Cestovanie

Po rokoch rekonštrukcie otvorili železný kostol v Istanbule

"Bulharský kostol s krížovým pôdorysom postavili na brehu istanbulského Zlatého rohu v roku 1898 z 500 ton železných prefabrikátov."

TASR, 11. januára 2018 10:00
Na snímke zrekonštruovaný interiér tzv. železného kostola sv. Štefana v Istanbule. Foto: TASR/AP
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a bulharský premiér Bojko Borisov v nedeľu v Istanbule po siedmich rokoch rekonštrukcie opätovne otvorili historický tzv. Železný kostol sv. Štefana, ktorý pôvodne slúžil bulharskej pravoslávnej menšine. Píše o tom agentúra AP.

Zo železných platní


Na otváracej ceremónii Erdogan uviedol, že 120-ročný Svätý Štefan je ojedinelým príkladom kostola so železnou nosnou konštrukciou - na jeho stavbu sa totiž nepoužili tehly či kamenné kvádre, ale železné platne.

Bulharský kostol s krížovým pôdorysom postavili na brehu istanbulského Zlatého rohu v roku 1898 z 500 ton železných prefabrikátov, dovezených loďou po Dunaji z Rakúska a potom splavených do Čierneho mora.

Rekonštrukcia Kostola sv. Štefana sa začala v roku 2011 a stála približne 3,5 milióna dolárov, približuje AP.

120-ročný Svätý Štefan je ojedinelým príkladom kostola so železnou nosnou konštrukciou - na jeho stavbu použili železné platne. Foto: TASR/AP


Súčasť Istanbulu


Erdogan na slávnostnom otvorení chrámu povedal, že dotvára krásu a veľkoleposť Istanbulu a je najnovším príkladom úsilia Turecka o renováciu synagóg, kaplniek a kostolov.

Predseda bulharskej vlády Borisov pri tejto príležitosti poznamenal, že jeho krajina sa počas súčasného polročného predsedníctva v Rade Európskej únie bude snažiť o "normalizáciu a zlepšovanie" vzťahov Turecka s EÚ.

Bulharský kostol s krížovým pôdorysom postavili na brehu istanbulského Zlatého rohu v roku 1898. Foto: TASR/AP

Komentáre