Cestovanie

Zlínske múzeum oslavuje začiatok putovania J. Hanzelku a M. Zikmunda

"Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund absolvovali cestu po Európe, Afrike, Južnej a Strednej Amerike a neskôr cez Áziu, Austráliu a Oceániu. Pravdepodobne boli prví, ktorí prešli autom Núbijskú púšť."

TASR, 26. augusta 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič
Múzeum juhovýchodnej Moravy v Zlíne si v tomto roku pripomína 70. výročie začiatku cestovateľského putovania po svete legendárnou dvojicou Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Najslávnejší českí cestovatelia zanechali po sebe množstvo dokumentov, ktoré venovali práve tomuto múzeu.

"Archív Hanzelku a Zikmunda je samostatné múzejné oddelenie, kam v roku 1995 páni cestovatelia venovali všetky svoje osobné aj cestovné archívy. Okrem množstva písomnosti je to 150 filmov a najmä vyše 120.000 negatívov a pozitívov. Tie najviac bádateľov využíva dodnes. Tento rok venujeme oslave 70. výročia ich štartu do sveta. Doteraz sme uskutočnili osem výstav fotografií a predmetov mimo nášho múzea a do konca roka máme naplánované ďalšie v spolupráci s Klubom Hanzelku a Zikmunda," uviedla pre TASR vedúca archívu Magdalena Preiningerová.

Cestovateľská expozícia je aj v Zlínskom múzeu. Tam pribudli nové osobné dokumenty a časti výstroja, ktoré mali na začiatku (22.4.1947) obaja účastníci niekoľkoročnej expedície, tiež potvrdenia z hotelov, lodné cestovné lístky a iné predmety. Pre návštevníkov sú k dispozícii stereoskopy – prístroje na prehliadku stereozáberov, ktoré nafotografovali počas druhej cesty okolo sveta. "Dnes by sme povedali, že sú to 3D zábery. Záujemcovia si môžu vyskúšať hru Po stopách inžinierov ekonómie Hanzelku a Zikmunda na ich ceste do Afriky," dodala Preiningerová.

Zároveň potvrdila, že obaja mladí absolventi pražskej vysokej školy išli do sveta ako obchodní zástupcovia. Ich poslanie bolo prezentovať auto Tatra 87 a ďalšie československé výrobky i mapovať možné zahraničné obchodné trhy v zmenenom období po druhej svetovej vojne. Mali tiež dohodnuté reportáže do rozhlasu, časopisov aj filmovanie.

"Toto bola ich doplnková činnosť. No keď sa im pokazilo auto a museli dlho čakať na ďalšie, tak mali čas na filmovanie, fotografovanie, poznávanie krajín a ľudí. Vlastne toto dokumentovanie sa stalo ich hlavnou činnosťou a aj najviac zaujíma a inšpiruje mnohých našich najmä mladých návštevníkov, ktorí sa vydávajú do sveta," zdôvodnila Preiningerová.

Jiří Hanzelka (1920-2003) a Miroslav Zikmund (1919) absolvovali cestu po Európe, Afrike, Južnej a Strednej Amerike (1947-1950) a neskôr cez Áziu, Austráliu a Oceániu (1959-1964). Pravdepodobne boli prví, ktorí prešli autom Núbijskú púšť, navštívili krajinu za polárnym kruhom a mnohé iné nepoznané lokality, precestovali aj celý Sovietsky zväz z východu na západ. Okrem reportáží v rozhlase napísali stovky správ a viaceré knihy. Niektoré z nich boli oficiálne zverejnené až po roku 1989. Napríklad "Osobitná správa č. 4" bola pravdivým obrazom o stave sovietskej spoločnosti a spôsobila veľké znepokojenie komunistov v ČSSR aj ZSSR a dostala sa do trezoru. Vedenie strany nesúhlasilo ani s ich zapojením sa do Pražskej jari, keď vyhlásili, že august 1968 nebol bratskou pomocou, ale rovnakou okupáciou, ako bola nacistická. Potom sa život a práca oboch cestovateľov na dve desaťročia dostali na index.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Slávny Big Ben na dlhé mesiace stíchne. Opravovať ho budú štyri roky
Bulharsko svoj pôvab pre turistov nestráca
VIDEO: Nová atrakcia na Islande poteší najmä pivárov
Vo Švajčiarsku sprístupnili najdlhší visutý most pre peších na svete

Komentáre