Hudba a film

Vypočujte si prvý vianočný singel Adama Ďuricu

"Text tejto piesne napísal Vlado Krausz. Hudbu zložil Adam Ďurica, pričom na konečnom aranžmáne sa podieľal aj Peter Dudák, známy ako Ďuďo zo skupiny Hex."

TASR, 5. decembra 2017 11:00
Spevák Adam Ďurica. Foto: TASR/Michal Svítok
Adam Ďurica, trojnásobný víťaz ankety OTO v kategórii spevák, si tento rok pre svojich fanúšikov pripravil vianočné prekvapenie. Pred najkrajšími sviatkami roka vydáva singel Na Vianoce, v ktorom vystupuje aj Bratislavský detský spevácky zbor.

O podstate Vianoc


Vianoce sú sviatkami lásky, pokoja a rodinnej pohody. Je to najkrajší čas v roku, lebo ho väčšinou trávime s rodinou a najbližšími. Konečne si nájdeme čas na seba, užívame si oddych a tradičné adventné maškrty. Spoločnej večeri pri štedrovečernom stole však predchádza množstvo príprav, predvianočný zhon a stres spojený s naháňaním darčekov, veľkým upratovaním či vysokým pracovným nasadením. Málokedy si uvedomujeme, že podstata týchto sviatkov vôbec nie je v dokonalo vyupratovanom obydlí, 40 druhoch vianočných koláčikov alebo o počte darčekov pod stromčekom. A práve o tomto je aj Adamova najnovšia pieseň Na Vianoce.

Inšpirované skutočnosťou


„Ku zloženiu piesne ma inšpirovali minuloročné Vianoce, kedy som na poslednú chvíľu behal po obchodoch, nakupoval darčeky a posledné drobnosti, ktoré nám ešte chýbali k prípravám štedrej večere. V tej chvíli som si uvedomil, že sa všetci strašne naháňame za materiálnymi vecami,” spomína na minuloročné sviatky známy hudobník, „kým si všetci spoločne vychutnáme rodinnú pohodu za stolom a začneme sa venovať jeden druhému, prekonávame zbytočný stres. Mojou novou pesničkou som chcel poukázať na tie naozajstné hodnoty, ktoré sú v živote dôležité. Oveľa podstatnejšie ako všetko to materiálno je mať okolo seba ľudí, ktorých máme najradšej, a tešiť sa z toho, že sme zdraví, šťastní a hlavne že môžeme tieto chvíle stráviť spolu.“



Spolupráca s Ďuďom


Text tejto piesne napísal Vlado Krausz. Hudbu zložil Adam Ďurica, pričom na konečnom aranžmáne sa podieľal aj Peter Dudák, známy ako Ďuďo zo skupiny Hex. Adam s ním spolupracoval aj na skladbách Neľutujem, Mandolína, Spolu a na mnohých ďalších. A tak, ako to bolo pri týchto, aj pri piesni Na Vianoce bol jeho producentský zásah veľmi zásadný.

Koniec roka býva v hudobnej branži veľmi rušným obdobím. Interpreti vystupujú na rôznych koncoročných podujatiach či vianočných večierkoch, sú hosťami na rôznych eventoch a zväčša sa až do Štedrého dňa ani nezastavia. Možno práve o to viac si potom vedia vychutnať chvíle voľna strávené s rodinou.


Zaneprázdnený umelec


„Ja nakupujem darčeky vždy na poslednú chvíľu, pretože mám pocit, že december je jeden z najkratších mesiacov v roku. V tomto období vždy veľa hráme, s čím je spojené aj časté cestovanie. Preto mi na vianočné prípravy ostáva len veľmi málo času. Práve o tomto je aj moja nová vianočná pesnička,” prezradil umelec a dodal: „Napriek tomu rušnému obdobiu sú pre mňa Vianoce najkrajšími sviatkami v roku a vždy sa veľmi teším, ako sa zídeme celá rodina a oslávime ich všetci spolu. Vždy pred štedrou večerou prekrojíme jabĺčko a podľa toho, či má vnútri hviezdičku, alebo krížik, vieme, či budeme zdraví a či budeme mať úspešný rok. Na našom vianočnom stole, samozrejme, nesmú chýbať tradičné vianočné špeciality ako kapustnica, ryba so šalátom a kopec vianočného pečiva.”

TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Universal Music Ľuba Svatá.

Komentáre