Hudba a film

Oscarový Denzel Washington sa vracia vo filme Equalizer

"Equalizer 2 je výnimočný tým, že ide o prvé pokračovanie, v ktorom si Washington za svoju kariéru zahral. "

Webmagazin.sk, 2. augusta 2018 11:00
Denzel Washington ako Robert McCall vo filme Equalizer 2. Foto: Itafilm
Bývalý člen elitnej jednotky Robert McCall predstieral v prvom filme Equalizer vlastnú smrť, aby mohol v pokoji dožiť. Jeho zmysel pre spravodlivosť ho však zatiahne do ďalšej nebezpečnej akcie. "Tento príbeh je oveľa osobnejší. Je o tom, čo sa môže stať ľuďom, ktorých McCall pustil do svojho života. Bol mužom, ktorý nikoho nemal, no teraz k sebe niekoho a pustil a nedopadne to dobre," opisuje dej predstaviteľ hlavného hrdinu Denzel Washington. Druhý diel úspešného krimitrileru prichádza do kín 18. augusta 2018.

Prvé pokračovanie


Pre Washingtona ide o prvé pokračovanie. "Hrám už 40 rokov a nikdy som nič nerobil dvakrát. Vzrušenie prichádza s novými vecami," hovorí. Postavu McCalla si však obľúbil. "Je to obyčajný chlap, nežije v utajení," zdôvodňuje dvojnásobný držiteľ Oscara. Presvedčiť ho mohlo aj meno režiséra Antoineho Fuqua. Po filmoch Trainig Day, Sedem statočných a Equalizer 1 je to ich štvrtá spolupráca.

"Fascinuje ma sledovať Denzela pri práci. Neustále sa prekonáva, stále chce byť lepší. Mysleli by ste si, že bude uvoľnenejší - je to predsa Denzel Washington! Ale to pre neho nič neznamená. Denzel vám povie: ´Nie som filmová hviezda. Som herec.´Inšpiruje ma a núti byť lepším," pochvaľuje si spoluprácu Fuqua.

Osobný príbeh


"McCall stále nie je vyrovnaný so svojou minulosťou, smrťou jeho ženy, tým, čo robil, kým bol," hovorí Fuqua o rozpoložení Washingtonovej postavy v novom filme. "Zrazu zistí, že život ho vedie domov. A ako sa vraví, cesta domov býva tá najťažšia."

Neoddeliteľnou súčasťou hrdinu je jeho akčná stránka. Všetko je preňho zbraňou, vie okamžite odhaliť vaše slabé miesta, násilie je preňho prirodzené. "Ak je násilie pre vás pohodlím, ako to vyvážiť?" zamýšľal sa režisér.



Pre McCalla je svetlom na konci tunela Susan Plummerová, jediná osoba, ktorú okrem svojej ženy miluje.

Ďalšou významnou postavou dvojky bude tínedžer Miles, chlapec odvedľa. Stvárnil ho Ashton Sanders, známy z filmu Moonlight. McCall mu pomáha a vznikne medzi nimi vzťah pripomínajúci spojenie otca a syna.

Hurikán na obrazovke


Výzvou pre tvorcov bolo stvárnenie hurikánu 5. stupňa. "Zabrali sme celé mesto," hovorí režisér Fuqua. "Všade sme umiestňovali nejaké stroje, na autách sme mali obrovské ventilátory, ktoré sme neustále premiestňovali, mali sme 10-metrové sudy plné vody, ktoré vytvárali efekty vĺn, všade lietal odpad, namáčali sme hercov...a okrem toho, počas hurikánov nevidíte slnko. Čiže vždy, keď vyšlo, museli sme počkať. Ďalšia vec je, že kvôli obrovským ventilátorom nepočujete hercov rozprávať, no aj tak musia hrať naplno," opisuje ďalej, s čím sa museli popasovať počas nakrúcania, aby naplnili ideu scenáristu Richarda Wenku. Počítačové efekty využívali minimálne. Zdá sa, že sa bude na čo pozerať.

Informácie poskytla spoločnosť Itafilm.

Komentáre