Cestovanie

Zaplatiť 200 dolárov za noc a pritom hladovať? Tento hotel to ponúka

" Ak by ste sa niekedy zatúlali až do japonského hotela Arina v prefektúre Nagano, mali by ste po chlebe. Aj po mäse. Aj po dezertoch. "

Webmagazin.sk/Iva, 1. augusta 2018 11:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Vybrať si ten správny hotel na dovolenku môže byť niekedy fuška. Ani reklamné prospekty nehovoria vždy úplnú pravdu a rozčarovanie priamo na mieste nebýva výnimkou. Všeličo však vieme prehltnúť - ale určite nie úbohú stravu!

V tomto smere máme mnohí zopár skúseností – obschnuté volské oká pol hodinu pred koncom raňajok, príšerný biely “papierový” chlieb alebo akési hrozné omáčky na večeru… šťastie, že v drvivej väčšine hotelov funguje systém švédskych stolov a človek si už čo-to vyberie. Ak by ste sa však niekedy zatúlali až do japonského hotela Arina v prefektúre Nagano, mali by ste po chlebe. Aj po mäse. Aj po dezertoch.

Štvorchodové večere? Iste, že – nie!


Príjemný hotel s jazerom ponúka komfort, aký sa za 200 dolárov na noc patrí. Až na tú stravu. Nie, že by bola zlá. Ona je prakticky nijaká. Hotel Arina je totiž špecialista na pôst. Ľudi sa sem chodia zrelaxovať, uniknúť ruchu miest – a hladovať. Úplne dobrovoľne. Asi príliš neprekvapí, že väčšinu klientely tvoria ženy, ktoré sa skôr dokážu naladiť na niekoľko dňové “utrpenie” pri pohľade do taniera. Mnohé z nich už chodia pravidelne, pretože zhodia zopár kíl a cítia “prílev energie”.

A z čoho tam teda hostia žijú? Iba zo vzduchu nie. Servíruje sa špeciálne upravená zelenina bohatá na enzýmy – chutí hrozne – čerstvé šťavy a k dispozícii je nekonečný prísun bylinkových čajov a minerálok. Pred odchodom sa prechádza na “rekonvalescenčné” jedlo: kaša z hnedej ryže, zelenina a jednoduchá miso polievka. Počas pobytu majú hostia pravidelné zdravotné prehliadky, masáže a prechádzky okolo jazera. Vlastne veľmi príjemná dovolenka. Až na to, že ste prakticky stále hladní.

Pôst ako životný štýl?


Hotel Arina je síce vcelku drahý špás, ale povesť má vynikajúcu. Chodia sem celebrity, aj japonskí guvernéri. Japonci totiž majú k posteniu vcelku blízko. Lekári tu dekády liečia pôstom cukrovku, niektoré psychické ochorenie aj obezitu. Aj keď o nej sa v porovnaní s inými štátmi sveta ťažko dá hovoriť v nejakom masovom meradle. Napríklad mladé Japonky sú takmer všetky štíhle – len 7 percent dvadsiatničok a 13 percent tridsiatničok má kilá navyše. V Japonsku neustále vychádzajú knihy o pôste v domácom prostredí. Ale sú aj lekári, ktorí varujú pred nekontrolovaným hladovaním, predovšetkým by ho určite nemali podstupovať deti a adolescenti.

Toho sú si v hoteli Arina vedomí. Ako hovorí šéf hotela Takeo Hayashi, klienti sem primárne ani nechodia schudnúť, skôr upraviť životný štýl. Aj keď je otázne, či sa to za pár dní dá. Všetko je však pod lekárskym dohľadom a disciplinovaní Japonci nemajú problém pokračovať, aspoň čiastočne, v začatom režime aj doma.

Hotel Arina sa zjavne na nedostatok záujemcov nemôže sťažovať. Často sem prichádzajú aj budúce nevesty, ktoré sa chcú pred sobášom dostať do formy. A úspech hotela kopírujú aj niektoré ďalšie. Hotely, ktorým sa až tak nedarí, to napríklad skúšajú s balíčkami “víkendového pôstu”. Minimálne na strave tak niečo ušetria.


Komentáre