Hudba a film

Chuck Norris prekonáva vlastné narodeniny

"Celosvetovú popularitu si Chuck Norris získal vďaka akčným filmom."

TASR, 10. marca 2015 8:00
Chuck Norris Foto: TASR/AP
Americký televízny a filmový herec Chuck Norris, vlastným menom Carlos Ray Norris, sa v utorok 10. marca dožíva 75 rokov.

Legendárny hrdina akčných filmov sa v roku 1968 stal prvým šampiónom v karate a tento titul potom každoročne obhájil až do roku 1974, kedy profesionálny šport opustil. Bojové umenie predviedol napríklad vo filme Nezvestní v boji (1984), proti nepriateľom bojoval tiež v snímkach Sám proti teroru (1988), The Hitman (1991), alebo Prezidentov muž (2000). Do pamäti divákov sa vryl najmä ako texaský strážca poriadku Walker zo seriálu Walker, texaský jazdec (1993).



Carlos Ray Norris sa narodil 10. marca 1940 v meste Ryan v americkom štáte Oklahoma. Jeho otec bol príslušníkom indiánskeho kmeňa Cherokee a matka pôvodom írska baptistka. Bol zakríknutým a hanblivým dieťaťom vyrastajúcim v rodine alkoholika.

Po skončení strednej školy vstúpil mladý Norris do armádneho letectva Spojených štátov amerických. Vďaka tomu sa dostal do Kórey, kde sa zoznámil s ázijskými bojovými umeniami. Po návrate do vlasti založil školu karate a čoskoro sa mu darilo natoľko, že viedol hneď niekoľko škôl ázijských bojových umení naraz. Medzi jeho žiakov patrili aj herecké osobnosti Steve McQueen, jeho syn Chad či Priscilla Presleyová.

Vtipy o Chuckovi Norrisovi
* Chuck Norris v skutočnosti umrel pred desiatimi rokmi. Smrť však dodnes nenabrala odvahu mu to povedať.
* Slzy Chucka Norrisa sú účinným liekom proti rakovine, tragédiou je však to, že Chuck nikdy v živote neplakal.
* Chuck Norris nečíta knihy, len ich poriadne pritlačí a dostane informácie, ktoré potrebuje.
* Chuck Norris sa rozhodol, že bude rapovať, tak šiel na plastiku a dal si meno Rytmus.
* Chuck Norris si kýchol. Malo to za následok vyhynutie niekoľkých druhov, najmä dinosaurov.
* Chuck Norris má dve rýchlosti, chôdza a zabíjanie, ale nedá sa medzi nimi rozoznať, lebo Chuck Norris zabíja aj počas chôdze.


Zároveň v tomto športe sám dosahoval nebývalé úspechy. Stal sa Národným šampiónom v karate a vyhral aj Šampionát hviezd. K tomu pridal titul majstra sveta v karate v strednej váhe aj titul celkového šampióna USA. Do roku 1974, kedy skončil s profesionálnou športovou kariérou, nebol porazený. Chuck Norris získal aj ôsmy stupeň čierneho pásu v Tae Kwan Do a stal sa prezidentom Federácie bojových umení (UFAF).

K filmu ho priviedol bývalý žiak Steve McQueen. Celosvetovú popularitu si Chuck Norris získal vďaka akčným filmom ako sú napríklad Meng long guojiang (Cesta draka, 1972), Good Guys Wear Black (Správni chlapi nosia čiernu, 1978), An Eye for an Eye (Oko za oko, 1981) alebo Lone Wolf McQuade (Osamelý vlk McQuade, 1983).

Vďaka svojej telesnej zdatnosti a dobre cieleným úderom sa stal hollywoodskou hviezdou stvárňujúcou najmä ochrancu nevinných a obávaného pomstiteľa bezprávia. Čerešničkou na torte bol Norrisov film Sidekicks (Majster kickboxu) z roku 1992. Následne sa už objavil v svetoznámom seriáli Walker, Texas Ranger (Walker, texaský jazdec, 1993) s ktorým si ho spája väčšina televíznych divákov.

Chuck Norris je známy ako akčný a neporaziteľný hrdina


Okrem skutočných fanúšikov si seriál získal aj nadšencov, ktorí príhody Walkera sledovali len preto, aby sa pobavili na nerealistických kúskoch hlavného hrdinu. Na internete dokonca koluje zoznam scén, ktoré sa v seriáli často opakujú a ktoré sú takmer nezlučiteľné so skutočným životom. Norris si zahral aj vo filmoch The President's Man (Prezidentov muž, 2001), The Cutter (Krvavé diamanty, 2005) alebo Expendables 2 (Expendables: Nezničiteľní 2, 2012).

Aj keď je Chuck Norris známy ako akčný a neporaziteľný hrdina, ocenil by, keby si ho ľudia pamätali ako človeka, ktorý pomáha iným. S podporou bývalého amerického prezidenta Georga Busha založil nadáciu Kick-Start Foundation, ktorá zavádzala vyučovanie bojových umení na školách pre problémové deti.

Okrem toho sa aktívne angažuje v charite a podporuje činnosť istej organizácie, ktorej cieľom je plniť ľuďom sny. Z prvého manželstva s Dianne Holechekovou (1958-1988) má dvoch synov. Od 1998 je ženatý s Genou Norrisovou, v roku 2001 sa im narodili dvojičky. Svoju autobiografiu pod názvom The Secret Of Inner Strength: My Story (Tajomstvo vnútornej sily: Môj príbeh) vydal slávny Chuck Norris v roku 1989.

Chuck Norris



Nedajte sa strhnúť davom


Ste u svojich priateľov na party, kde sa stoly prehýbajú pod množstvom jedla. Všetci sa príjemne bavia, konverzujú a neustále niečo zobkajú. Je ťažké tomu odolať a nepridať sa k nim, aj keď sa cítite plný. Spoločné pojedanie je prirodzenou formou socializácie alebo spoluúčasti. Ak ste odhodlaný čeliť tomuto emocionálnemu jedeniu, dajte si napríklad šálku čaju a verte, že tým neostanete na okraji spoločnosti.
Zdroj: fitbie.com, psychologytoday.com

ODPORÚČAME AJ:


Sedem druhov rodičov, ktorých každý nenávidí
Desať vecí, ktoré nikdy nesmiete povedať žene
Osem zlozvykov, ktoré vyvolávajú stres
Aj vaše dieťa miluje zrkadlá? Zistili sme prečo
Zvládnite pracovný pohovor bez stresu. Poradíme vám ako

Komentáre