Hudba a film

Debut skupiny Bashavel ponúka cimbal, kontrabas, klavír i bicie

"Svojou hudobnou rečou sa snažia nadviazať na ľudové tradície."

TASR, 14. januára 2018 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Slovenská hudobná formácia Bashavel uvedie do života svoje debutové CD Bashavel – Hoorhay na koncerte 18. januára v Robotníckom dome v Banskej Bystrici.
Ako TASR informoval člen zoskupenia, kontrabasista Róbert Ragan, CD vzniklo na podnet a s podporou Hudobného fondu, ktorého zástupcovia vlani oslovili členov skupiny k dokumentovaniu originálnej tvorby.

Kapela Bashavel sa zrodila na jar v roku 2006 ako spoločný projekt popredných slovenských hudobníkov, ktorí už predtým spolupracovali v rôznych jazzových či viacžánrových formáciách. Snažia sa svojou hudobnou rečou nadviazať na ľudové tradície.

"Cimbal, klavír, bicie, kontrabas a husle vytvárajú z ľudových piesní a motívov mnohoraké nálady, farby a rytmy, ktoré sa pohybujú na rozmedzí viacerých žánrov. Od svojho vzniku skupina vystúpila na mnohých domácich i zahraničných koncertoch a festivaloch vo Francúzsku, Čechách či Poľsku," priblížil Ragan.

K úspešným projektom formácie patrí vytvorenie a koncertné predvedenie hudby k prvému slovenskému nemému filmu Jánošík z roku 1921, ktorú uviedla nielen doma, ale aj na festivale CinEast v Luxemburgu.

Komentáre