Hudba a film

C. Eastwood: Milujem nakrúcanie v pohybe

"15:17 Paríž je v poradí 36. filmom pod Eastwoodovou režisérskou taktovkou a možno ho zaradiť aj medzi najexperimentálnejšie."

TASR, 14. februára 2018 10:00
Záber z filmu 15:17 Paríž. Foto: Continental film
Program slovenských kín spestril film Clinta Eastwooda 15:17 Paríž. Rozpráva skutočný príbeh o troch mužoch, z ktorých spravil hrdinov statočný čin, odohrávajúci sa počas jazdy vo vysokorýchlostnom vlaku.

Podvečer 21. augusta 2015 celý svet v tichosti sledoval správy z médií o zmarenom teroristickom útoku na vysokorýchlostný vlak Thalys s číslom #9364, smerujúci z Bruselu do Paríža. Nešťastiu zabránili traja mladí Američania na ceste po Európe. Film sleduje životy týchto kamarátov od ich búrlivých detských čias a hľadania pevného miesta vo svojich životoch až po sériu najmenej pravdepodobných udalostí vedúcich k útoku. V priebehu zaťažkávajúcej skúšky ich priateľstvo nepoľavilo a spoločne tak mohli zachrániť životy viac než 500 pasažierom na palube.

Heroické trio tvorí Anthony Sadler, Alek Skarlatos - bývalý člen Národnej gardy v Oregone, a bývalý letec prvej triedy Vzdušných síl Spojených štátov - Spencer Stone, ktorí si vo filme zahrali samých seba. Po ich boku sa objavia Judy Geer (Vojna o planétu opíc), Jenna Fischer (Týždeň bez záväzkov, Podfukári), P. J. Byrne (Vlk z Wall Street) či Thomas Lennon (Transformers: Zánik).

"Nebolo to vedomé rozhodnutie vyrozprávať heroické príbehy, alebo robiť filmy o každodenných hrdinoch," hovorí veterán medzi režisérmi a producent v jednej osobe Clint Eastwood, ktorého predchádzajúce snímky Sully a Americký ostreľovač vyzdvihovali úsilie jednotlivca: "Robím len príbehy, na ktoré nečakane natrafím a zaujmú ma. Niektoré činy sú výnimočné a prospešné pre spoločnosť, a preto je príjemné, keď príbeh ako tento, môže byť sfilmovaný."

15:17 Paríž je v poradí 36. filmom pod Eastwoodovou režisérskou taktovkou a možno ho zaradiť aj medzi najexperimentálnejšie. Popri snahe o zachovanie reálnosti hlavných postáv Eastwood sa spolu s tímom rozhodol zachovať autenticitu aj vo výbere lokácií. Natáčanie začalo v Atlante, ďalej sa produkcia presunula do Talianska a Francúzsku. Zhodou okolností to bolo približne v období druhého výročia útoku. Najakčnejšie scény sa odohrávali v Paríži, kde potrebovali nafilmovať vlak Thalys, ktorý denne z legendárnej stanice Gare du Nord prepraví tisíce pasažierov naprieč Európou, rýchlosťou presahujúcou 320 km/h.



V priebehu päťdňového nakrúcania produkcia jazdila vo vlaku a kamerou sa snažila autenticky zachytiť každé napätie a samotný hrôzostrašný útok. "Diktovali nám odchody vlakov a my sme sa do toho museli napasovať," vysvetľuje 87-ročný režisér. "Povedali nám - vlak tu zastaví presne o šesť minút, tak sme mali presne len šesť minút na zachytenie záberu. Milujem nakrúcanie v pohybe," dodal Eastwood, niekoľkonásobný držiteľ Oscara. Toho prvého získal za réžiu filmu Nezmieriteľní (1992), podpísal sa tiež pod oscarovú snímku Million Dollar Baby (2004).

Americkú drámu 15:17 Paríž prináša do kín od 8. februára Continental film.

Komentáre