Cestovanie

WÜRZBURG: Mesto, ktoré si získalo milovníkov histórie i dobrého vína

"Pýchou 1300-ročného bavorského mesta je predovšetkým jeho stredoveká architektúra."

Tomáš Doboš, 12. decembra 2013 15:00
Rezidencia vo Würzburgu Foto: Tomáš Doboš


Známe európske metropoly sú v týchto dňoch v centre záujmu turistov z celého sveta. Vianočné trhy so svojou podmanivou atmosférou, prilákali mnohých návštevníkov už tradične aj do nemeckého Würzburgu. Jarmočné stánky ponúkajúce kulinárske lahôdky však nie sú ani zďaleka jediným lákadlom bavorského mesta na Mohane. Würzburg má toho v ponuke totiž oveľa viac.

Atmosféra mesta Foto: TASR/Tomáš Doboš
Na námestí Markplatz pod vežami gotickej Marienkapelle rozvoniava v týchto dňoch pečené mäso, pražené mandle, obľúbené varené víno Glühwein a ďalšie vianočné dobroty. Pochutnávajú si na nich domáci, ale aj početné zástupy cudzincov.

„Würzburg je turisticky vyťaženým mestom. Môžeme sa pochváliť rovnakým počtom prenocovaní za rok ako napríklad trojmiliónový Berlín," uvádza pre TASR Christian Weiss z tlačového oddelenia radnice. Metropola regiónu Dolné Fransko, kde žije momentálne asi 125.000 ľudí, je prístupná viacerými druhmi dopravy, čo jej pridáva na atraktivite. "Würzburg je jednou z najvýznamnejších zastávok turistických plavieb po Mohane," podčiarkuje Ch. Weiss.

Atmosféra mesta Foto: TASR/Tomáš Doboš
Pýchou 1300-ročného bavorského mesta je predovšetkým jeho stredoveká architektúra. Podpísali sa pod ňu napríklad sochár Tilman Riemenschneider či maliar Giovanni Battista Tiepolo. Azda najznámejšou stavbou Würzburgu je majestátna Rezidencia, v ktorej kedysi sídlili mocní kniežací biskupi. Baroková pamiatka s vyše 340 izbami je zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO. Tiepolova freska nad schodiskom paláca je najväčšou súvislou stropnou maľbou na svete. Rezidenciu, ktorú postavili podľa projektu Johanna Balthasara Neumanna sa ocitla už niekoľkokrát na filmovom plátne. Naposledy tu nakrúcali hollywoodski filmári dobrodružný príbeh o Troch mušketieroch s Orlandom Bloomom a Millou Jovovich v hlavných úlohách.

Vo Würzburgu pútajú pozornosť turistov aj ďalšie pamiatky pripomínajúce niekdajší vplyv tamojších biskupov. Ide napríklad o pevnosť Marienberg, z ktorej je najlepší výhľad na mesto či 4. najväčší románsky kostol v Nemecku - Katedrálu sv. Kiliána. Starý most cez rieku Mohan, ktorí si mnohí zamieňajú za Karlov most v Prahe, si nechá ujsť len máloktorý cestovateľ, podobne ako aj známu budovu na ulici Röntgenring.

Na sklonku 19. storočia sa tu nemeckému fyzikovi W. C. Röntgenovi podarilo objaviť dovtedy nepoznané lúče X. V roku 1901 získal za svoj objav ako prvý človek v histórii Nobelovu cenu za fyziku. Röntgenove lúče znamenali zásadný prelom v medicíne. Stali sa základom nového odboru, ktorý dnes poznáme pod názvom diagnostická rádiológia.

Pivnica Hofkeller Foto: Tomáš Doboš
Mesto Würzburg nie je hrdé len na svoju históriu, pamiatky, osobnosti či jednu z najstarších univerzít v Nemecku. Sú to nepochybne aj vína z produkcie štátnych viníc, súkromných vinárov ba dokonca aj viacerých würzburských nemocníc. Vinohradníctvo je jednoznačne dominantným odvetvím tohto kraja. Štátny Hofkeller, nemocnice Burgerspital a Juliusspital patria k najväčším producentom ušľachtilého moku v Nemecku. Pre našinca trocha netradičné spojenie medicíny a vinárstva má svoj pôvod v hlbokej minulosti. Juliusspital, zriadil ešte v 16. storočí kniežací biskup Julius Echter pre chorých, siroty a tulákov. Na to, aby mohla nemocnica svoju činnosť dlhodobo financovať, jej spomínaná hlava cirkvi darovala ornú pôdu a rozsiahle vinice. O darované vinice sa stará do dnešných dní aj o približne 260 rokov starší Burgerspital.

Mesto vonia aj po víne. Foto: TASR/Tomáš Doboš
Návšteva Würzburg by sa teda určite nemala zaobísť bez degustácie miestnych bielych vín ale aj tradičnej dolnofranskej kuchyne. Varené hovädzie podávané s chrenovou omáčkou a opraženými rezancami ponúkajú würzburské reštaurácie najčastejšie, podobne ako aj pečené bravčové pliecko či dusené hovädzie servírované so zemiakovými knedľami. Müller-Thurgau, silvaner alebo rizling z okolia Würzburgu si mnohí turisti zvyknú objednávať práve k chutnému obedu. Opojný mok plnený do špeciálnych širokých fliaš však chutí najlepšie v tradičných vinárňach či pod sochami Starého mosta nad Mohanom. To sú tie miesta, kde sa znamenité dolnofranské vína, otvorenosť miestnych ľudí ako aj samotný duch Würzburgu spoznáva najlepšie.

Komentáre