Cestovanie

Výlety za vínom: Kde nájdete tie najlepšie?

"Máme pre vás sedem tipov na výlety po vinohradoch nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách."

, 25. septembra 2013 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Teraz je ten správny čas vyraziť niekam za vínom. Jeseň je totiž časom zberu produkcie a osláv vína. Preto je ideálnym obdobím na spojenie cestovateľských zážitkov a vychutnávania si tohto dobrého nápoja. Máme pre vás zoznam siedmich najzaujímavejších vinárskych oblastí, ktoré sa oplatí navštíviť.

Slovenské klenoty


Na Slovensku máme niekoľko vinohradníckych oblastí, plošne najrozsiahlejšou je Malokarpatská. Prvé viniče tam vysadili ešte Kelti. Viniče zaberajú rozľahlé územia Malých Karpát od Bratislavy cez Pezinok a Modru až po Horné Orešany. Pestujú sa tu biele muštové odrody Rizling vlašský, Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Burgundské biele, v rámci modrých odrôd je to najmä Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Nájdete tu však aj Müller-Thurgau, Silvánske zelené, Dievčie hrozno alebo Chardonnay.

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Južnou Moravou za vínom a za pohybom


Mikulovská vinárska oblasť patrí k najstarším v Európe a preslávil ju najmä Ryzling vlašský vrátane odrôd Pálavy a Aurelia, ktoré boli v tejto oblasti vyšľachtené. Oplatí sa navštíviť pamiatkové rezervácie vínnych pivníc a vinárske expozície, výstavy či veľtrhy.

V tejto oblasti môžete spojiť degustáciu vína s pohybom v krásnej prírode. Prechádza tadiaľ niekoľko náučných vinárskych trás, ktoré sú ideálne na turistické výlety. Cestou sa dá zastaviť na zámku Mikulov, Lednice alebo Valtice.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
S jeseňou je tiež spojené vinobranie, kedy zberom úrody vrcholí celoročné úsilie vinárov. Medzi tie najslávnejšie a najnavštevovanejšie patrí Pálavské, Znojemské a Valtické, ktoré vypukne začiatkom októbra.

V Maďarsku v termálnych kúpeľoch


Na severovýchode Maďarska je zaujímavá Tokajská oblasť. Práve tokajské víno si kedysi obľúbili ruskí cári, britské panovníčky a rakúske cisárovné. Výlet môžete spojiť s návštevou termálnych kúpeľov, ktorých je v Maďarsku viac ako dosť.

Do Burgundska za radosťou zo života


Burgundsko sa nachádza vo východnej časti Francúzska, ktoré bolo kedysi zaliate oceánom. Voda sa neskôr stiahla a zanechala po sebe úrodnú pôdu. Na pôdnom podloží ílu sa v Burgundsku pestuje len odroda Pinot Noir alebo Chardonnay, tie dávajú veľmi suché vína s výraznými kyselinami. Burgundskí vinári sú známi svojím „joie de vivre“ – zmyslom pre radosť a pohostinnosťou, s akou vítajú všetkých svojich návštevníkov.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš
Veľmi dôležitým termínom pre milovníkov burgundských vín je tretí víkend v januári. Tri dni degustačného a gastronomického maratónu sa volajú La Fête de la Saint Vincent Tournante, teda festival svätého Vincenta.

Toskánska rodinná atmosféra


Najznámejšou vinárskou oblasťou Toskánska je Chianti, nachádzajúce sa medzi Florenciou a Sienou. Medzi producentmi toskánskych vín prevládajú malé rodinné podniky, to im však nebráni umiestňovať sa v rebríčkoch na prvých miestach. Taliansky región je domovom niektorých z najrozpoznateľnejších a najhutnejších vín, medzi ktoré patrí napríklad Chianti Classico, Brunello, Carmignani a červené zmesi známe ako super - toskánske vína.

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na víno do Katalánska


Čo tak urobiť si výlet do Barcelony a zastaviť sa aj v najznámejšej katalánskej vinárskej oblasti? Jej názov znie Penedès a nájdete ho na severovýchode Španielska v provincii Barcelona, kde sa rieka Ebro vlieva do Stredozemného mora. Všeobecne tu prevládajú odrody pre výrobu bielych vín Macabeo, Xarello a Parellada, medzi ďalšie patrí Chardonnay, Ryzling a Tramín. Pre červené vína sa pestujú Garnacha, Merlot, Tempranillo, Pinot Noir či Cabernet Sauvignon.

V Rakúsku sa pije priamo z fontány


Oblasť Wachau vás pritiahne vynikajúcim bielym vínom, ktorého hlavnými predstaviteľmi sú Veltlínske zelené a Ryzling rýnsky. V tejto pôsobivej krajine sa nachádza jedna malebná vinárska dedinka za druhou.

Koncom septembra sa v meste Retz konajú tradičné oslavy vína. Počas nich môžu účastníci piť víno aj priamo z fontány.

Komentáre