Cestovanie

Posledné sídlo Habsburgovcov láka návštevníkov na letný program

"Eckartsau sa nachádza v oblasti Dunajských luhov a rozsiahle lúky okolo zámku slúžili na poľovačky. Dnes je obľúbeným miestom pre turistov aj pre svadobné páry."

TASR, 3. júla 2017 11:00
Zámok Eckartsau,archívna snímka. Foto: FB Schloss Eckartsau
Posledný rakúsky cisár Karol I. podpísal mier, a tým aj rozpad Rakúsko-Uhorska v roku 1918, 30 kilometrov od Bratislavy na zámku Eckartsau. Dnes sa na ňom organizujú prehliadky aj pre slovenských turistov. Okrem návštev priestorov cisárskej rezidencie sú novinkou aj slovenské dni. TASR o tom informovala Beata Havranová, šéfredaktorka portálu kamkam.eu.


Po smrti Márie Terézie chátral


Eckartsau sa nachádza v oblasti Dunajských luhov a rozsiahle lúky okolo zámku slúžili na poľovačky. Dnes je obľúbeným miestom pre turistov aj pre svadobné páry. Park, ktorý zámok obklopuje, má 27 hektárov a plynule prechádza do Národného parku Dunajské luhy. Oblasť v 18. storočí prebrala Mária Terézia, po jej smrti ostal zámok prázdny viac ako sto rokov. Pred rozpadom budovu zachránil František Ferdinand, ktorý na trón nastúpil na prelome 19. a 20. storočia. Zámok zrekonštruoval, dal v ňom zaviesť elektrické a telefónne vedenie a spevniť cestu v areáli.

Prehľad loveckých triumfov


So svojím nástupcom Karolom I. areál používal najmä ako poľovnícke sídlo. V zámku sa nachádzajú lovecké trofeje vášnivého poľovníka Františka Ferdinanda. „Predpokladá sa, že počas svojho poľovníckeho života cisár zastrelil viac ako 275.000 kusov zveriny,“ povedala Mária Gajdošová zo zámku Eckartsau.

Okrem rozmanitej prírody, ktorá ho obklopuje, je zámok historicky významným miestom, kde sa zdržiaval posledný cisár Karol I. s manželkou Zitou. Panovník tu prežil posledné dni svojho vládnutia.

Príbeh o posledných dňoch a hodinách Rakúsko-Uhorska a cisárskej rodiny si návštevníci môžu vypočuť na mieste diania aj v slovenčine.

ODPORÚČAME TIEŽ:

Komentáre