Cestovanie

Z vďaky ku Kaddáfimu pomenovali aj mešitu

"Tak, ako má New York Sochu slobody, Paríž Eiffelovu vežu, India Tádž Mahál či Bratislava svoj hrad, tak je dominantou ugandského hlavného mesta Kampala Kaddáfiho národná mešita."

Matej Šulc, 19. augusta 2013 10:00
Komplex mešity. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Pomenovaná z vďaky k dnes už zosnulému líbyjskému diktátorovi, ktorý sa postaral o splnenie sna ugandského diktátora Idiho Amina o stavbe najväčšej africkej mešity, keďže bol hlavným darcom financií počas viac ako 30-ročnej stavby.

Horko ťažko postavená


Výstavba mešity začala ešte v roku 1972 po tom, ako bolo v Ugande vládou ustanovené moslimské konzílium, ktoré bolo poverené na kopčeku v časti Old Kampala výstavbou mešity. V roku 1976 ale došlo k pozastaveniu finančne veľmi nákladnej výstavby. Zmena prišla až o viac ako dvadsať rokov, kedy hlava ugandskej moslimskej cirkvi Shaban Mubaje požiadal vtedajšieho líbyjského prezidenta Kaddáfiho o pomoc, ktorý jeho žiadosti vyhovel.

Výhľad z minaretu. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
S reálnou dostavbou sa začalo o tri roky neskôr a trvala štyri roky. Za účasti tak samotného líbyjského exvodcu, ako aj ďalších afrických lídrov zo Somálska, Džibutska či Zanzibaru bola druhá najväčšia africká mešita v roku 2008 definitívne otvorená. Za bežných podmienok je jej denná návštevnosť približne 35 000 veriacich, v dobe ramadánu do nej zavíta od 70 000 až do 200 000 ľudí. Islam, ktorý priniesli do Ugandy Balúči z Ománu, dnes vyznáva približne 40 percent obyvateľov.

304 schodmi na minaret


Čerešničkou na torte je minaret s unikátnym výhľadom na mesto, vrátane pohľadu na najväčší ugandský bazár Otopark, ako aj legendárnych 7 vŕškov Kampaly. Za symbolický poplatok 10 000 ugandských šilingov (približne 3 eurá) vás prevedú moslimské mníšky modlitebnými miestnosťami a otvoria vám dvere do minaretu.

304 schodov do minaretu. Foto: Webmagazin.sk/Matej Šulc
Keďže na jeho vrchol vedie 304 schodov, postaršie babičky vás nechajú samých a môžete si v pokoji užívať najlepší výhľad v meste. Ak sa ho ale rozhodnete navštíviť, nezabudnite, že musíte splniť dresscode islamu, najmä dlhé nohavice u mužov a šatka na hlave u žien.

Stavba z celého sveta


Kaddáfiho mešita je okrem symbolu líbyjského exdiktátora aj symbolom spojenia sveta. Z každého kúta sveta sa tu totiž niečo nájde. Svetlá doniesli z Egypta a Talianska, ornamenty z Maroka, koberce z Líbye, drevo z Konga. Ak k tomu pridáme ešte inžinierov, ktorí prišli z Iraku a robotníkov z Ugandy, máme tu na dlani celý svet.

Komentáre