip k piesni Hej, sokoly. Za pár dní sa stala hitom
Yoko Ono sa dočkala. Po rokoch ju uznali za spoluautorku hitu Imagine
Po titule Dievča vo vlaku sfilmujú aj nový román Pauly Hawkins Do vody
Festival Grape hlási rekordný počet zahraničných interpretov

Komentáre