Hudba a film

Chiki Liki Tu-A sa na Ostatňi Raz Tour rozlúči s prešovským plátnom

"Kapela oslávi budúci rok oficiálnych 25 rokov na scéne. V čase, keď začínala, mal každý člen skupiny svoj kostým. Všetky sa postupne rozpadli, akurát Višňovského oranžový plášť vydržal dodnes."

TASR, 30. augusta 2019 8:00
Na snímke členovia kapely Chiki liki tu-a, zľava Ľuboslav Petruška, Tomáš Višňovský a Martin Višňovský Foto: TASR
Chiki Liki Tu-A pokračuje vo svojom celoživotnom turné a po dlhšom čase sa vydáva do klubov. Pripravovaná séria jesenných koncertov ponesie názov Ostatňi Raz Tour. Nejde o narážku na kapely, ktoré každý rok ohlasujú skutočne posledné turné.

Naopak, kapela sa naozaj rozlúči s posledným funkčným kostýmom, tzv. prešovským plátnom, ktoré si oblieka basgitarista Martin Višňovský. Súčasne skupina odohrá skladby, ktoré po tejto časti turné odloží spoločne s ním na neurčitý čas do skrine.

Sériu koncertov začne 3. októbra v Košiciach, ďalšími zastávkami budú Žilina (4. 10.), Brezno (5. 10.), Praha (9. 10.), Bratislava (11. 10.), Banská Bystrica (12. 10.) a Prešov (19. 10.). TASR o tom informoval PR manažér Edo Kopček.

Kapela oslávi budúci rok oficiálnych 25 rokov na scéne. V čase, keď začínala, mal každý člen skupiny svoj kostým. Všetky sa postupne rozpadli, akurát Višňovského oranžový plášť vydržal dodnes. Vymenil maximálne štyri páry tzv. číňaniek a tri plavecké čiapky. Martin Višňovský priznáva, že turné bude malá oslava tohto poznávacieho znamenia skupiny Chiki Liki Tu-A.

„Podobne ako keď sa odmaskovala skupina Kiss, tak aj my vzdáme úctu tzv. prešovskému plátnu a na veľmi dlhý čas, ak nie doživotne, si nezahrá. My si ešte asi zahráme, ale keďže to plátno je v takom stave, v akom je, bolo by dobré uchovať ho v rámci 'srandy' aj pre ďalšie generácie,“ uviedol pre médiá.

Hoci hudba Chiki Liki Tu-A bola vždy nadžánrová, história ju radí k československému undergroundu. V začiatkoch boli všetci muzikanti na pódiu uniformovaní. Každý jeden hudobný štýl mal presne určené, ako má muzikant vyzerať.

„Pre nás to bolo neprijateľné. Naša hudba bola natoľko divná, že naše kostýmy k nej pasovali absolútne. Vyhranili sme sa voči štandardom,“ dodáva basgitarista, ktorý si kostým poskladal z kúpacej čiapky, lyžiarskych okuliarov a oranžového plášťa, v ktorom ešte jeho mama učila výtvarnú výchovu.

Často hrali na miestach, kde nebola ani poriadna šatňa. Prezliekal sa v skladoch pri prepravkách s nápojmi či na WC. Nie každý koncert absolvoval v posledných rokoch v tomto kostýme, ale prezliekal sa vyše 1400-krát.

„Za normálnych okolností by to plátno už nemalo prežiť, ale je to z takej 'umeliny', že vydržalo dodnes. Mám na to len dobré spomienky, žiadna alergia ako môžu mať športovci z výstroja. To je taká umelohmotná vec, že keby ste sa 'čuchli' o zem, tak sa popálite. Nič neprijíma, ani pot. Nejaké DNA som v ňom určite nechal, ale asi len v nitkách,“ doplnil.

Keďže Ostatňi Raz Tour bude oficiálnou rozlúčkou s týmto charakteristickým prvkom kapely, ktorý patril k určitému obdobiu a splnil svoju úlohu, pripravili hudobníci aj špeciálny zoznam skladieb, ktoré odznejú. Aj tie po šnúre odložia na neurčitý čas do skrine. „Čaká ich podobný osud. Nemám na mysli hity, ale pesničky, ktoré vôbec nehrávame, takže to bude po viacerých stránkach silný návrat k reálnemu underground,“ spresnil.

Členovia Chiki Liki Tu-A miešajú vo svojej tvorbe všehochuť, pretože majú radi muziku. Preto je uveriteľné, keď tvrdia, že pesničkami, ktoré napísali za celú svoju doterajšiu kariéru, si robili radosť pre seba. A zaujali aj niekoľko generácií, ktoré ich nestihli vidieť naživo vo všetkých obdobiach. A tak pre nich muzikanti majú tento odkaz.

„Hlavne našim fanúšičkám odporúčame, aby na koncerty vzali svojich manželov. Tak budú definitívne vedieť, koho majú v domácnosti a kto je matkou ich detí.“



Skladba Laska moja de si patrí k najpopulárnejším pesničkám kapely.

Komentáre