Hudba a film

VIDEO: Nakrútili dokument o folkloristovi Vilovi Meškovi z Terchovej

"Nápad urobiť o Vilovi Meškovi dokumentárny film vznikol v hlave producenta Petra Chmelu, ktorý dlhodobo mapuje folklórne dianie v Terchovej, ako aj v iných regiónoch Slovenska. "

TASR, 13. októbra 2018 8:00
Na snímke majster ľudovej umeleckej tvorby Vilo Meško počas slávnostnej prezentácie dokumentárneho filmu Keď terchovské srdce bije - Vilo Meško. Foto: TASR/Jakub Kotian
Občianske združenie Živé regióny pripravilo nový dokumentárny film s názvom Keď terchovské srdce bije – Vilo Meško. Slávnostná prezentácia spojená s kultúrnym programom a protagonistom dokumentu sa uskutočnila v stredu podvečer v Kultúrnom dome Rovinka. Film bude slúžiť ako archivácia a propagácia ľudovej hudby a tradícií cez vyrozprávanie príbehu známeho folkloristu Vila Meška, rodáka z Terchovej, ktorý v súčasnosti žije v Rovinke pri Bratislave.

Na harmonike hrá už 70 rokov


Vilo Meško je známy slovenský multiinštrumentalista, hrá na basu, heligónku, fujaru, husle, píšťaly, drumbľu a tiež je veľmi dobrý spevák a vo voľnom čase navyše vyrezáva rôzne drevené plastiky, ktoré putujú do celého sveta. Množstvo jeho nahrávok sa nachádza v archíve Slovenského rozhlasu a návštevníci folklórnych festivalov si ho určite z niektorého pamätajú, pretože na nich býval pravidelným hosťom. V súčasnosti má 78 rokov, ale stále žije aktívne a je zapáleným folkloristom a nositeľom ľudových tradícií. V Rovinke, kde už dlhé roky býva, založil detský folklórny súbor Červené jabĺčko.

„Ja sa bohvieako nepozerám sám na seba, lebo tých filmov už bolo natočených o mne viac. Toto je asi piaty. Takže už som ich videl, pamätám si, keď sme to točili. Najbližšie mi je muzika, lebo to som robil od decka, na harmonike hrám už 70 rokov, ale aj drevorezba, to som tiež od chlapca začal. Aj to spievanie, tancovanie, to ide celý môj život so mnou,“ povedal pre TASR Vilo Meško.



Zažil terchovskú silu v plnom rozkvete


Nápad urobiť o Vilovi Meškovi dokumentárny film vznikol v hlave producenta Petra Chmelu, ktorý dlhodobo mapuje folklórne dianie v Terchovej, ako aj v iných regiónoch Slovenska a postaral sa aj o réžiu nového diela Keď terchovské srdce bije – Vilo Meško.

„Som režisérom a producentom, pána Meška som si vybral pre to, že je to vzácna osobnosť na Slovensku, je to muzikant, ktorý hrá na šiestich nástrojoch, spieva, je ľudovým rezbárom. Jeho minulosť je zaujímavá, nakoľko spieva a tancoval v umeleckom súbore SĽUK. Súčasná tvorba, ktorú prezentuje, tá stará Terchovská muzika, môžeme povedať archaická, je vzácnosťou. V roku 2013 bola zapísaná do zoznamu UNESCO a Vilo Meško je ten, ktorý si túto hudbu pamätá, zažil ju na vlastné uši a oči, interpretuje ju aj v súčasnosti. Tie terchovské korene v ňom ostali, aj keď už dlho žije v Rovinke. Preto aj film som nazval Keď terchovské srdce bije, podtitul Vilo Meško,“ uviedol pre TASR režisér Peter Chmela.



„Z nášho pohľadu je Vilo Meško už starousadlík, stará sa o kultúrne akcie, ktoré tu v obci máme. Je spoluzakladateľom súboru Červené jabĺčko, ktoré funguje už dlhé roky. Aj v Rovinke je život rýchly, máme veľkú občiansku vybavenosť, je tu veľký stavebný boom, takže Rovinka sa rozrastá každým dňom,“ doplnil pre TASR starosta obce Milan Kubeš.

Komentáre