Hudba a film

Dave Mustaine má rakovinu hrtana

"Legendárny Megadeth ruší koncerty, zakladateľ a srdce kapely má zdravotné problémy."

Anton Krajčoviech, 18. júna 2019 12:00
Na archívnej snímke z 8. apríla 2011 spevák a gitarista americkej heavymetalovej skupiny Megadeth Dave Mustaine počas koncertuv Budapešti. Foto: TASR/AP
Frontman Megadeth včera metalový svet šokoval správou, že mu diagnostikovali rakovinu hrtana. Kapela ruší väčšinu koncertov, no pokračuje v práci na novom albume. Samotný Mustaine je opitmista a hovorí, že šanca na jeho uzdravenie je 90 percent.



Na správu okmažite zareagovali členovia metalovej komunity po celom svete. Povzbudivé príspevky na Mustainovu adresu uverejnili napríklad John 5, Gary Holt (gitarista kapely Exodus a náhrada za zosnulého Hannemana v Slayer), bubenícka legenda Mike Portnoy a napokon, jeho dcéra Electra.




The Big Four



Megadeth je súčasťou The Big Four alebo Veľkej Štvorky, čo je označenie pre štyri kapely, ktoré mali veľký vplyv na vývoj metalovej hudby v 80. rokoch minulého storočia. Patrí sem Metallica, Megadeth, Slayer a Anthrax. Štyri kapely, ktoré tvorí dokopy 17 muzikantov.

Dave Mustaine je zakladajúcim členom Metallicy, z ktorej ho vyhodili pre alkoholizmus. Následne si založil vlastnú kapelu. Tá síce nedosiahla až taký úspech ako Metallica, no počas 35 rokov bola vždy verná tvrdej hudbe, čo sa o Metallice povedať nedá.

Slayer prišiel v roku 2013 o Jeffa Hannemana, gitaristu, ktorý skladal väčšinu hudby. Odvtedy sa akosi nevedia nájsť a momentálne sú na poslednom turné kariéry. V roku 1986 prišla Metallica o basgitaristu a hudobného guru Cliffa Burtona a k hudbe, akú robili predtým, sa už nikdy nedokázali vrátiť.

Ak je niekto mozgom Megadeth, je to Dave Mustaine. Za 35 rokov sa v kapele vystriedalo 25 ľudí, Mustaine je jediný pôvodný člen. Je hlasom a skladateľom najväčších hitov, ako napríklad Symphony of Destruction, Holy Wars... The Punishment Due či Train of Consequences. Boj s chorobou sa netýka len jeho ale celej kapely a miliónov fanúšikov.

Komentáre