Cestovanie

OBRAZOM: Spoznajte život Slovákov vo Vojvodine

"Výstava Za horami za dolami je verejnosti prístupná v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave."

TASR, 10. januára 2018 8:00
Na snímke exponáty počas výstavy Za horami, za dolami - tri storočia Slovákov vo Vojvodine 4. januára 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar
Prezentáciu bohatstva slovenského hmotného, duchovného a kultúrneho dedičstva v širších kultúrno-historických súvislostiach a priblíženie života slovenskej národnostnej komunity vo Vojvodine od čias jej príchodu z pôvodnej vlasti až do súčasnosti ponúka výstava Za horami, za dolami. Tri storočia Slovákov vo Vojvodine. Verejnosti je prístupná v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave. TASR informovala kurátorka výstavy Anna Séčová-Pintírová.

Na snímke exponáty počas výstavy Za horami, za dolami - tri storočia Slovákov vo Vojvodine 4. januára 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar


Slováci z Vojvodiny


"Po uvedení výstav venovaných Slovákom v Maďarsku a v Rumunsku SNM nadväzuje na systematický výskum a sprístupňovanie života a kultúry Slovákov v zahraničí," priblížila Séčová-Pintírová. Niekoľkoročný projekt Múzea Vojvodiny v Novom Sade má predstaviť hlavné charakteristiky Slovákov v tejto oblasti ako doklad ich vlastnej identity. "Výstava, doplnená o archívne materiály a výtvarné diela, je ako multidisciplinárny projekt výsledkom práce tímu etnológov, historikov a historikov umenia," konštatovala kurátorka.

Prvky tradičnej kultúry priblížia návštevníkom zbierkové predmety z etnologických zbierok Múzea Vojvodiny v Novom Sade. Foto: TASR/Pavol Zachar


Príchod do novej vlasti


Historická časť výstavy je podľa nej venovaná príchodu Slovákov do novej vlasti, organizovaniu náboženského života a rozvoju školstva v 18. storočí. "Tematické celky vypovedajú o rozvoji kultúrnych, hospodárskych a národnostných inštitúcií, predstavujú významné osobnosti z akademického, politického, kultúrneho a umeleckého života slovenského národnostného spoločenstva," objasnila Séčová-Pintírová. Dodala, že dôležitú časť tvorí téma politických a kultúrnych stykov Slovákov a Srbov na území dnešnej Vojvodiny.



Insitné umenie


Prvky tradičnej kultúry priblížia návštevníkom zbierkové predmety z etnologických zbierok Múzea Vojvodiny v Novom Sade z konca 19. a začiatku 20. storočia. Hmotnú kultúru podľa kurátorky reprezentujú niektoré aspekty hospodárstva, ako pestovanie chmeľu a konope, duchovná a obyčajová prax v ročnom a životnom cykle alebo tradičný odev a domáca textilná výroba.

Súčasťou výstavy je prezentácia slovenského insitného umenia. Foto: TASR/Pavol Zachar


"Súčasťou výstavy je prezentácia slovenského insitného umenia z Galérie insitného umenia v Kovačici ako fenoménu, dobre známeho na medzinárodnej umeleckej scéne," uzavrela Séčová-Pintírová. Výstava potrvá do 1. apríla 2018.

Na výstave môžete vidieť aj tradičné odevy. Foto: TASR/Pavol Zachar

Komentáre