Hudba a film

Dannyho jedenástka v dámskom prevedení: Do kín mieri Debbina 8

"V hlavných úlohách sa predstavia Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway, Rihanna, Helena Bonham Carter a ďalšie známe herečky."

Webmagazin.sk, 2. júna 2018 11:00
Herečky Sandra Bullock, vľavo, Cate Blanchett a Anne Hathaway počas fototermínu k filmu Debbina 8 (Ocean's 8). Foto: TASR/AP
Film Dannyho jedenástka spred 10 rokov zobrazoval dokonalú lúpež. V novom filme bude zápletka podobná, zločineckú skupinu však vytvoria ženy na čele so Sandrou Bullock. „Toto je film o lúpeži a lúpežné filmy sú vždy zábavné. Ako sa dostanú preč s čímkoľvek čo ukradnú a aké srandičky sa stanú počas tejto ich cesty? Ale o čom tento film skutočne je, je týchto osem nádherných, múdrych a zábavných žien, ktoré vás zoberú na túto jazdu, napriek všetkým zákrutám a výmoľom, ktoré sa im do tejto cesty postavia,” konštatuje predstaviteľka hlavnej hrdinky Debbie Ocean.

Vo filme vytvorí plán, ako ukradnúť Toussaint, diamantový náhrdelník od Cartiera, ohodnotený na 150 milliónov dolárov. Chce to urobiť počas jednej z najsledovanejších udalostí roka Met Gala. Aby svoj cieľ dosiahla, rozhodne sa vytvoriť tím z najlepších expertiek vo svojom odbore. Spolu s parťáčkou Lou Miller (Cate Blanchett) získajú do skupiny – šperkárku Amitu (Kaling), pouličnú podvodníčku Constance (Awkwafina), najlepšiu priekupníčku na kradnutý tovar Tammy (Paulson), hackerku Nine Ball (Rihanna) a módnu dizajnérku (Bonham Carter).

Banditky prichádzajú


S vytvorením novej "Dannyho jedenástky" prišiel režisér a scenárista Gary Ross už pred piatimi rokmi. „Nelegálny čin musí byť vždy srdcom každého amerického filmu, ale až na pár výnimiek, týmito banditmi boli väčšinou muži,” vysvetľuje, prečo sa rozhodol siahnuť po ženských hrdinkách. Nápad predniesol priamo režisérovi trilógie filmu o Dannym Oceanovi, Stevenovi Soderberghovi.

“Steven je blízky priateľ a počas roka sme neoficiálne spolupracovali na množstve projektov,” opisuje Ross. „Ak by do projektu nebol zapojený, nemyslím si žeby som to urobil. Bolo super pracovať spoločne.”



Silné obsadenie


Soderbergh hovorí, že bol z tejto myšlienky nadšený, rovnako ako z Rossovho výberu hlavnej postavy. Prišiel ku mne Gary a povedal: „Čo tak Sandy ako Dannyho sestra? Pomyslel som si, že by to bolo skutočne zaujímavé."

Spolu s Bullock sa v osemčlennom tíme objavia ďalšie známe herečky, sú nimi Cate Blanchett, Anne Hathaway, Mindy Kaling, Sarah Paulson, Awkwafina, Rihanna a Helena Bonham Carter.

Vzrušujúca spolupráca


Práve možnosť, že herečky mohli pracovať navzájom jedna s druhou, bola pre nich najväčšou motiváciou. Potvrdzuje to Blanchett: „Keď začali Gary a Steven hovoriť o obsadení, boli do toho úplne ponorení, a to bolo to, čo u mňa rozhodlo, že “prečo” idem do toho. Je to úžasná skupina žien a bolo skvelé s nimi pracovať.”

Ako hovorí Ross: „Nerobil som kasting na jednotlivé role, ale som vytvoril skupinu, ktorá bola skvelá práve v tom, že boli spolu. Od začiatku to bolo vzrušujúce.”

Zľava herečky Sarah Paulson, Awkwafina, Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway a Mindy Kaling pózujú počas fototermínu k filmu Ocean's 8 v Dendurskom chráme v Metropolitnom múzeu umenia 22. mája 2018 v New Yorku. Foto: TASR/AP


Natáčanie v New Yorku


Zaradiť vyššiu rýchlosť a zmeniť smer, presne to chceli tvorcovia. Preto sa film Debbina 8 presunul z kasín v Las Vegas do New Yorku, do miest s najvyhľadávanejšími udalosťami ako Costume Institute Benefit v Metropolitnom múzeu umenia, tiež známy ako Met Gala. Filmári mali neobmedzený prístup do Met, kde natáčali viac ako 10 dní – čo bolo dlhšie ako iné produkcie. Ross hovorí: „Ak by sme nemohli nakrúcať v Met, myslím, že by bolo nemožné film urobiť. Ale keďže sme boli schopní sa tam dostať bola to pre nás obrovská výhoda.”

Náhrdelník v hlavnej úlohe


Dôležitú úlohu zohráva vo filme šperk od Cartiera. Pre snímku vytvorili špeciálnu upravenú verziu ohromujúceho náhrdelníka Toussaint. „Toussaint je jedným z najväčších náhrdelníkov z ich kolekcie a je umiestený v trezore,” hovorí výkonná producentka Diana Alvarez. „Bolo naozaj dôležité, aby vyzeral ako skutočný. Ľudia od Cartieru boli úžasní konzultanti, ich odbornosť nám veľmi pomohla a umožnili nám spraviť záber aj v Cartier Mansion."

Rodinu nezaprie


Debbie má s bratom Dannym množstvo spoločného. "Aj Debbie je organizátorka. Vie rozpoznať talent, vie dať dokopy najlepší tím, a potom ich nechať robiť si svoju prácu. Má to v krvi - je zlodejka, ktorá pochádza z rodiny zlodejov. Je to to, čo miluje a v čom je dobrá. U Debbie je to určitý pocit vzrušenia niečo ukradnúť a zistiť či sa s tým vie dostať preč. A momentálne má v úmysle ukradnúť niečo, čo je na verejnom mieste, obklopenom stovkami ľudí, sledovaného mnohými kamerami. Možno vás zaujíma prečo chce robiť všetky tieto veci, keď sa práve dostala z väzenia," hovorí o svojej postave herečka Sandra Bullock.

Sandra Bullock si zahrala hlavnú hrdinu. Foto: TASR/AP


Cate Blanchett hrá jej starú priateľku Lou, ktorú opäť zvedie na zlé chodníčky.„Debbie potrebuje skutočnú pomocnú ruku, niekoho na koho sa môže spoľahnúť a majú spoločnú históriu. Lou sa polepšila… a prevádzkuje nočný klub. Všetko ide tak ako má, ale nie je to pre ňu obzvlášť vzrušujúce. To je dôvod, prečo sa rozhodne vrátiť späť k Debbie. Chýbal jej adrenalín.”

Rihanna ako herečka


Celosvetová superstar Rihanna sa pridala do tímu ako dredavá počítačová macherka s prezývkou Nine Ball.

Na archívnej snímke speváčka Rihanna. Foto: TASR/AP


„Rihannu som stretol po jednom koncerte vo Švédsku a začali sme sa rozprávať o jej potenciálnej postave. Obaja sme z toho boli nadšení. Miloval som každú jednu minútu s ňou na pľaci. Je neuveriteľne priateľská, pôvabná, entuziastická osobnosť a tiež skvelá vo filme, rozsvieti svet okolo nej. Zažili sme kopec srandy,” hovorí Gary.

Slovenskí diváci si môžu film pozrieť v kinách od 7. júna.

Zdroj: Continental Film

Komentáre