Hudba a film

Bratislavské jazzové dni oslávia jubileum, čo prinesie 40. ročník?

"Organizátori pripravili napríklad aj špeciálne prekvapenie, pribudol jeden festivalový deň, a to v štvrtok 23. októbra v Starej tržnici, kde vystúpia tí najlepší interpreti slovenského jazzu. "

TASR, 30. septembra 2014 6:00
Formácia Martin Uherek Quartet na Bratislavských jazzových dňoch 2013. Foto: TASR/Martin Turanovič

Najobľúbenejší jazzoví hudobníci John Scofield, Mike Stern a Victor Wooten sa vrátia do slovenskej metropoly, vystúpia na jubilejnom 40. ročníku Bratislavských jazzových dní od 24. do 26. októbra v Inchebe.

Organizátori pripravili aj špeciálne prekvapenie, pribudol jeden festivalový deň, a to vo štvrtok 23. októbra v Starej tržnici, kde vystúpia tí najlepší interpreti slovenského jazzu. V programe pod názvom Hviezdy slovenského jazzu vystúpia Anton Jaro Projekt, Jozef Döme Trio, Pacora Trio, Sisa Michalidesová, Hanka Gregušová Jazz Band, Milo Suchomel, Stanislav Počaji & Juraj Schweigert Duo, Eugen Botoš Finally, Boris Cellar Trio feat., Lucia Lužinská, Adriena Bartošová, Juraj Griglák & Company a Peter Lipa Band. V Starej tržnici bude postavená špeciálna scéna s dvoma pódiami, na ktorých sa budú kapely striedať v celistvom programe bez prestávky.

Takýto bude program


Organizátori na stretnutí s médiami predstavili aj trojdňový program v Inchebe. Prvý deň, v piatok 24. októbra otvorí festivalový program slovenská kapela Maringotka, ktorý v minulom roku vyhrala súťaž Pódium mladých talentov nadácie SPP, po nej to bude maďarsko-islandské zoskupenie Djabe special guest Gulli Briem, juhoafrický spevák a trubkár Hugh Masakela, headlinerom večera je americká bluesová formácia Robert Cray Band.

V sobotu 25. októbra vystúpia slovensko-poľsko-španielske zoskupenie As Guests feat. Anka Koziel, rakúska speváčka a klaviristka Lia Pale, americký vibrafonista a skladateľ Joe Locke, americká formácia John Scofield Trio feat. Steve Swallow, Bill Stewart (USA) a kubánske zoskupenie Bellita y Jazztumbatá feat. Glenda.

V programe záverečného dňa 26. septembra to budú slovenské kvarteto Gajlík Hodek Oravec Ragan Group, medzinárodný nemecko-rakúsko-holandsko-švajčiarsky bigband Ed Partyka Jazz Orchestra, americký Mike Stern Band feat. B.Franceschini, C.M. Doky & K.Carlock, headlinerom záverečného večera bude basový gitarista Victor Wooten zo Spojených štátov.


„Môžem povedať – čože je to štyridsiatka, dúfam že sa dožijeme aj päťdesiatky a šesťdesiatky. Sme veľmi šťastní, že sa nám to podarilo - ako jedinému festivalu v strednej Európe, že bez prerušenia ideme 40 rokov. Keď sme začínali, vôbec sme o tom nesnívali, urobili sme však všetko preto, aby to fungovalo, aby sme išli v tomto trende, aby sme tu v strednej Európe vymysleli festival, na ktorý, myslím si, môžeme byť aj trošku hrdí,“ povedal Pavel Daněk za organizujúcu agentúru Rock Pop Bratislava.

Prvý ročník Bratislavských jazzových dní zorganizovala na amatérskej báze v roku 1975 skupinka jazzových entuziastov. Spočiatku hrali na festivale hudobníci z Československa a okolitých socialistických krajín. Na treťom ročníku BJD, v roku 1977, prvýkrát vystúpili hudobníci zo západnej Európy - fínsky bigband Retuperä a trio Weiden z NSR. V roku 1979 Bratislava privítala prvého amerického hudobníka na festivale, trubkára Lee Harpera. Na prelome 70. a 80. rokov boli BJD už veľkým, profesionálnym festivalom, pestrou prehliadkou jazzu z Československa a niekoľkých európskych krajín. V roku 1982 vystúpil prvý hudobník medzinárodného formátu, harmonikár a gitarista Jean Toots Thielemans. O rok neskôr, v roku 1983, prišlo k zásadnému obratu. Do Bratislavy prišli zahrať dvaja americkí jazzmani najzvučnejších mien, gitarista Larry Coryell a bubeník Jack De Johnette so svojou skupinou Special Edition. V nasledujúcich rokoch sme mohli v Bratislave vidieť a počuť desiatky špičkových hviezd svetovej hudobnej scény.

ĎALŠIE ČLÁNKY:


Album Richarda Müllera pokrstil samotný prezident
VIDEO: Connie Talbot, malý spevácky zázrak
VIDEO: Mladík predvádza bravúrny rap do hudby od Mozarta
Nechajte sa unášať na orientálnych rytmoch
Desať najpopulárnejších hudobných videí na YouTube

Komentáre