Hudba a film

Čertovské pero zapisuje aj vaše hriechy

"Kúzelná rodinná rozprávka Čertovské pero vstupuje do kín 29. novembra."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 19. novembra 2018 6:24
Kúzelná rodinná rozprávka Čertovské pero Foto: Continental Film
Určite Vás rodičia niekedy strašili čertmi... Že striehnu za rohom, aby Vás odniesli do pekla. Ale to všetko sú iba rozprávky pre deti. Peklo je v skutočnosti úrad. Úrad, ktorý je tu na to, aby trestal zlo....Vaše zlo.
Tvrdia to scenáristi Robert Geisler a Tomáš Hodan, ktorí sú v trojici s režisérom Markom Najbrtom podpísaní napríklad pod kultovým českým sitkomom Kancelář Blaník.

Príbeh rozprávky nás zavedie do malého pokojného mestečka Švindľov, kde miestni žijú bežným životom remeselníkov a sedliakov a možno ani netušia, že všetky ich priestupky a hriechy sú starostlivo monitorované miestnou pekelnou pobočkou Šupvidly. Hriechy v pekle zapisuje kúzelné pero z kohúta samotného Lucifera. Každý hriešnik má v pekle založenú vlastnú zložku a vždy, keď sa zložka zaplní, čertovské komando si nasadí kúzelné rohy a chvost a vyrazí na povrch, aby hriešnika priviedlo do pekla. Jedného dňa však čertovské pero prestane fungovať. Lucifer sa rozhodne poveriť doručením nového čertovského pera na pobočku neskúseného čerta Bonifáca. Žiaľ, prvá Bonifácova skúsenosť v mestečku je, že mu miestny podvodník kúzelné pero ukradne. Spustí sa rad udalostí, kedy mestečko ovládnu miestni špekulanti, lenivci a podvodníci, ktorým sa podarí uväzniť aj samotného vládcu pekiel. Ostáva už len na Bonifácovi, aby v sebe našiel odvahu a lásku, oslobodil mestečko i Lucifera a získal si ruku krásnej Grétky.

Rozprávky všeobecne vytvárajú základné hodnoty hlavne u detí, a preto sme chceli v tejto rozprávke jasne ukázať, ako vyzerá dobro a zlo. A platí to, čo hovoríme na konci príbehu: kto chce zrušiť peklo a sľubuje ľuďom raj, tak to často myslí úplne opačne. Deti by si to mali uvedomiť a dať si pozor, keď sa s niečím takým v živote stretnú,“ vysvetľujú producenti Ondřej Beránek a Martin Hůlovec poslanie a hlavnú myšlienku rozprávky.
Je našou povinnosťou robiť rozprávky, pretože cez nich odovzdávame naše posolstvo o etike budúcim generáciám“, hovorí o filme slovenský koproducent Patrik Pašš a k posolstvu rozprávky dodáva: „Láska a humor skrátka dokážu prekonať aj pekelné prekážky.
V tejto rozprávke sa hovorí, že keby peklo neexistovalo a my sme neodchytávali hriešnikov, tak svet, ako ho poznáme, prestane existovať“, hovorí predstaviteľ Lucifera Ondřej Vetchý a dodáva: „Je to taká analógia, že keď sa prestaneme držať toho, čo dáva zmysel našej existencii na svete, tak sme tu zbytoční a prestaneme existovať aj my sami.

Čertovské pero ponúkne nielen chytľavý príbeh s mnohými aktualizáciami, ale tiež veľmi príťažlivé vizuálne riešenie. „Kľúčom k výtvarného poňatiu je sofistikovaný barok, vhodne upravený pre rozprávkové účely a doplnený o atribúty súčasnosti“, vysvetľuje Marek Najbrt, prečo sa rozhodli prizvať k spolupráci autora výtvarného riešenia Roberta Smolíka. Kameramanom filmu je Marek Žiaran, architektom Henrich Borároš.

Rozprávka sa natáčala vo viacerých atraktívnych lokáciách – na obľúbenom filmárskom zámku Ledeč nad Sázavou, v kaolínovej bani Nevřeň, kláštore Doksany, v Chrustenickej šachte či v skanzene Vychylovka na Kysuciach. Najhlbšie miesto, kde sa nakrúcalo, bolo 26 metrov pod zemou.

V úlohe mladého neskúseného čerta Bonifáca uvidíme Jana Cinu (herca, speváka a víťaza súťaže Tvoja tvár má známy hlas v ČR), Grétku hrá slovenská herečka Judit Bárdos (Dom, Fair Play). Do čertovskej úlohy sa po viac ako tridsiatich rokoch od vzniku legendárneho filmu S čerty nejsou žerty vrátil Ondřej Vetchý, aby stvárnil úlohu Lucifera. V ďalších úlohách sa predstavia Jan Budař (krajčír Slizniak), Marián Geišberg (Grétkin otec Špilka), skorumpovaného starostu Kriváka si zahral Tomáš Jeřábek, obyvateľmi Švindľova sú v pekle budú úradovať Václav Kopta, Jakub Žáček, Lukáš Latinák a ďalší.

Producentmi filmu sú Ondřej Beránek a Martin Hůlovec (Punk Film), koproducentmi TRIGON PRODUCTION Patrika Pašša, Rozhlas a televízia Slovenska, Česká televize, Michal Bauer Magic Lab, INNOGY a Barrandov Studios.

Film vznikol s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu, Státního fondu české kinematografie a s podporou fondu Eurimages.

Pesnička k filmu

Distribúciu v slovenských kinách zabezpečuje CONTINENTAL FILM. Rozprávka je určená všetkým vekovým kategóriám divákov a premietať sa bude v dvoch jazykových verziách – v originálnom českom jazyku aj v slovenskom dabingu.

WEB: www.certibrkofilm.cz

Certovske pierko from TRIGON PRODUCTION on Vimeo.


Komentáre